G4Media.ro

Concurs de pomeni cu coaliția PNL-PSD: Parlamentarii USR PLUS pentru Educație propun…

Sursa foto: G4Media.ro

Concurs de pomeni cu coaliția PNL-PSD: Parlamentarii USR PLUS pentru Educație propun creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, începând din anul școlar 2022-2023

Parlamentarii din grupul USR PLUS pentru Educație inițiază o propunere legislativă comună, care asigură creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Măsura este anunțată la două zile după pachetul de măsuri sociale anunțat de coaliția PSD – PNL – UDMR, care în esență acordă ajutoare financiare diverselor categorii sociale, de la pensionari la fermieri sau antreprenori.

Explicațiile USR PLUS pe scurt

  • Pentru a opri exodul și a încuraja încadrarea tinerilor în sistemul de învățământ, salariile de bază ale debutanților cresc practic cu peste o treime
  • Măririle sunt propuse astfel încât niciun dascăl debutant să nu se afle sub coșul minim, deci să își poată acoperi cheltuielile de bază și să poată trăi minimal decent
  • De asemenea, cresc și celelalte salarii din grila pentru învățământ: cele ale personalului auxiliar și ale personalului de conducere și control

USR PLUS susține că a propus această creștere de salarii ”pentru a recompensa mai aproape de decență efortul cadrelor didactice, pentru a stimula intrarea tinerilor în învățământ și a diminua inechitățile din sistem.”

Inițiatorii propunerii de modificare a legii salarizării din învățământul preuniversitar sunt membrii grupului USR PLUS Pentru Educație: Ștefan Pălărie, Silvia Dinică, Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Andrei Miftode, Brian Cristian, Daniel Toda, Cristian Ichim, Filip Havărneanu, Simina Tulbure și Mihai Polițeanu. În total, 42 de parlamentari USR, 22 de senatori și 20 de deputați se alătură demersului.

Potrivit comunicatului USR PLUS, în contextul în care profesorii și-au câștigat, inclusiv în instanță, dreptul la salarii majorate – ignorat și nerespectat ani la rând – mărirea salarială propusă este raportată la salariul de bază și este compusă din ceea ce trebuia deja să li se acorde profesorilor la 1 ianuarie 2022 – lucru care încă nu se întâmplă – și dintr-o creștere de 25% din salariul minim, pentru toate categoriile de personal din învățământul preuniversitar – de predare, auxiliar, de conducere și de control.

Echipa USR Plus pentru Educație își bazează inițiativa de mărire a salariilor profesorilor pe modificarea coeficienților, în urma unui raționament în două etape:

  • Stabilirea salariului minim din învățământ pentru personalul de predare debutant la nivelul coșului minim de consum, adică 2.708 lei net;
  • Pentru a păstra legătura cu salariul minim la care se raportează salarizarea unitară din sistemul public și pentru a asigura o creștere echitabilă în întreaga grilă, intervenția se face asupra tuturor coeficienților printr-o mărire a lor cu 0,25.

„Impactul cel mai mare pe care ni-l propunem este pentru cei care intră în sistem, pentru a fi motivați să și rămână. Asigurăm o creștere cu peste o treime pentru personalul de predare debutant. Această inițiativă continuă linia amendamentelor USR depuse la Legea bugetului de stat de creștere a salariilor profesorilor cu 16%, conform promisiunilor încă neonorate ale PSD din Legea Salarizarii”, declară Irineu Darău, senator USR PLUS.

„Educația este un domeniu strategic. Dacă vrem cu adevărat să avem rezultate în educație, dacă vrem să avem cu adevărat, după absolvire, buni profesioniști în societate, dacă vrem cu adevărat să nu mai plece copiii din România trebuie să regândim statutul profesorului român și să îi oferim respectul și aprecierea de care are nevoie. Considerăm că 2022 este un an-bornă, în care se pun bazele sistemului de educație pentru 10 ani de acum înainte, cel puțin, prin reformele și schimbările profunde pe care decidenții le tot solicită: o nouă structură de an școlar, un nou sistem de evaluare, o nouă lege a educației, investiții și reforme prin PNRR în valoare de 3,6 miliarde euro. Toate aceste transformări trebuie implementate de cineva. Nu poți face reforme cu burta goală. Nu poți să te aștepți la entuziasm sau la oameni competenți, care să vină spre catedră, fără o motivație de bază”, menționează Ștefan Pălărie, senator USR PLUS.

„Perspectiva noastră este una de investiție în viitor. Astăzi, tot mai puțini absolvenți aleg drumul către o carieră didactică, iar cauza este cât investim în educație. Dintre toate țările europene, Islanda cheltuiește cel mai mult pentru educație (7,1% din PIB), urmată de Suedia (6,9%) și Danemarca (6,3%), potrivit Eurostat. La polul opus, se află nouă state care au alocări sub media europeană de 4,7%. Pe ultimele trei locuri se clasează Bulgaria, România și Irlanda. Țara noastră cheltuiește doar 3,6% din PIB pentru educație. Așadar, avem nevoie să creștem alocarea din PIB pentru educație, avem nevoie să creștem salariile personalului din sistemul de educație și, bineînțeles, să investim în unitățile de învățământ și să adaptăm programele educaționale la cerințele actuale”, adaugă Silvia Dinică, senator USR PLUS.

În comunicatul USR se mai arată că, în condițiile actuale, un profesor debutant nu poate duce un trai decent și, consecință firească, numeroși potențiali profesori, tineri și bine pregătiți, nici nu iau în considerare această opțiune de carieră. În prezent, un profesor debutant câștigă 1.985 de lei net, adică puțin peste 70% din valoarea coșului minim de consum.

USR PLUS susține că nivelul de salarizare demotivant a generat, de altfel, exodul personalului calificat în ultimii ani și a condus la creșterea vârstei medii a corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocație.

USR PLUS Pentru Educație este prima comunitate națională online dedicată reformei educației din România. Membrii fondatori ai grupului sunt senatori și deputați USR PLUS, cărora li se adaugă, punctual, experți, specialiști independenți și părțile direct vizate de sistemul educațional din România: elevi, părinți, profesori.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Na bravo.
    Daca PNL-PSD acorda cresteri salariale de 5 sau 10% e pomana electorala.
    Cand USR-istii vin cu crestere de 25% ce e?

    • nu stiu ce inteleg unii prin „investitie in educatie”
      doar sa cumperi table pe care scrii cu marker-ul si sa dotezi scolile cu calculatoare?
      cresterea salariului profesorilor este una dintre cele mai bune masuri de investitie in educatie, doar asa poti atrage oameni comeptenti in invatamant.
      vezi efectul masurii in cazul medicilor.
      este prima initiativa usr pe care o aplaud

    • Usr plus nimic e în moarte clinica. Fsb ul i-a abandonat la fel ca și pe frații lor aurolaci.
      Stelică avocatelul nulitate tace mâlc. Mihăilă, mai trăiești fată?
      Zdulă e debusolat ,barna e la reanimare ciolosz e în transă că a greșit doza de urină!
      Vai de capul vostru !

    • cu 5-10% nu poti ajunge sa ai un trai decent, e facuta doar de ochii alegatorilor.

  2. Concurs de pomeni cu coaliția PSD-PNL dar pomenile sunt propuse de către USR. Cum vine asta băi Dane? Ești trotilat? Ai creierii varză, retrage-te că oricum te-ai făcut de râs. Ești cancerul presei din România, ești sluga oricărui te cumpără.

    • Vorbesti tu pres pt orice psdist haurit ..

  3. PSD e la guvernare de 30 de ani doar pt ca da pomeni

    asta e singurul motiv pt care PSD e la guvernare din 1989 pana astazi: in fiecare an mai da 50-100 RON in plus pensionarilor, angajatilor etc Doar ei nu dau din banii lor ci indatoreaza romania

    USR trebuie sa copieze acest model daca vor sa fie la guvernare

  4. daca vrei sa ai o tara dezvoltata , invatamantul trebuie reformat realmente pe psistemul Pisa, asta insemana ca jumatate , cel putin, din profesori sunt scosi din sistem. atunci poti mari salarile in invatamant la un nivel ca cel al doctorilor. nu poti sa ai o tara dezvoltata fara invatamant si sanatate. coruptia care e acum este datorita salariilor si pensiilor necontributive ( 40-50 ani) din justitie, servicii, politie , armata etc

  5. cam trebuiau de mult crescute… da, stiu, pile, incompetenta, meditatii, etc, dar la ora actuala plata pentru profesori e penibila, nu e de mirare ca nu se bat pe locuri oameni inteligenti cand poti dormi pe taste pentru 4000+ net , voi ce ati alege?

  6. rusine, unde sunt vremurile cand profesorii dormeau in fata Ambasadei Spaniei ca sa prinda loc la viza de capsunarit?

    In vremea aceea, Mocirlosu o tot freca prin Bruxelles, pe motiv ca e si el agricultor.

  7. Titlu malitios! Profesorii si invatatorii merita un salariu mai mare. Habarnistii din jur care spun ca-i pomana, vor numai cateva postari, nestiind realitatea din sistem.

    Cati profesori pot lucra la o scoala in Bucuresti in conditiile in care chiria este de 300E si salariul este 2500-3000 de lei ?

  8. Deci daca profesorii iau salarii decente se numeste pomana? cine da titlul stirii? cine a zis ca e pomana?

  9. Iarăși un titlu instigator…
    Dacă în 2022 mai crede cineva din România că a „tinde” să crești venitul unui profesor peste coșul minim de consum este pomană, înseamnă că am decis cu toții să fie o națiune de mediocri, buni numai pentru munci fizice pe marea piață a lumii.

  10. Total de acord, maririle astea meritau a fi facute de ani de zile dar totusi, o intrebare apare aici: de unde mai au baietii astia bani? Vad ca tot arunca cu bani de zici ca banca-i pe numele lui taica-su.

  11. E „pomană” să investești în Educație?! Halal site…

  12. Nimeni nu vrea pomenile voastre impostorilor, toți vrem sa muncim și sa castigam un salariu decent cu care sa ducem o viata normala. Măriți salariile la nivel UE ca preturi avem de mult.

  13. Probabil că e oportună creșterea salariilor, nu știu, oricum trebuie să vină la pachet cu reforme adevărate, inclusiv în mentalitate, dar văd că reformele astea trebuie să aibă loc și în presă, chiar și presa din bula noastră. Păi ne pretindem profesioniști și punem titluri din astea? Titlurile astea sunt cancer atât la site-uri gen știri pe surse, cât și la site-uri gen G4. Dacă ești ziarist profesionist, scrii un titlu în care anunți știrea și atât, nu mă interesează pe mine că ceva e bombă, cutremur, pomană și nu mai știu ce ți se pare ție. Dacă vrei să scrii un articol de opinie, poți să-l intitulezi așa. Dar nu faci asta cu un articol de știri ce se vrea pur informativ. Și da, se aplică și la orice prostii ar zice PNLSDUMDRAUR, pentru că se presupune că cititorii sunt destul de inteligenți pentru a judeca singuri calitatea spuselor politicienilor.

  14. Așa spunea și PSD când era în opoziție. Când a venit la putere a mărit salariile cu 4 %.

  15. Anul acesta am implinit 70 de ani. Toata viata mea am muncit fara a primi nimic degeaba. Impreuna cu parintii si cei din generatia mea am construit o tara cu de toate. Ce vad acum? Hidrocentralele au incaput pe mana unor baieti destepti! ….iar mie mi se scumpeste curentul!!! De ce? Multe terenuri agricole, transformate in imobiliare!….iar mie mi se scumpeste painea, uleiul, cartoful si multe altele! De ce? Bogatiile subterane, vandute strainilor!!….iar mie mi se scumpeste gazul! De ce? Ce sa mai vorbesc despre educatie?! Vad comentarii ca partidul ala sau altul este de vina. Serios? Nu v-ati pus intrebarea ca NOI suntem vinovati ca am ales de-a lungul anilor niste neica nimeni? Stam si ne plangem de mila! De ce? Scriem pe forumuri injurandu-ne unul pe altul, fara a realiza ca vina este a noastra? Sunt prea batrana sa dau solutii, dar cred ca voi tinerii puteti gasi calea cea dreapta. Va doresc sanatate si ganduri bune pentru aceasta biata tara! 🙏

    • Mulți înainte doamnă și sănătate!

    • „De ce? ”
      Poate pentru că planul o fi fost acceptarea statutului de colonie în schimbul asigurării liniștei, în sensul păcii, acestei țări?!!!
      Altă explicație eu n-am pentru impotența continuă a Statului Roman mai ales după intrarea în UE.
      Deci, cred că cetățenii tot nu ar fi reușit să schimbe mare lucru indiferent cum ar fi votat sau de cât simț civic ar fi manifestat!
      Mie mi-e clar că nu mai suntem de capul nostru!

  16. Ca la licitatie😂😂 . Latra si javrele USR iste de pe tusa😂! Si de la noi 25%pt invatamant😂😂😂😂. Poate ar trebui sa i intrebati de performante pe dnii din invatamant.

  17. Hai, mai usurel.
    Ca daca le dai alora mariri de 25% credeti ca restul nu vor cere si ei mariri de 20-25%?
    Cand e vb de bani toti ies in strada. De unde sa dea statul mariri de 25% in toate sectoarele?
    Ca nu-i intereseaza pe oameni chestia cu cosul de consum al tinerilor profesori. Le-ai dat alora 25%, vrem si noi. Ce, noi nu meritam? Noi nu muncim?
    Dar oricum problema nu e ca aia n-ar merita cresterea cu 25%. Merita – dupa parerea mea.
    Problema e ca USR considera ca absolut orice fac ceilalti e pomana si bani aruncati, iar ce fac sau ar face ei insisi e intotdeauna perfect, corect si bineinteles, nici vorba de pomana.
    Si se mai mira ca au ajuns la 8% !?
    Cand au fost la guvernare si au participat la stabilirea bugetului n-au pomenit nimic de astia 25%.
    Acum ca sunt in opozitie si pee nicaieri, ar da la toata lumea. Ca nu ei trebuie sa scoata banii si nici sa indice sursele de finantare.

  18. 👍

  19. mare disperare la USR daca s-a ajuns sa tina cu dintii de ciolan in halul asta

  20. Bravo USR! Ați sesizat conjunctura ideală de creștere a salariilor celei mai largi categorii profesionale din Romanica!
    Exact la tzanc când avem excedent bugetar și toate investițiile publice de mare infrastructură se apropie de finalizare!
    Băieți isteți, usereii ăștia, n-am ce zice!