G4Media.ro

Condamnarea jurnaliștilor și a activiștilor anticorupție din Kârgâzstan confirmă turnura autoritară a…

Sursa foto: Pexels/ Kindel Media

Condamnarea jurnaliștilor și a activiștilor anticorupție din Kârgâzstan confirmă turnura autoritară a regimului

Unsprezece persoane au fost acuzate de „incitarea la revolte în masă”, în cadrul unei proceduri care vizează, potrivit Amnesty International, „înăbușirea libertății de exprimare”, potrivit Rador Radio România. Joi, 10 octombrie, un tribunal a condamnat patru jurnaliști și colaboratori ai „Temirov Live”, una dintre ultimele instituții de presă independente din Kârgâzstan, pentru „incitare la tulburări în masă”. Un verdict care confirmă declinul libertăților publice în această țară considerată cândva o insulă democratică din Asia Centrală.

Unsprezece personalități care gravitează direct sau indirect în jurul acestei echipe editoriale, ale cărei investigații video au ridicat vălul asupra corupției elitelor conducătoare ale regimului, s-au prezentat în instanță, la nouă luni după arestarea lor bruscă de către poliție. Pe 2 octombrie, ONG-ul Amnesty International a cerut renunțarea la acuzații, susținând că „aceste acuzații [au fost] nimic altceva decât o încercare motivată politic de a înăbuși libertatea de exprimare și de a pedepsi jurnaliștii pentru munca lor”.

În ochii observatorilor, acest val de arestări a făcut parte dintr-o campanie de intimidare îndreptată împotriva fondatorului instituției mass-media, Bolot Temirov. Bestia neagră a regimului, jurnalistul se află astăzi în exil într-o locație nedezvăluită din Europa, după ce a fost privat de cetățenie și expulzat din țară.

Soția sa, jurnalista și activista Makhabat Tazhibek Kyzy, a fost condamnată joi la șase ani de închisoare, în special pentru că a denunțat într-un videoclip corupția autorităților „în vigoare de treizeci de ani”. Instanța a decis să le plaseze fiul de 11 ani într-un orfelinat în timp ce ea își ispășește pedeapsa.

Poetul și rapperul Azamat Ishenbekov, care a transmis dezvăluirile făcute de „Temirov Live” în melodiile sale, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Alți doi jurnaliști, Aktilek Kaparov și Aike Beishekeyeva, au fost eliberați în urma unei pedepse cu suspendare, în timp ce ceilalți șapte inculpați, care se aflau în arest la domiciliu de câteva luni, au fost achitați.

„Acesta este un punct de cotitură critic pentru presa independentă din Kârgâzstan”, reacționează Jeanne Cavelier, șefa biroului Reporteri Fără Frontiere (RSF) pentru Europa de Est și Asia Centrală, care consideră că aceasta este „o deviere flagrantă a puterii Kârgâzstanului către autoritarism”. „Acest verdict nu este surprinzător, având în vedere traiectoria Kârgâzstanului în ultimii ani, dar este extrem de dezamăgitor, deoarece publicul din Kârgâzstan este lipsit de informații veridice și jurnalismul este incriminat”, a declarat Drew Sullivan, director editorial al Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției, un consorțiu de jurnaliști de investigație al cărui partener este „Temirov Live”.

Kârgâzstanul a avut până de curând o scenă mass-media vibrantă și o societate civilă viguroasă. Dar lațul s-a strâns în ultimii ani sub conducerea președintelui său, Sadîr Japarov, care combină retorica populistă cu metode de control care amintesc de Rusia lui Vladimir Putin. În februarie, instanțele au dispus deja închiderea unui alt mijloc de presă independent, „Kloop”, chiar dacă anul trecut țara pierduse cincizeci de locuri în clasamentul mondial RSF al libertății presei.

De asemenea, țara se pregătește să întărească legea defăimării, pentru a pedepsi aspru autorii de „insulte” și „informații false”.

Sursa: LE MONDE / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cum adica „turnura autoritara” la un stat care intotdrauna a fost autoritar si pe deasupra mai este si musulman? Turnura fata de ce perioada, fata de „mereu”? Voi cititi si ganditi inainte sa postati stirile?

  2. Nu știu în ce țară – numită tot Kâgâzstan – o fi fost recent ministrul ungar de externe, dar a venit cu impresia ”unei viguroase democrații”. Pe care imediat a comparat-o cu dictatura din Bruxelles. Ca să vedeți, ce ochelari poartă unii )))

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.