G4Media.ro

Comuna Glina adăpostește un depozit ilegal de deșeuri periculoase, care se întinde…

sursa foto: G4Media

Comuna Glina adăpostește un depozit ilegal de deșeuri periculoase, care se întinde pe o suprafață de peste 20 hectare în sudul Bucureștiului/ Şefa Gărzii Naționale de Mediu: „Vom face verificări începând de luni”

La câteva zeci de metri de fosta groapă de gunoi Glina, dezafectată în urmă cu câțiva ani, a „apărut” o altă groapă de gunoi, de această dată, ilegală. Se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare și adăpostește unele dintre cele mai periculoase deșeuri. Pot fi văzute mii de tone de resturi provenite din demolări, movile de sticlă, de azbest și de plastici auto. Multe dintre acestea sunt arse periodic. Resturile rămase în urma zecilor de arderi stau mărturie în acest sens.

sursa foto: G4Media

„Gândiți-vă că plasticul este de 4.500 de ori mai poluant și mai periculos din punct de vedere al compușilor chimici decât lemnul. Vorbim de o poluare atmosferică, emisii, vorbim de terenuri arabile infestate, vorbim de o pânză freatică care este cel mai probabil puternic infestată.”, a declarat Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.

Grav este că zona poluată este încercuită de zeci de case. Cu toate acestea, depozitul ilegal are doar două căi de acces care sunt controlate de câteva familii din zonă. Activiștii de mediu susțin că niciun poluator nu depozitează acolo fără a plăti înainte o „taxă”.

sursa foto: G4Media

Localnicii spun că deși au sesizat în nenumărate rânduri autoritățile locale, Poliția dar și inspectorii Gărzii de Mediu, problema nu a fost rezolvată. Depozitările au continuat, mirosurile sunt la fel de insuportabile și mediul este la fel de poluat. Primăria a montat două camere video pentru a supraveghea zona însă demersul pare că nu prea dă randament.

„S-au făcut o gramadă de sesizări, a venit Poliția, dar degeaba. Nu se întamplă nimic atât timp cât li se permite să arunce. De undeva li se permite, nu?”, a declarat unul dintre locuitorii comunei Glina.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu s-au arătat surprinși de gravitatea lucrurilor descrise. Dau însă asigurări că vor face verificări chiar de luni.

„Sunt convinsă că acolo, dacă este vorba de această suprafață mare, s-au mai făcut verificări. O să vedem în cursul zilei de mâine ce măsuri au fost dispuse, în sarcina cui. Oricum, se va relua verificarea dacă din ceea ce spuneți dvs. au apărut depozitări noi și mai ales din deșeuri de material plastic. Vom identifica deținătorul terenului și în afara aplicării sancțiunilor în vigoare, vom dispune măsurii cu termen de salubrizare a terenului respectiv.”, a declarat pentru TVR, Mărioara Gătej, Comisar General, Garda Națională de Mediu.

sursa foto: G4Media

Notă: Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cui apartine acel pamant? Se pare ca nu are proprietar, atfel nu se explica.

    • Ce poate face proprietarul ? Să doarmă el pe teren, el care nu poate legitimă pe nimeni și nu se poate bate cu nimeni ?! Iar polițiștii să se uite pe camere de luat vederi, care nu există, apoi să plece acasă, fără să des pe acolo ? GNM nu cunoaște principiul UE „poluatorul plătește”, ratificat de Guvernul României ? Primăria nu știe care sunt firmele de construcții și demolări, nu știe cine a primit autorizații de construire sau demolare ? De ce nu-i ia la rand, dacă tot fac evaziune fiscală ? GNM nu știe că proprietatea e garantată de Constituție ? Daca sunt vizați proprietarii, care nu locuiesc în zonă și care nu sunt vinovați, rețelele de infractori, bine organizate, vor fi încurajate să evite costurile in continuare. De ce nu sunt amenajate locuri de depozitare adecvate pe terenuri de stat și circuite de evacuare, organizate de Administrația Locală. Este ușor să dai vina pe proprietari, când fenomenul este generalizat, în jurul Capitalei și altor orașe,
      iar proprietarii sunt privați, de 20 de ani, de folosința propriilor terenuri agricole, retrocedate legal. Credeți că nu se vor organiza curând pentru a cere daune la CEDO ? Așteptați !! 👻

    • Sa nu-mi zica cineva ca nu sunt asezari in care unele autoritati, si ei oameni de-ai saului, au si ei partea lor din aruncarea deseurilor, la ceas de seara, peste tot pe unde ajuge basculanta fara numere pe care o pastoreste grupul organizat.

    • Cunoaștem tovarăși : „vom face o verificări”, „vom face o comisie de ancheta” … 😂😂😂
      Problema e că tot PCR-USL-ul e „un-depozit-ilegal-de-deșeuri-periculoase” 😂😂😂

  2. Garda de Mediu, institutie platita sa ne apere de deseuri, e „uimita”

    institutiile statului lucreaza eficient in mandatul lui Ciuca, nu?

    • De ce ați votat PNL?

    • Uimita ar trebui sa fie la desfiintarea acestei institutii inutile, care lucreaza de luni pana vineri si in rest nu poate merge „pe teren”.

  3. Solutia e sa se mute oamenii de acolo ca mafia sa arunce linistita.

  4. PSD, PSD, PSD, PSD, PSD,ciuma 🌹🌹🌹-firie.

  5. Ce surpriza pt garda de mediu… De parca groapa Glina a aparut de doua zile si i-a luat pe toti prin surprindere, mai ceva ca o ninsoare la mijloc de ianuarie.
    Totul e o mafie, iar vorbele astea din articole sunt doar vorbe goale de-ale politicienilor corupti.

  6. Cat timp vom vota cu hotii, nu ne putem astepta la altceva decât o garda de mediu uimita ca a apărut o groapa de gunoi ilegala de 20 de hectare…

  7. Păi, dulapul corupt și infect de la Cotroceni felicita activitatea nemaipomenită a securității! Uitați ce eficientă e, la asta se referea! Dacă nici asta nu e mostră de eficiență și de magnific management!… păi înseamnă că nimic nu mai e eficient! Asta e România: un hârdău plin ochi cu corupție, grupări mafiote și deșeuri, desfășurată sub stricta oblăduire a serviciilor secrete și a injustiției mafiote!