Concluziile raportului corpului de control al Ministerului Sănătăţii privind SJU Sibiu, publicate de filiala USR PLUS / Fostul director a diminuat numărul de pavilioane pentru pacienţii cu COVID-19 și a raportat mai multe paturi ATI decât în realitate
Filiala USR PLUS Sibiu a făcut publice, marţi, concluziile raportului corpului de control al Ministerului Sănăţii (MS), care arată că fosta directoare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a dat dovadă de „management defectuos”, relatează Agerpres.
„Managerul unităţii sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 2 ?i art. 5 alin. (4) pct 24 din Contractul de management nr. 7936/21.05.2020”, spune corpul de control al MS.
Raportul corpului de control a fost desecretizat, după ce vicepremierul Dan Barna, deputat de Sibiu, a primit numeroase solicitări în acest sens.
„Deoarece considerăm că cetăţenii trebuie să afle care au fost concluziile corpului de control al Ministerului Sănătăţii, efectuat în perioada 17 – 21 noiembrie 2020 şi ca urmare a solicitărilor pe care le-a primit viceprim-ministrul Dan Barna şi reprezentanţii USR PLUS Sibiu, la decizia domnului Ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, vă transmitem concluziile din raportul de control privind verificările făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu”, au precizat cei de la USR PLUS Sibiu.
Fostul director al SCJU Sibiu, Liliana Coldea, a diminuat în plină pandemie, numărul de pavilioane pentru pacienţii cu COVID-19, este doar una din concluziile scrise în raportul corpului de control al MS.
„Remarcăm faptul că odată cu eliberarea ASF temporară nr. 92/04.06.2020 în plină pandemie cu virusul SARS-CoV-2, managerul unităţii sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana, restrânge activitatea medicală din zona roşie destinată pacienţilor cu COVID-19, diminuând numărul de pavilioane alocate pacienţilor afecta?i de acest virus de la 7 la 4 pavilioane. Abia în luna octombrie 2020 sunt autorizate pentru funcţionare a doua structuri modulare”, se arată în raport.
În timpul mandatului lui Coldea, pe hârtie erau trecute mai multe paturi ATI, faţă de câte erau în realitate, pentru pacienţii cu COVID-19.
„Structura organizatorică a SCJU Sibiu avizată de către DSP Sibiu în data de 29.05.2020 nu este în acord cu Autorizaţiile Sanitare de Funcţionare temporar emise. În această structură sunt prevăzute 43 de paturi, fără a se evidenţia distinct paturile de ATI pentru pacienţii COVID 19, în fapt constatându-se că există doar 12 paturi ATI COVID-19. În structurile organizatorice avizate în data de 07.05.2020 şi în data de 18.05 2020 era identificate distinct zonele roşii şi zonele verzi şi apăreau 32 de paturi ATI COVID-19, astfel încât se constată o neconcordanţă între documentele spitalului cu privire la nr. de paturi ATI COVID-19, aspect care necesită a fi reglementat în contextul în care principalul scop al modificărilor de structură este acela de a reflecta modificările realizate pentru perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV-2”, se mai precizează în raportul corpului de control al MS.
Şi angajările făcute în timpul conducerii Lilianei Coldea nu respectă legislaţia în vigoare în totalitate.
„Angajările fără concurs in baza Legii nr. 55/2020 s-au realizat cu încălcarea art . 30 alin. (2) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 şi a Regulamentului privind angajările fără concurs în cadrul SCJU Sibiu cu nr . 19712/20.08.2020 aprobat în Comitetul director al spitalului, fără a exista posturi vacante sau temporar vacante, care sa fie ocupate şi fără a fi stabilita existenţa necesităţii anumitor categorii de personal (nu a fost prezentat nici un referat de necesitate ). Din cele 268 de persoane un nr de 114 persoane au fost angajate fără a dispune de un post vacant sau temporar vacant. În statul de funcţii, în aceste condiţii ele neputând fi bugetate”, susţine corpul de control al MS.
O altă concluzie a raportului indică faptul că oxigenul asigurat pacienţilor în timpul mandatului Lilianei Coldea, a fost greşit estimat pentru nevoile bolnavilor, mai ales a celor cu COVID-19.
„Din comparaţia datelor privind consumul de oxigen estimat în capacitate maximă la nivelul spitalului de 390 mł/h şi capacitatea de producţie a spitalului de 140 mł/h constatăm faptul că la data controlului, în cazul în care ar funcţiona majoritatea punctelor de consum, nu poate fi asigurat acelaşi flux inspirator de oxigen tuturor pacienţilor mai ales pentru pacienţii diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2, care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă la anumite volume şi presiunii de oxigen”, atrage atenţia corpul de control al MS.
Singura concluzie pozitivă a raportului corpului de control al MS este că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu s-au făcut mai multe teste faţă de alte judeţe.
„În perioada 03.04.2020 – 17.11.2020 unitatea sanitară a realizat un total de 48.425 teste tip RT-PCR. Comparativ cu alte judeţe cu aproximativ acelaşi număr de locuitori. SCJU Sibiu a efectuat un număr mai mare de teste”, este concluzia corpului de control al MS.
Liliana Coldea a demisionat în timpul controlului efectuat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, după ce Raluca Turcan, vicepremier atunci, i-a cerut public să renunţe la funcţie.
Citește și:
Sursa foto: Liliana Coldea / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii