G4Media.ro

Complexul Muzeal „Moldova” din Iași cere înapoierea Tezaurului Getic de la Cucuteni…

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie

Complexul Muzeal „Moldova” din Iași cere înapoierea Tezaurului Getic de la Cucuteni – Băiceni, ”depozitat în subsolurile Muzeului Național de Istorie” / ”Suntem cea mai sigură clădire muzeală din Iași”

Conducerea Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași solicită Ministerului Culturii înapoierea pieselor componente din Tezaurul Getic de la Cucuteni – Băiceni, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.
Directorul interimar al Palatului Culturii din Iași, Andrei Apreotesei a precizat că, în urmă cu aproape 50 de ani, piesele tezaurului au fost transferate Muzeului Național de Istorie a României doar pentru o perioadă limitată de timp, cu ocazia inaugurării muzeului din capitală.
În prezent, se face inventarul pieselor de patrimoniu din aur și argint, unicate de altfel, care au fost transferate la București.
Solicitarea de înapoiere a pieselor are loc într-un moment de sărbătoare pentru Palatul Culturii din Iași, care marchează, anul acesta, 100 de ani de la inaugurare.
„O solicitare legitimă, spunem noi, fiindcă în anii 70, atunci când s-a înființat în Muzeul Național de Istorie a României din București, a venit o circulară din partea Partidului Comunist Român, la acea vreme la putere, prin care tot ce însemna aur și argint din întreaga țară să fie dus către acest muzeu, cumva să devină Muzeul ”Amiral” al României. Ceea ce, mă rog, n-a fost neapărat o idee rea. Acum, ținând cont de contextul că aceste minunate podoabe se află în subsolurile Muzeului de Istorie a României, credem noi, de bun augur, ținând cont și că se împlinesc 100 de ani de la înființarea Palatului Culturii, ținând cont că suntem cea mai sigură clădire muzeală din Iași, cred că din zona de nord-est și una dintre cele mai sigure din țară, credem că aceste podoabe ar trebui să se întoarcă acasă, cel puțin pentru o perioadă, până Muzeul de Istorie va fi gata, până va fi cu totul în regulă. Aceste bunuri au fost luate pe bază de transfer în anii 70 și credem că tot pe bază de transfer se pot întoarce acasă, definitiv sau provizoriu, asta o să hotărască proprietarul, în speță Ministerul Culturii”, spune Andrei Apreotesei.

Tezaurul princiar getic de la Băiceni – Cucuteni (Jud. Iași) este datat din secolul al IV-lea î.Hr, potrivit Muzeului Național de Istorie.

”A fost descoperit în mod întâmplător de localnici, în anul 1959, într-o lutărie din comuna Băiceni (jud. Iaşi). În componența sa sunt artefacte din aur, cu caracter ritualic și apotropaic, majoritatea în stare fragmentară. Principalul obiect din acest tezaur este un coif de tip mithraic cu diferite reprezentări simbolice. Alături de acesta, se regăsesc două brăţări spiralate, un colan, aplice de harnaşament şi decoraţiuni vestimentare”, precizează muzeul pe pagina de Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.