Completurile de 5 de la Înalta Curte ajung la mâna secției pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, pro-PSD
Compunerea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție – cele care dau sentințele definitive în cazul demnitarilor – va trebui soluționată de secția pentru judecători din CSM, dominată de gruparea pro-PSD constituită în jurul Liei Savonea.
Obligativitatea intervenției CSM este prevăzută în motivarea deciziei Curții Constituționale referitoare la conflictul juridic dintre Parlament și Înalta Curte pe motiv că instanța supremă nu a respectat legea atunci când a decis modul de compunere al completurilor de 5: a tras la sorți doar patru dintre membrii completurilor, în loc să facă acest lucru pentru toți cei cinci judecători.
Ce spune Curtea Constituțională (decizia 685 din 7 noiembrie 2018, paragraful 196):
- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare.
Secţia pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, în jurul cărora s-a constituit o majoritate. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD condamnat la șapte ani de închisoare cu executare pentru corupţie, Cătălin Voicu. În urmă cu 2 săptămâni, judecătoarea Lia Savonea a cerut declanşarea procedurii de revocare a şefei ICCJ, Cristina Tarcea (detalii aici). Judecătoarea Baltag este o obişnuită a platourilor Antenei 3 (mai multe detalii despre judecătoarea Baltaj aici și aici).
Curtea Constituțională a admis pe 7 noiembrie, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă. Potrivit unor surse din cadrul CCR, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.
Decizia Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman (detalii aici).
„Sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea absolută a actelor îndeplinite de un astfel de complet. Decizia se aplică în dosarele în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare, cât şi situaţiilor viitoare”, este esenţa motivării Curţii Constituţonale (CCR) privind completurile de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
CCR stabilise că, încă din 2014, ICCJ ar fi interpretat greşit legea şi a tras la sorţi doar 4 membri ai C5-urilor, în vreme ce ele erau conduse de un membru de drept, adică un judecător din conducerea ICCJ, precum preşedintele, vicepreşedintele sau şeful Secţiei penale. Practic, CCR a desfiinţat practica ICCJ potrivit căreia C5-urile erau conduse de membri de drept.
În motivare, CCR arată că toţi cei 5 judecători membri ai C5-urilor trebuie traşi la sorţi, nu doar locul ocupat de membrul de drept, aşa cum a decis judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de apel Bucureşti (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii