Comunitatea evreiască, reacție dură după amplasarea plăcuței pe statuia lui Octavian Goga din Iași: Un compromis care scoate în evidență confuzia și atitudinea duplicitară
Organizația MCA România, care apără drepturile comunității evreiește din România, a protestat față de soluția primăriei Iași, care a păstrat statuia lui Octavian Goga în ciuda protestelor din partea comunității și a instalat pe soclu o inscripție în care fostul premier cu vederi naziste este dezavuat.
”Oare cine a gandit aceasta solutie bizara? Oare cine a propus un astfel de compromis care scoate in evidenta confuzia si atitudinea duplicitara care persista, atunci cand este vorba de „asumarea”, fara echivoc, a responsabilitatii fata de crime comise la nivel de stat? Nu era mai simplu, mai onorabil si mai corect, din toate punctele de vedere, ca acest bust, care nici nu trebuia scos la lumina soarelui, sa fi fost retras din spatiul public?”, se arată într-un comunicat al MCA România.
Reacția vine după ce pe statuia poetului și omului politic Octavian Goga din Iași, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția ”Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”, potrivit imaginilor postate de istoricul Adrian Cioflâncă.
La 1 aprilie 2021, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a dezvelit un bust al lui Octavian Goga, politician acuzat de antisemitism, despre care istoricul Ilarion Țiu a scris că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, afirma la acel moment într-o luare de poziție transmisă G4Media.ro că, în calitate de om politic, Goga a promovat politicile profasciste, iar administrația locală ar trebui să menționeze acete date din biografia sa, din respect față de victimele progromului din 1941.
O instituție subordonată Primăriei Iași, condusă de managerul liberal Andrei Apreotesei, a girat dezvelirea unui bust al lui Octavian Goga, personaj politic extrem de controversat din perioada de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial. La eveniment a participat și primarul Mihai Chirica, și el membru PNL. Pretextul amplasării bustului a fost acela că, pe 1 aprilie 2021, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Goga.
În plan politic, Octavian Goga este un personaj foarte contestat din cauza mai multor declarații și decizii pe care le-a luat înainte și în timpul mandatului de premier pe care l-a deținut în anii 1937-1938. Printre altele, a fost inițiatorul unui plan prin care sute de mii de evrei români urmau să fie deportați în Insula Madagascar. Conform istoricului Ilarion Țiu, Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, aceasta fiind dorința sa.
În calitate de prim ministru, Goga a adoptat un decret lege care a avut ca efect retragerea cetățeniei unui număr de 225.222 evrei din România, primul act legislativ antisemit din România.
Foto: Statuia lui Octavian Goga din Iași – sursa Adrian Cioflâncă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank