G4Media.ro

Concursul pentru cele 14 posturi de judecător la Înalta Curte intră în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Concursul pentru cele 14 posturi de judecător la Înalta Curte intră în linie dreaptă / Cine sunt candidații înscriși în selecția organizată de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea / Care e miza

Concursul pentru cele 14 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – organizat de Secția pentru judecători a CSM dominată de gruparea fostei președinte a Consiliului, Lia Savonea, a intrat în linie dreaptă. CSM a publicat listele cu repartizarea candidaților pentru susținerea interviului.

Vezi aici repartizarea candidaților pentru susținerea interviului pentru cele 7 posturi la Secția Penală.

Vezi aici repartizarea candidaților pentru susținerea interviului pentru cele 5 posturi la Secția Contencios Administrativ și Fiscal.

Printre magistrații înscriși sunt nume controversate, precum Mihai Udroiu, Adina Cioflan, Laura Soane, Marius Cristian Epure, Vasile Bîcu, Alina Ghica sau Adina Ponea.

Mihai Udroiu este judecător la Curtea de Apel Oradea. A fost consilier al șefei DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de detenție pentru favorizarea infractorului și fugită în Italia.

Udroiu însuşi a fost vizat de o acuzație de trafic de influenţă, potrivit unui document intern al DNA publicat de jurnalistul Robert Turceasu pe blogul lui, în decembrie 2014.

Potrivit acestui document, Udroiu ar fi acceptat promisiunea primirii unei excursii în Dubai de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cunoscut drept cel mai mare „băiat deştept” din Energie. Buzăianu voia de la DIICOT un document legat de dosarul Hidroelectrica pentru a-l folosi în procesul în care contestase decizia companiei de stat de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie.

Judecătorul Mihai Udroiu este cel care a înclinat balanța în complet de divergență și a anulat condamnarea de 8 ani de închisoare pentru o presupusă mită de 4 milioane de euro în cazul fostului președinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss. Condamnarea a fost anulată din motive procedurale. Potrivit unor surse judiciare, acum, dosarul lui Kiss, aflat la CA Oradea, este în pragul prescrierii din cauza tergiversării.

Adina Cioflan și Laura Soane sunt judecătoare la Curtea de Apel Oradea. Ele au făcut obiectul unui dosar al DNA Oradea, însă cazul a fost clasat. Ulterior, judecătoarele au făcut plângere împotriva procurorilor la Secția specială după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă judecătoarelor dosare penale ca să le liniștească și să bage frica în ele.

Judecătoarea Cioflan a reușit performanța să achite o contabilă prinsă în flagrant de luare de mită într-un dosar al DNA Oradea.

Judecătoarea Cioflan a achitat și 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarea Cioflan a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod.

Marius Cristian Epure de la Curtea de Apel Constanța este magistratul care l-a achitat pe fostul primar Radu Mazăre într-unul dintre dosare, în care acesta fusese condamnat inițial la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Potrivit info-sud-est.ro, judecătorul Marius Cristian Epure și-a construit o vilă pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor. În acest dosar fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-au opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța. Aceștia au criticat atitudinea șefului instanței referitoare la acest subiect. Potrivit jurnaliștilor din Constanța, Epure este considerat un apropiat al fostei șefe CSM Lia Savonea.

Alina Ghica este fost președinte al CSM și actual vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB). Este cea care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018 și a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Vasile Bîcu este judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. A fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. A fost coleg cu senatorul corupt, Cătălin Voicu, la Universitatea Bioterra.

Mariana Hortolomei de la CAB este soția judecătorului, tot de la CAB, Victor Hortolomei. În vara lui 2018, judecătorul Victor Hortolomei a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru.

Adina Ponea este președintele Curții de Apel Craiova. A semnat scrisoarea șefilor de instanțe care au condamnat protestele din magistratură împotriva legilor PSD ale Justiției.

Ea este sora lui Ştefan Ponea, fostul şef al IPJ Mehedinţi arestat, însă în final achitat în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, fostul baron local PSD. Judecătoarea Ponea a fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, adică locul unde Duicu a câştigat procesul de incompatibilitate cu ANI. Fratele judecătoarei, poliţistul Ştefan Ponea, era acuzat tocmai că l-ar fi ajutat pe Duicu să scape de procesul cu ANI şi, în schimb, ar fi primit o avansare în funcţie la Bucureşti.

Judecătorul Adrian Glugă de la Curtea de Apel Craiova a fost șef DIICOT pentru o scurtă perioadă în 2006. El a făcut parte din completul care, în iulie 2020, l-a condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor pe Eduard Constantinescu, extrădat din SUA, fiul unui interlop din Craiova.

Care e miza noilor numiri la ÎCCJ. Surse din cadrul Înaltei Curți au explicat miza uriașă a acestor promovări: spre exemplu, calea extraordinară de atac în dosarul Ferma Băneasa ar putea pica la noii judecători.

În decembrie anul trecut, Înalta Curte a dat verdictul final în dosarul Ferma Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar autoproclamatul prinț Paul al României, trei ani și patru luni.

Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar avocatul Robert Roșu, 5 ani de detenție efectivă.

Paul al României a fugit din țară și este dat în urmărire internațională. La fel și miliardarul israelian Beny Steinmetz. Aceasta nu l-a împiedicat, ca la începutul anului, să se prezinte la procesul de corupție din Geneva, unde a fost condamnat, de asemenea, la 5 ani de detenție, în primă instanță. Deși pe numele lui era emis de România un mandat internațional de arestare prin Interpol, în mod inexplicabil, autoritățile din Elveția nu l-au pus în aplicare.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Cristoase mare ce adunătură ! Haideți să recunoaștem: țara asta nu are nicio șansă. Ar trebui să plecăm cu toții și să rămână ei cu interlopii. Să le plătească ăștia pensiile speciale.

    • Da, dar unde te duci?

    • Asa mi-am zis si eu. Nicio urma de moralitate si etica in tara asta.

    • Savonea si Slugaretele ei Mateescu vor continua popularea ICCJ cu cozi de topor. Credeti ca fosta inculpata Corina Corbu , nasul din suflet Iulian Dragomir sau slugutza fara scrupule Daniel Gradinaru isi doresc altceva?

    • Asta si urmaresc baietii si fetele astea.Nu mai vorbiti despre asa ceva,pentru ca in felul acesta se incurajeaza si mai mult exodul.
      Aranjamentele cinice si arhitectura Constitutiei permite ca alternanta la putere sa nu fie completa.Iata puterea judecatoreasca in loc sa fie independenta este in mana,in cea mai mare parte,a celor care sunt in pseudo opozitie,desi majoritatea din CSM,daca vor fi atinsi in deciziile lor,vor clama,cu vehementa,independenta justitiei.
      Dar ce sa mai vorbim,mandatele de 9 ani la judecatorii constitutionali,fac din aceasta institutie al doilea guvern,care afecteaza substanta decizionala a adevaratului guvern.Si uite asa,cand vine dreapta la putere e inghesuita peste tot,inclusiv in mass-media,unde domina,cu greata,de 30 de ani, asa-zisa stanga democrata.Este foarte greu pentru liderii actuali de la putere sa tina unita aceasta majoritate parlamentara.De aceea trebuie sprijiniti,pentru a continua reformele,altfel………
      Conceptul de democratie originala nu este o bascalie,ci o realitate crunta,care simuleaza democratia.

  2. Deci, toti sint de cacao! Au tinichele si schelete in sertare! La ce bun un concurs? Sa alegi un escroc dintr-un grup de escroci?

    • Atacurile PSD asupra din anii 2017-2019 continua prin puii pe care i-au lasat in sistem. PNL asista ca un spectator caruia ii convine iar CSMistii fac politica la vedere. Cel mai bune exemplu este Bogdan Mateescu, zis Matilet, zis Matolescu, zis Slugarete.

  3. Ce garnitura de combinatori pt gulerele albe

  4. Curtea asta va fi si mai toxica decat este, va intrece CCR pentru ca acolo judecatorii au mandate limitate la 9 ani si poti sa mai improspatezi si inchini balanta, la INCJ sunt practic pe viata.

  5. Justiţia ar trebui să fie transparentă într-un stat de drept. Ne comunică şi nouă ICCJ din ce clanuri fac parte băieţii şi fetele de mai sus? Să ştim şi noi cu ce alţi procurori, avocaţi, notari, executori judecătoreşti sunt fraţi, soţi, veri?

    Că doar ştie orice bou că „justiţia” bananieră e o afacere de famiglie.

    PS: Terenul retrocedat domnului Epure chiar de către cel achitat de domnul Epure ce mai face? e bine? sănătos? intabulat?

  6. Daca erau niste judecatori progresisti,sa vezi cum eau ridicati in slavi de toata asa zisa mass media….

  7. Se prea poate ca oricine ar fi, indiferent de nume, presa oricum sa ii gaseasca ceva bube? Atunci mai bine nu se mai implica nimeni, capul la cutie ca daca scoti capul sigur ti se gaseste ceva. Ca ai facut, ai gandit, ai vrut, ai spus….

    • Sunt foarte multi oameni integri, doar ca fosilele din sistem au grija sa nu ajunga departe… Sa ajunga candidat unul care a fost judecat pentru o mita de 4 milioand Euro? E ceva putred rau de tot in sistemul asta…

    • Presa a fost extrem de toleranta cu judecatorii zeci de ani de zile, in conditiile in care foarte multi judecatori sunt corupti.

      Problema nu e ca presa semnaleaza ticalosia judecatorilor, ci ca judecatorii sunt atat de murdari. Mai citeste o data articolul, sa vezi cat de ticalosi sunt.

  8. uite de aia NU trebuia pus anendamentul imbecil al lui Stelian Ion… mafia din CSM se intareste in loc sa slabeasca …Noua varianta e la fel de toxica ca si Sectia Speciala iar neputinciosii fara cap din guvern nu au solutii sa poata fi alesi in CSM doar judecatori fara pata !????
    Domnilor useristi, cand aveti de gand sa va treziti din somnul ratiunii??? De la asa-zisii liberali nu mai sunt pretentii, sunt ocupati sa finanteze la greu mafia media ca sa le cante ode la TV (de aia trebuiau scoase subventiile de la studenti si pastrate sumele imense pentru partide)… Barna si gasca lui de vanduti v-au contaminat pe toti useristii? Lasati-l pe tradator si faceti un nou partid ca sa poata avea lumea ce vota

    • Amendamentul a trebuit sa fie introdus la presiunea UDMR si a CSM.
      Totusi se cere si avizul Comisiei de la Venetia si pe baza aceluia se vor putea deschide noi discutii.

      Nu trebuie pierduti acesti 4 ani de posibile reforme. Nu vorbim de gradinita unde un copil suparat poate sa-si ia jucariile si sa plece.

    • eu nu vad nici o reforma la Justitie si mai grav, nici o sansa sa existe reforme, avand in vedere incapacitatea evidenta a ministrului Justitiei de a gestiona un minister acaparat de mafioti. Este mult prea moale pentru sacalii din minister, e depasit de situatie
      Logic era, daca a propus amendamentul, sa nu mai lase gruparea mafiotilor lui Savonea sa acapareze complet CSM, cum e posibil sa nu gaseasca cai legale pentru a face posibil sa nu mai ajunga in viitor in CSM judecatorii care servesc mafia ???? La fel pentru CCR…

  9. Adica justitia in care ar trebui sa ne punem increderea e pe mana unor corupti. Printre marile probleme ale acesteia se mai adauga si acesti candidati, care in cel mai bun caz si-ar cere eliberarea conditionata intr-o tara cu justitie functionala.

    Haideti sa ne reamintim de ce NU avem incredere in justitie (ca altii ne bagau vorbele in gura mai de mult… Cum ca DNA ar fi fost de vina. Fals):

    1. Tergiversarea proceselor pana la prescriptie
    2. Lipsa condamnarilor pentru coruptie la nivel inalt(aici DNA e mort, cum chiar ei recunosteau)
    3. Pedepsele mici, chiar cu suspendare pentru furturi de milioane de euro, bani publici.
    4. Pedepse mici cu suspendare pentru infractiuni de pedofilie, violuri.
    5. Pedepse inexistente pentru omorurile din culpa (accidentele de circulatie). Practic e incurajat condusul periculos.
    6. Marile dosare de crime impotriva umanitatii (revolutie, mineriade) plus 10 august. Aici justitia si-a ratat complet rolul…

    Pe omul de rand nu-l intereseaza detalii cum ca DIICOT, politia, procuratura, procedura, etc… E sistemul de justitie.

    Si sa nu uitam de pensii speciale, pentru aceste deosebite rezultate. Vreti libertate, justitie, sanatate? 1000km mai in vest.

  10. Si ma bucurăm pt ca in 2022 se schimba 3 “judecători” din CCR si toti membri CSM…
    Dar se vede acum ca infractorii din afara si din interiorul justitiei nu stau degeaba. 😡😡😡

  11. ei sunt candidati, dar si cine ii alege… ingrijoratoare situatia.. probabil acestia vor castiga toti postul ..

  12. Vai de capul meu,ce jigodii!!!O cloaca de corupți!

  13. Gruparea Savonea e un fel de Clanul Duduianu 🤢🤮

  14. Numai unul si unul. Aleși pe sprânceană.

  15. Si cand te gândești ca pentru cioflingarii ăștia am stat doi ani in stradă…… Bleahhhh!

  16. Pentru un observator atent, concluziile sunt clare. Marea majoritate a judecatorilor din Romania au fost, sunt si vor ramane corupti, complici cu infractorii, subordonati gastii de provenienta securisto-comunista condusa de clica PSD si asociatii.

    Putinii judecatori corecti sunt in permanenta blamati de televiziunile subordonate infractorilor.

    La fel, majoritatea procurorilor sunt fie corupti, fie niste impostori incapabili.

    Avocatii = puratori de spaga de la inculpati catre judecatori. In Romania, avocatii nu-si fac meseria, ci se ocupa de trafic de influenta si aranjamente subterane cu judecatorii si procurorii. Aproape orice proces este o inscenare, un circ de prost gust.

    Putinii oameni seriosi din justitie au fost compromisi prin fake news de armata de calomniatori platita din banii publici furati de gastile de provenienta securisto-comunista.

    Oare cine o fi de vina!? Cei care au votat in permanenta infractori si complici ai acestora se simt cumva cu musca pe caciula? Din cauza unor imbecili fara minte sufera o intreaga natie! De 30 de ani! Mai corect spus nu doar de 30 de ani, ci din 1945 incoace.

    De 75 de ani romanii decenti suporta dictatura mocofanilor si a hotilor!

    • „Din cauza unor imbecili fara minte sufera o intreaga natie!” – sa nu ne flatam prea tare. Din cauza unora nu neaparat fara minte, ci rationali dar oportunisti (avantaje de la stat, un furtişag, o româneală, ceva…) sufera o mica minoritate, de circa 5%.

      Estimez ca doar 5% iubesc mai mult libertatea decat confortul. Si cum 3% din orice sunt exceptiile … nu pare prea insemnata minoritatea respectiva. Ne place – nu ne place, asta e! 🙁

      In rest, nu e nimeni dispus sa plateasca pretul libertatii.

    • Tragic, dar cred ca ai dreptate in ceea ce priveste procentul.

  17. Justiția din România este cel mai mare Spital Regional de Nebuni construit vreodată!

  18. Respir romania tv
    Sunt un gunoi uman

  19. si daca dau concurs ce ? pot fi buni profesionisti dar moral infractori Pot fi cumparati sau folositi politic La concurs trebuie si o proba de moralitate dar cine poate decide cind nici nu stii unu corect

  20. F.bun articol, multumim.
    La Ministerul Justitiei ar trebui sa se caute solutii pt a nu compromite sistemul judiciar mai mult decit e deja si pt a-l reforma.

  21. Acesti judecatori ,sunt parte a justitiei, oameni alesi care au luat locul securistilor…ei vor face treaba murdara,adica ii vor proteja pe politicienii corupti si ii vor achita pentru furaciunile comise.
    La schimb, primesc salarii si pensii speciale si garantia legislativa, ca vor putea primi mita, in siguranta, de la infract orii pe care ii scapa.
    Ei sunt adevaratii dusmani ai Romaniei si ai romanilor.
    Faptul ca nu mai exista mari corupti condamnati , indica in mod evident eficienta acestor asasini ai dreptatii.
    Judecatorii si procurorii corupti, aserviti politicienilor la fel de corupti, formeaza ultima reduta a ramasitelor securisto-comuniste .
    Poporul , catre ei trebuie sa isi directioneze eforturile schimbarii.