Comunitatea Declic a inițiat o petiție publică pentru depolitizarea Curții Constituționale: Judecătorii să fie aleși în Parlament cu o majoritate de două treimi și să nu fi reprezentat un partid politic în ultimii opt ani
Comunitatea Declic a inițiat o petiție publică, adresată președintelui Klaus Iohannis și președinșilor celor două Camere ale Parlamentului prin care solicită depolitizarea Curții Constituționale prin introducerea de noi criterii de alegere a judecătorilor CCR: numirea acestora să fie făcută cu o majoritate de două treimi în Parlament, față de majoritatea celor prezenți cum este acum, o procedură transparentă de audiere a candidaților și, nu în ultimul rând, judecătorii Curții să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european.
Până la ora transmiterii acetei știri, petiția a fost semnată de aproximativ 55.000 de persoane.
Textul integral al petiției inițiate de Declic:
Vrem depolitizarea CCR! Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să reformați eficient Curtea Constituțională și să asigurați depolitizarea judecătorilor. Este necesar votul majorității calificate în Parlament, adică două treimi, și o procedură transparentă de audiere a judecătorilor constituționali, înainte de a fi numiți pentru ocuparea unui mandat de 9 ani la CCR. De asemenea, este esențială stabilirea unor criterii clare, pe care să le respecte atât Parlamentul, cât și președintele, în alegerea judecătorilor Constituționali. Cerem ca judecătorii Curții să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european.
CCR joacă rolul de arbitru constituțional și garant al respectării Constituției, fiind una din instituțiile fundamentale ale unui stat democratic. În ultimii ani, independența și uneori chiar buna credință a judecătorilor constituționali au fost puse, în mod rezonabil, sub semnul întrebării. Deși 3 dintre judecători au fost numiți anul trecut, lucrurile nu s-au îndreptat spre direcția corectă, dimpotrivă.
Încrederea cetățenilor în Curtea Constituțională este redusă, din cauza deciziilor controversate exprimate de-a lungul timpului. Printre acestea, declararea ca neconstituțională, în nenumărate rânduri, a oricărei legi care anula sau reducea pensiile speciale(de care beneficiază și o parte dintre judecătorii CCR).
De asemenea, hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, în cazul revocării din funcția de procuror-șef DNA a Laurei Codruța Kovesi, conține critici apăsate la adresa Curții Constituționale. Este inadmisibil ca decizia Curții Constituționale să încalce drepturile și interesele legitime ale unui magistrat, așa cum arată CEDO în hotărârea de condamnare a României. Această situația nu se poate repeta.
Independența judecătorilor CCR în raport cu autorul numirii (Camera Deputaților, Senat sau Președinte) este, pe bună dreptate, chestionabilă.
Numirile Camerei Deputaților și Senatului se fac prin vot, la propunerea membrilor Biroului Permanent. La momentul acceptării candidaturii, candidatul poate fi membru al unui partid politic. Dacă este acceptată candidatura, trebuie să promită că va demisiona din partid. Majoritatea parlamentară din acel moment are astfel câștig de cauză.
În prezent, acestea sunt numirile la CCR:
Din partea Camerei Deputaților, cei trei judecători sunt Valer Dorneanu (PSD, numit în 2013), Varga Attila (UDMR, numit în 2016) și Gheorghe Stan (fost șef al controversatei Secții Speciale, susținut PSD, începând din iunie 2019).
Din partea Senatului, judecătorii CCR sunt Mona Pivniceru (fost ministru al Justiției în USL, numită în 2013), Marian Enache (PSD, numit în 2016) și Cristian Deliorga (fost judecător, susținut PSD, numit în iunie 2019).
Președintele Klaus Iohannis a numit până acum doi judecători la Curtea Constituțională: Livia Stanciu, în 2016, fostă șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Simina Tănăsescu, în 2019, fosta sa consilieră pe probleme de constituționalitate. Celălalt judecător CCR numit de președinte este Daniel Morar, fost șef DNA, numit în funcție de fostul președinte Traian Băsescu.
În lipsa depolitizării CCR, aceasta va rămâne o curte politică, în sfera de influență a majorității parlamentare, supusă liderilor de partid. Dacă suficient dintre noi semnăm această petiție, vom fi o forță considerabilă a societății civile, capabilă să inițieze o dezbatere publică consistentă și o reformă instituțională veritabilă pentru depolitizarea CCR.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii