Comunitățile de români din nordul Italiei, lăudate de autorități: ”Sunt artizani, instalatori, zugravi și tâmplari de un nivel excelent / ”Sunt practic castellamonteni cu rădăcini solide”
Autoritățile din Castellamonte, o localitate din nordul Italiei, în apropiere de Torino, aproape de granița cu Elveția, laudă comunitatea de români de aici, într-un articol în presa locală.
Aici, 11% dintre locuitori sunt străini, iar dintre aceștia românii sunt majoritari, urmați la distanță de egipteni.
O zonă cunoscută pentru tradiția în ceramică a dedicat României o ediție a expoziției în care artizanii locali își expun lucrările.
”Este deja o tendință consolidată faptul că cetățeni din străinătate, în primul rând din România, dar și din Egipt, vin aici, încep și dezvoltă activități comerciale în diverse sectoare, de la catering la un minimarket, trecând prin florărie și fără a uita activitățile meșteșugărești. Un semn pozitiv de hărnicie și incluziune”, scrie ziarul La Santinella.
„În Castellamonte, când vorbim de integrare comercială, aceasta provine mai ales din țările estice, România prin excelență”, confirmă președintele asociației Arte & commercio, Carlo Tesolin.
„Comunitatea românească este prezentă în zonă nu doar cu activități fixe, există numeroase activități de artizani, instalatori, zugravi și tâmplari de un nivel excelent care se află aici de o generație. Sunt practic castellamonteni cu rădăcini solide și aproape toți sunt și proprietari ai imobilelor în care locuiesc. Toți, chiar și cei care nu au sediu fix, participă activ la inițiativele promovate de asociația noastră, iar proprietarii sunt toți membri ai Arte & commercio. Încă de la începutul deschiderii afacerilor lor, nu a fost dificil să comunicăm și să găsim colaborarea potrivită, mai ales că aceste activități sunt reprezentate de persoane care vorbesc corect limba italiană, sunt interesate de cultura locală și trăiesc aici la fel ca restul comunității”, spune oficialul.
În localitatea învecinată Cuorgnè, populația străină a ajuns acum la 13,37%, cu 1.283 de membri. Cea mai mare comunitate, din nou, este din România (423 de membri), 262 provin din Maroc și 132 din China.
În Rivarolo, cel mai populat centru din Alto Canavese, cu 12.379 de locuitori, străinii sunt doar 925 (503 femei și 422 de bărbați), adică 7,47% din locuitori. Și aici românii sunt cei mai numeroși: 238 de femei și 176 de bărbați.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank