G4Media.ro

Condamnare pentru membrii grupării care ar fi falsificat permise în Congo și…

sursa foto: Alba24.ro

Condamnare pentru membrii grupării care ar fi falsificat permise în Congo și pentru clienții români care nu le puteau obține în țară / Cum opera gruparea care a fost descoperită în 2020 și cât cerea șpagă / Decizia nu este definitivă

Tribunalul București a condamnat în 5 iulie 40 de persoane implicate în scandalul permiselor falsificate din Congo. Decizia nu este definitivă. Andrei Dragoș Dumitru, unul dintre capii grupării infracționale, a fost condamnaț la un an, 9 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, pentru dare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat, uz de fals și complicitate la aceeași infracțiune, potrivit deciziei instanței.

36 de persoane care au obținut fraudulos permise de conducere în Congo și le-au preschimbat în România au fost achitate pentru instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic și participaţie improprie la fals intelectual, dar au fost condamnate la pedepse între 7 și 9 luni și 10 zile de închisoare, cu suspendarea exercutării sub supraveghere, pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Gruparea infracțională a fost destructurată pe 14.10.2020, când procurorii DIICOT din Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat 41 de percheziţii domiciliare pe raza a 19 judeţe şi a municipiului Bucureşti, la locuinţele unor persoane implicate în obţinerea frauduloasă de permise de conducere pentru cetăţeni români, eliberate însă într-o ţară africană.

După ce erau obţinute permisele în ţara africană, acestea erau preschimbate cu permise de conducere româneşti, autentice.

„Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecinţa creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere româneşti, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea”, spun procurorii.

Românii care nu ar fi obținut altfel permisul de conducere plăteau între 2.000 şi 3.000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane.

Român cu două clase, posesor de permis din Congo

Relevant este cazul unui bărbat din județul Teleorman, Viorel Constantin, condamnat în 5 iulie într-un dosar separat la șase luni de închisoare tot de către Tribunalul București pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals la 7 luni de închisoare, cu suspendarea executării. Decizia nu este definitivă.

Anchetatorii susțin că românul ar fi apelat la gruparea de criminalitate organizată care opera în Congo ca să poată obține ilegal permisul de conducere prin atestarea unor date necorespunzătoare adevărului.

„În perioada iulie 2019-27.02.2020, i-a determinat pe membrii grupării infracţionale organizate să ofere cu titlu de mită suma de 3.000 euro funcţionarilor publici din cadrul Republicii Democrate Congo pentru eliberarea permisului său de conducere, predându-le în mod efectiv această sumă de bani”, spun procurorii.

Pe 27.02.2020,  bărbatul a depus la S.P.C.R.P.C.I.V. București permisul de conducere străin eliberat fraudulos în Congo și l-a preschimbat cu un permis de conducere românesc.

Audiat în instanță, Viorel Constantin și-a recunoscut fapta, susținând că nu ar fi reușit altfel să obțină permisul de conducere în România pentru că are doar două clase. A dezvăluit că a luat legătura cu gruparea infracțională prin fratele său și a mers pe procedura recunoașterii învinuirii pentru a beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei.

Rețea specializată pe obținerea frauduloasă de permise

Viorel Constantin este doar unul dintre cei 36 de români acuzați că au dat șpagă ca să obțină ilegal permisul de conducere în Congo, pentru ca apoi să îl preschimbe în România cu unul autentic. Polițiștii au descoperit că 9 conaționali au format o rețea de crimă organizată începând cu a doua jumătate a anului 2019, care era sprijinită de doi congolezi, Kamuanya Mbuyi și Mambwana Makani Jeancy.

Membrii grupării s-au specializat pe obținerea de permise de conducere, aparent emise de autoritățile competente din Congo, pentru cetăţeni români, inapţi pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

O parte dintre membrii grupării se ocupa de intermedierea obținerii permiselor de conducere falsificate, pe numele unor cetăţeni români, iar o altă parte recruta români interesați de obținerea unor asemenea înscrisuri, care ulterior să fie preschimbate de către autoritățile competente din România cu permise de conducere autentice româneşti.

„În urma acestor acțiuni concertate, cetăţeni români care nu aveau, din cauza inaptitudinii, competenţele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, obțineau permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E”, reiese din rechizitoriul consultat de G4Media.

Și o funcționară a ambasadei Republicii Congo din România era implicată

Românii care voiau să obțină ilegal permisul de conducere le puneau la dispoziția membrilor grupării datele lor personale, o fotografie, un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, care ulterior erau expediate în Congo prin intermediul serviciilor de transfer monetar Western Union și MoneyGram de către membrii rețelei infracționale.

Alți membri ai grupării care operau în Congo întocmeau în fals permisele de conducere, iar ulterior, după remiterea acestora beneficiarilor, o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti autentice.

Permisele de conducere falsificate, aparent emise de autoritățile din Congo, erau expediate în România prin DHL, iar ulterior era necesară confirmarea autenticității acestora de către ambasada Republicii Democrate Congo la București, lucru pe care l-ar fi făcut o funcționară din cadrul acesteia.

„Aceasta, în calitate de funcţionar al ambasadei Republicii Democrate Congo în România, se ocupa în mod efectiv de întocmirea adeverinţelor prin care se certifica autenticitatea permiselor de conducere eliberate de autorităţile acestui stat, în condiţiile în care avea cunoştinţă că cetăţenii români, titulari de permise de conducere aparent emise de autoritățile competente congoleze, nu s-au deplasat niciodată în străinătate pentru a susţine examenele necesare obţinerii permisului de conducere”, susțin anchetatorii.

În final, cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere congoleze falsificate se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde acestea erau preschimbate cu permise de conducere românești autentice.

Pe baza datelor oferite de DHL, Western Union și MoneyGram, s-a stabilit că doar Makani Jeancy Mambwana și Kamuanya Mbuyi au primit prin transfer bancar sumele de 24.000 de euro și 29.000 de dolari pentru implicarea lor în emiterea ilegală de permise în Congo.

Tribunalul București a dispus acum anularea a 36 de permise de conducere, categoria B, care au fost eliberate ilegal în baza unor permise falsificate în Congo.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Rusine, Pitesti. Sa te faca Congo 🙂

  2. Dar cei care au eliberat permisele romanesti, au verificat daca solicitantii au trecut prin Congo?
    Suntem mancati nu numai de coruptia si malversatiunile inalt, de prostia si coruptia sefimii numite politic si protejate de legi care ii fac de neatins, dar si de indolenta si inconstienta functionarimii spagare si lipsite de profesionalism,

  3. coruptia si malversatiunile LA NIVEL inalt

  4. Funcționara de la ambasadă este româncă?