G4Media.ro

Comuna cu toate străzile asfaltate cu ajutorul fondurilor europene / Primarul a…

Sursa Foto: Primăria Gănești

Comuna cu toate străzile asfaltate cu ajutorul fondurilor europene / Primarul a câștigat al treilea mandat cu peste 90% din voturi / În plan: Extinderea școlii, bazin de înot, miniteren de fotbal și de tenis

Primăria comunei Găneşti din judeţul Mureş, care cuprinde satele Găneşti, Seuca şi Păucişoara, a asfaltat toate străzile în cadrul unor programe cu finanţare europeană şi naţională, derulate începând din anul 2016 până în 2020, şi astfel se numără printre puţinele localităţi rurale din ţară care oferă acest confort cetăţenilor, transmite Agerpres.

Primarul comunei Găneşti, Balog Elemer, care a câştigat în luna septembrie cel de-al treilea mandat cu peste 90% din voturi, a arătat că investiţiile totale finalizate în comună, în perioada 2016-2020 se ridică la peste 19,8 milioane de lei, iar în urma proiectelor aflate în implementare sau în faza de studii, valoarea totală va fi de peste 40 de milioane de lei.

„Avem 3.611 locuitori, media de vârstă 48-52 de ani. Nu stăm nici binişor, dar nici rău şi, pentru mine, de când sunt primarul comunei, a fost important să ridic nivelul de trai în mediul rural, să ţin copiii în comună să nu plece în altă parte. În ultimii ani am reuşit, cred că este foarte benefic, să ai apă potabilă în toată comuna, canalizare în două din cele trei sate aparţinătoare, urmează şi Păucişoara, unde este deja introdusă apa potabilă. Suntem printre puţinele comune din ţară în care comunitatea poate circula pe fiecare stradă asfaltată (…) Valoarea totală a investiţiilor în perioada 2016-2020, mă refer la investiţii totale finalizate, este de 19,8 milioane de lei. La acestea se va mai adaugă proiectul de modernizare a şcolii, pentru care contractul de finanţare a fost deja semnat, în valoare de 7,1 milioane lei, şi cel precum şi modernizarea căminelor culturale din Seuca şi Găneşti, în valoare de 2,3 milioane lei plus, proiectele care urmează”, a declarat, pentru Agerpres, Balog Elemer.

Primarul din Găneşti a arătat că administraţia publică locală are un plan ambiţios de menţinere a tinerilor şi a copiilor în comună şi că a pregătit o serie de proiecte de construire a unei baze sportive, de dotare a elevilor şi profesorilor cu laptopuri şi tablete, precum şi de modernizare şi extindere a şcolii.

„Este foarte important ca un primar să facă cu plăcere ceea ce face, în fiecare zi. Preocuparea noastră este pentru a menţine tânara generaţie acasă. Am inaugurat astfel o grădiniţă cu program prelungit, la standarde europene, cu program de la ora 7,00 la 17,00. Până vin părinţii de la muncă, copiii sunt în siguranţă. Până nu am avut această grădiniţă nouă aveam 35-40 de copii, acum avem peste 60 de copii şi deja am discutat cu directorul să construim încă o sală, fiindcă avem tot mai mulţi copii. Deja vin copii şi din satele vecine, fiindcă asigurăm absolut toate condiţiile. Pentru modernizarea şcolii am semnat deja contractual de finanţare de 7,1 milioane de lei pe fonduri europene, chiar înainte de Crăciun. Undeva în mai-iunie vom începe lucrările şi vom avea încă săli de 17 clasă, cu laboratoare de limbi străine, informatică, biologie, chimie şi fizică. Elevii vor beneficia şi de un alt proiect, dotarea cu tablete (240 de bucăţi). Fiecare copil va primi, sper, până la sfârşitul lui februarie. Fiecare profesor şi învăţător va avea câte un laptop. Cu siguranţă nu vom ieşi din pandemie de pe o zi pe alta, dar aşa  vor putea ţine legătura cu copiii online. prin tablete şi laptopuri şi sperăm ca cei mici să aibă posibilitatea să înveţe”, a susţinut Balog.

Între planurile Primăriei Găneşti se mai regăsească două proiecte, aflate în faza de studiu de fezabilitate, pentru construirea sediului nou al administraţiei şi construirea unui drum comunal pe ruta Păucişoara-Ogra, pentru a face legătura cu E 60.

„Pe acest drum comunal cei de pe Târnava Mică vor putea ajunge mai repede la aeroport, autostradă, precum şi în direcţia Cluj-Napoca sau Târgu Mureş. Mai avem un proiect acceptat de CNI pentru construirea unui bazin de înot la Găneşti, care va face parte dintr-un centru sportiv, unde dorim să construim două terenuri, unul de minifotbal şi unul de tenis de câmp”, a precizat Balog Elemer

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. E de la UDMR dl. primar.

    • Sa asfaltezi ulitele si strazile secundare nu mai e mare lucru. Sunt multi primari care au asfaltat ulitele. Problema e sa aduci apa, canalizare si gaze. Lucrurile astea sunt mult mai greu de facut. Si apoi sa atragi investitori ca sa dai de lucru la oameni e si mai greu, mult mai greu.

  2. „şi vom avea încă săli de 17 clasă” …fraza asta a fost scrisa de primar

  3. Poate ca e asa cum zice Primarele!
    In mod real Marea Asfaltate Rurală e in desfăsurare cu Fonduri Europene!
    Va pot da câteva exemple de comune de pe DN2B BZ-BR unde utilizarea fondurilor europene a ajuns o bataie de joc.
    Las pentru Recorder numele comunelor unde turnarea asfaltului se face fara respectarea tehnologiei, rigolele de scurgere sunt atat de inguste ca nu pot fi curatite decat cu furculița iar pe trotuare se toarnă asfalt pe frunze!
    Daca mai adaug ca sunt facute săli de sport in sate unde populația are in proportie de 90% varsta de 70 plus.
    Jaf din FE!

    • am si eu un exemplu similar la berca, in judetul buzau. in satele adiacente nu exista trotuare, nu exista canalizare, iar la intrebarea localnicilor de ce nu se fac proiecte cu fonduri europene, primarul raspunde ca alea nu pot fi furate. 😉

      tot la berca, primarul nu accepta prelungirea rutelor de transport din municipiul buzau pana in berca si satele adiacente deoarece are interese in firmele de transport interurban.

      la fel, acelasi primar de berca refuza sa accepte oferta companiei de apa potabila si canalizare buzau de a prelua retelele comunale de apa. adevaratul motiv este nepotismul: compania de apa berca e plina de rude, cunostinte etc.

  4. Infrastructura este importanta, dar nu cred ca ii tii pe tineri in sat cu terenuri de fotbal si bazin de inot. Din pacate multi primari, chiar daca au intentii bune, duc lipsa de cultura economica.

    Daca vrei sa tii tinerii in localitate, bagi toti banii de la UE in facilitati pentru afaceri locale – faci parcuri industriale si spatii comerciale pe care le inchiriezi la costuri.

    • @pehash,

      Neuronul tău ar vrea satul și parcul industrial, așa-i?
      Bă, mai ai frați? „Le închiriezi la costuri”…… DE UNDE APAR ĂȘTIA CA TINE?

  5. Bravo dm’ Primar! Restul, ciocul mic! Restul a căror sate par desprinse din evul mediu.

  6. Dacă poza cu asfaltarea e din satul respectiv, e o dovadă a lucrului făcut de mântuială. E turnat direct pe pământ, fără șanțuri de preluare a apei pe lateral.
    Se va distruge la primele ploi mai serioase

    • Te-ai gindit bine la ce ajuta santul? Drumurile din afara localitatilor au rigole asfaltate,care nu permit apei sa intre sub drum? Nu au,apa de ploaie se aduna in sant si apoi se infiltreaza sub drum. Daca nu ar fi sant,s-ar duce pe terenurile din jur. Rigolele betonate din localitati sint mai scumpe decit asfaltarea,dar te obliga proiectantul sa le faci,pentru ca el cistiga mai mult. La fel si constrctorul. Daca se fac rigole,nu mai ai unde parca. Plus ca terasamentul drumului nu mai are sprijin in lateral,la trecerea unui vehicul greu se poate deplasa fundatia drumului in lateral,crapind asfaltul,ca doar nu e armat cu plasa.

  7. Poza e um exemplu clasic de ASA NU se asfalteaza

  8. Da mulți specialiști în asfalt pe aici. Un lucru este clar , omul muncește pentru comuna lui. Cât despre asfaltul fara canale … Critici pare că nu știu nimic. După ei nici o autostradă nu se face fără canale…

  9. Nu vreau sa fiu carcotas, dar daca poza e de la asfaltarea din comunele din articol…sorry, dar aia nu e asfaltare. Se trage un singur strat de asfalt direct pe pamant ( in loc de 4)…. Aia e o asfaltare ce va trebui refacuta la anu`, nu ai cum sa ai stabilitate… Sper doar sa fie poza din alta parte… e Ca si cum ai pune un covor pe nisip, la plaja, in loc sa il pui pe stanca. Nu are cum sa ramana drept…

    • Daca trebuie sa faci un drum pe nisip si nu ai stinca, ce faci? Nu sint specialist,dar am vazut cum se fac reparatii la drumuri si m-am intrebat daca toate lucrarile ce ridica costul sint necesare. Exemplu: sub drum se pune un strat de piatra. Ce rol are? Cred ca este necesar ca sa nu retina apa de ploaie iar atunci cind solul ingheata sa nu apara dilatari in fundatie care sa duca la aparitia de crapaturi in asfalt,in care se acumuleaza apa,care ingheata si mareste fisura. Un sant pe margine nu are ca efect slabirea terasamentului? De ce sa-l mai facem,ca sa cadem in sant?

  10. Unde este asfaltare fara Geogrill asta e furaciunea de zeci de ani a administrației in cârdășie cu firmele de execuție. Daca s-ar folosi Geogrill s-ar dubla durata stratului asfaltat exact ce nu se vrea ,pt a se repara repede din nou….Deci lucrări făcute prost deliberat …..prin caietele de sarcini.

  11. Cunosc și eu un caz similar în județul Prahova: comuna Cocorăștii Mislii, cu satele Goruna și Țipărești. Primarul a fost reales a treia oară, toate străzile asfaltate, canalizarea în curs de finalizare, demersuri de ani de zile (în sfârșit au venit și fondurile) pentru racordarea la gaze, un mare număr de lucrări de construcție și reabilitare/modernizare, se colectează deșeuri reciclabile, cetățenii comunei sunt informați pe contul de Facebook al primăriei (https://www.facebook.com/primaria.comunacocorastiimislii). Menționez că sunt un „outsider” (ploieștean fiind, mi-am făcut o casă de vacanță aici acum 20 de ani), am fost martor la tot ce s-a petrecut în comună, în afară de salutul de rigoare când ne întâlnim, nu am nicio relație cu primarul. Oricum, cred că n-ar strica dacă activitatea și realizările sale ar fi popularizate.

  12. E de la UDMR, dar face treaba, spre deosebire de conducerea UDMR care fuge dupa privilegii.