G4Media.ro

Condamnarea lui Trump în Senat, tot mai puțin probabilă. Ce alternative au…

Sursa Foto: Facebook / Donald Trump

Condamnarea lui Trump în Senat, tot mai puțin probabilă. Ce alternative au democrații

Condamnarea fostului președinte american, Donald Trump, sub acuzația că a incitat revolta de la Capitol din 6 ianuarie pare pe zi ce trece tot mai puțin probabilă, după ce un număr din ce în ce mai mare de senatori republicani au afirmat că se opun organizării unui proces de punere sub acuzare în camera superioară a Congresului de la Washington. Chiar dacă Senatul va organiza în cele din urmă procesul fostului lider de la Casa Albă, analiștii se îndoiesc că democrații vor reuși să obțină sprijinul a 17 republicani, necesar pentru a-l condamna pe Trump. Democrații ar putea însă apela la alte mijloace în eforturile lor de a-l pedepsi pe fostul președinte republican.

Democrații din Cameră au prezentat luni seara Senatului american acuzația de „incitare a insurecției” pe care au adus-o fostului lider al Statelor Unite, potrivit CNN. La 13 ianuarie, Camera Reprezentanților a aprobat, cu 232 de voturi „pentru” (între care și zece congressmeni republicani) și 197 „împotrivă” moțiunea de punere sub acuzare a președintelui Trump, acuzat de Partidul Democrat că ar fi incitat la violență participanții la mitingul de la Washington de la începutul lunii ianuarie.

Trump a devenit astfel primul președinte din istoria Americii împotriva căruia s-au inițiat două moțiuni de punere sub acuzare și care a fost inculpat (impeached) de două ori. În toamna anului 2019, liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter. Pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, dominată de democrați, Trump a fost achitat de Senat în urma unui vot rapid, fiind declarat nevinovat pentru acuzația de abuz de putere și de obstrucționare a Congresului.

Senatul este însărcinat acum cu organizarea procesului legat de procedura de impeachment în care există un prag mai mare de voturi necesare care trebuie atins pentru ca procedura să aibă succes. Asta înseamnă că, în Senat, un număr mai mare de aleși trebuie să voteze în favoarea condamnării decât în Camera Reprezentanților, fiind nevoie de o majoritate de două treimi (67%).

În noua configurație a Senatului rezultată după recentele alegeri (50 democrați și independenți, respectiv 50 de republicani), democrații au nevoie de susținerea a 17 senatori republicani pentru a-l condamna pe Trump și, chiar dacă unii dintre aceștia și-au exprimat frustarea din cauza președintelui, analiștii susțin că obținerea voturilor de condamnare este în acest moment aproape imposibilă. Dacă Senatul nu va reuși să adune numărul necesar de voturi, atunci fostul președinte va fi doar pus sub acuzare (impeached).

În cadrul procesului din Senat, congresmenii din Camera Reprezentanților vor acționa ca niște procurori, în timp ce președintele este apărat de avocații săi. El nu trebuie să apară în persoană în fața senatorilor. Procesul din Senat este prezidat de judecătorul șef al Curții Supreme.

Prezentrarea argumentelor în procesul din Senatul va debuta în săptămâna care începe pe 8 februarie. Liderii ambelor părți au fost de acord cu această întârziere pentru a oferi echipei lui Trump și procurorilor din Cameră timp să se pregătească. În plus, cele două săptămâni rămase până atunci vor oferi Senatului șansa de a confirma unii dintre nominalizații cabinetului președintelui Joe Biden.

Democrații au afirmat că zilele suplimentare vor permite apariția mai multor dovezi cu privire la revolta susținătorilor lui Trump care au întrerupt numărătoarea voturilor electorale ce se desfășura pe 6 ianuarie în Congres. De partea lor, republicanii speră să folosească timpul rămas pentru a construi o apărare unificată, solidă pentru Trump.

O misiune (aproape) imposibilă

După punerea sub acuzare a lui Trump în Camera Reprezentanților, în urmă cu două săptămâni, democrații sperau că declarațiile critice făcute de unii republicani la adresa lui Trump după violențele de la 6 ianuarie vor ajuta în final condamnarea lui. Mai mult, liderii Partidului Democrat au lăsat să se înțeleagă că condamnarea lui Trump va fi urmată de un al doilea vot separat în Senat, prin care să-l împiedice pe fostul președinte să mai dețină vreo funcție federală și să-i taie beneficiile post-președenție.

Dar, așa cum a remarcat și agenția AP într-un material dedicat acestui subiect, „pasiunile republicane” de după asediul de la clădirea Congresului „par să se fi domolit.” Iar acum, la aproape o săptămână după ce președinția lui Trump s-a încheiat, iar Joe Biden a fost învestit în funcția de lider al Statelor Unite, senatorii republicani care vor acționa ca jurați în proces s-au pronunțat în număr tot mai mare în favoarea achitarii sale, așa cum au făcut-o în timpul primului său proces de punere sub acuzare de anul trecut.

„Cred că procesul este stupid, cred că este contraproductiv,” a declarat senatorul republican Marco Rubio (Florida). Acesta a spus că „voi vota cu prima ocazie pe care o voi avea pentru a încheia acest proces,” deoarece crede că un eventual proces ar fi rău pentru țară și va inflama și mai mult diferențele dintre americani.

Senatorul Mike Rounds, republican din Dakota de Sud, a declarat că un proces în Senat al lui Trump este „un punct discutabil” după încheierea mandatului președintelui, „și cred că este unul cu care ei (democrații) vor avea o mare problemă în încercarea de a-l duce la capăt în Senat.”

De asemenea, atunci când Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Trump pe 13 ianuarie, senatorul republican Tom Cotton (Arkansas) a afirmat că nu crede că Senatul are autoritatea constituțională pentru a-l condamna pe Trump după ce a acesta a părăsit deja funcția. Duminică, Cotton a spus că „cu cât vorbesc mai mult cu alți senatori republicani, cu atât ei încep să se alinieze tot mai mult” în spatele acestui argument.

„Cred că o mulțime de americani vor crede că este ciudat faptul că Senatul își petrece timpul încercând să condamne și să îndepărteze din funcție un om care a părăsit funcția în urmă cu o săptămână,” a afirmat Cotton.

Democrații au respins însă acest argument, referindu-se la punerea sub acuzare, în 1876, a unui secretar de război care își dăduse deja demisia, precum și la opiniile unor experți în drept constituțional.

Democrații spun, de asemenea, că, în organizarea pocesului pentru condamnarea lui Trump, este necesară luarea în considerare a primei invazii a Capitoliului de după războiul din 1812, astfel încât „țara să poată merge mai departe” și să se asigure că un astfel de atac nu se va mai repeta niciodată.

Fără susținere republicană

Analiștii au remarcat că un vot anticipat pentru respingerea procesului nu va avea succes, dat fiind faptul că democrații controlează acum Senatul. Opoziția tot mai agresivă a republicanilor indică însă faptul că mulți dintre senatorii acestui partid vor vota în cele din urmă pentru achitarea lui Trump. Democrații ar avea nevoie de sprijinul a 17 republicani pentru a-l condamna pe fostul președinte.

Doar o mână de senatori republicani par să mai fie de acord cu democrații în acest moment, deși numărul acestora nu este nici pe departe aproape de numărul necesar de voturi pentru condamnarea lui Trump. Unele surse au indicat chiar faptul că niciun senator republican nu a declarat în mod explicit că va vota pentru condamnarea lui Trump, spulberând speranțele democraților de a-l trage la răspundere pe fostul președinte.

Cu o singură exceptie: senatorul Mitt Romney (Utah) a declarat că crede că există o „preponderență a opiniei” potrivit căreia un proces de punere sub acuzare este adecvat după ce cineva părăsește o funcție. „Cred că ceea ce se pretinde și ceea ce am văzut, respectiv  incitarea la insurecție, este o infracțiune condamnabilă,” a spus Romney. „Dacă aceasta nu este, ce este atunci?”

Romney, care a avut numeroase divergențe cu Trump, a fost de altfel singurul republican care a votat în favoarea condamnării presedintelui pentru abuz de putere în timpul primului proces de impeachment din Senat, în „afacerea Ucraina.” Senatorul de Utah pare că va face și acum opinie separată. AP a notat că numărul senatorilor republicani care și-au exprimat recent opoziția față de procesul de punere sub acuzare este tot mai mare, ultimii fiind Mike Rounds, John Cornyn și Lindsey Graham. Acesta din urmă, care este un apropiat al lui Trump și l-a ajutat să construiască o echipă juridică, a cerut Senatului să respingă ideea unui proces post-președinție – posibil cu un vot pentru respingerea acuzației – și a sugerat că republicanii vor analiza dacă cuvintele lui Trump din 6 ianuarie au reprezentare „incitare” din punct de vedere legal.

La rândul său, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a declarat săptămâna trecută că Trump și-a „provocat” susținătorii înainte de revoltă, nu a spus cum va vota și nici nu va argumenta strategii legale. Senatorul din Kentucky le-a spus colegilor săi republicani că votul din Senat va fi „un vot de conștiință.” McConnell și alți lideri republicani, care păreau la un moment dat favorabili condamnării lui Trump, par să fi dat înapoi după ce sondaje de opinie recente au indicat că cei mai mulți alegători republicani continuă să îl susțină pe Trump și că i-ar sancționa electoral pe senatorii Partidului Republican care ar vota pentru condamnarea acestuia.

De partea lor, democrații continuă să susțină că declarațiile lui Trump, făcute în timpul mitingului care a precedat atacul asupra clădirii Congresului, sunt un motiv clar pentru condamnarea lui în Senat. Democratul Chris Coons, senator care reprezintă statul Delaware, a declarat duminică că prezentarea detaliilor a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie „va arăta și mai clar colegilor mei și poporului american că avem nevoie de o anumită tragere la răspundere.”

Coons s-a întrebat cum colegii săi republicani care se aflau în Capitol în acea zi pot vedea insurecția ca altceva decât „o încălcare extraordinară” a tradiției seculare a transferului pașnic de putere. „Este un moment critic în istoria americană și trebuie să-l privim cu atenție,” a afirmat democratul.

Opțiunile democraților

Tot mai mulți comentatori americani sunt convinși că încercările democraților de a-l îndepărta din funcție pe președintele Trump au ca obiectiv final să-l impiedice pe acesta să mai dețină vreo funcție federală și să-i taie beneficiile post-președenție.

Dacă va fi condamnat de către Senat, Trump nu va fi însă împiedicat în mod automat să candideze la funcții publice. În acest caz, democrații vor trebui să organizeze un al doilea vot prin care acestuia să-i fie interzisă deținerea unei funcții, ceea ce ar însemna de facto că republicanul nu ar mai putea candida în 2024 pentru un al doilea mandat de președinte.

Numărul de voturi necesar este mai mic în cazul celui de-al doilea vot, fiind nevoie doar de o majoritate a senatorilor pentru a fi aprobat. Dacă se va ajunge în această situație, este foarte probabil că majoritatea democrată va reuși să-l împiedice pe Trump să mai candideze din nou pentru Casa Albă sau Senat.

În situația actuală însă, în care este tot mai puțin plauzibil că Trump va fi condamnat în Senat, democrații vehiculează din ce în ce mai mult varianta apelării la Capitolul 3 din cadrul celui de-al 14-lea amendament, potrivit publicației The Hill.  Acesta este menit să împiedice persoanele să ocupe funcții federale dacă se consideră că ele „s-au angajat în insurecție sau rebeliune împotriva” Constituției.

Dacă o majoritate a membrilor din cele două camere este de acord că Trump s-a angajat într-un act de „insurecție sau rebeliune,” atunci republicanului i s-ar interzice să candideze din nou la Casa Albă. Această decizie ar putea fi anulată în viitor doar cu un vot de două treimi în fiecare cameră a Congresului.

În acest context, trebuie menționat că singurul articol de punere sub acuzare adoptat de Camera Reprezentanților menționează această dispoziție a Constituției și spune că Trump ar trebui să fie împiedicat să dețină funcții viitoare.

Potrivit specialiștilor în drept constituțional, al 14-lea amendament a fost unul dintre cele trei amendamente adoptate după Războiul Civil pentru a pune capăt sclaviei și a acorda drepturi egale oamenilor de culoare. Scopul Capitolului 3 era de a împiedica confederații – cei care se angajaseră în „insurecție sau rebeliune” – să ocupe funcții publice în perioada postbelică. În 1872, Congresul a adoptat Legea Amnistiei pentru a le permite acestora să servească din nou în funcții oficiale. Dar Capitolul 3 a rămas și el a fost folosit ultima dată acum un secol pentru a împiedica un socialist din Wisconsin care s-a opus intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial să își ocupe locul în Congres.

„Este o idee pe care cred că oamenii o contemplă în ceea ce priveste tragerea la răspundere,” a declarat senatorul democrat Tim Kaine (Virginia), care s-a descris ca fiind „destul de încrezător” că Congresul ar putea acționa în conformitate cu acest amendament constituțional. Kaine a menționat că cel de-al 14-lea amendament ar putea fi folosit înainte sau chiar după un proces dacă senatorii nu vor reuși să-l condamne pe Trump.

Senatorul Richard Blumenthal, democrat de Connecticut, a spus că amendamentul al 14-lea ar putea fi aplicat lui Trump, un mecanism de aplicare concret fiind adoptarea unei rezoluții de catre Congres „Remediile celui de-al 14-lea amendament pot fi cu siguranță adecvate pentru cineva care incită la insurecție, așa cum a făcut Donald Trump,” a declarat Blumenthal, membru al Comitetului Judiciar al Senatului. La rândul său, senatorul democrat Chris Murphy (Connecticut.), a avertizat că, deși este devreme, folosirea celui de-al 14-lea amendament este „cu siguranță o posibilitate.”

The Hill a notat însă că chiar și folosirea celui de-al 14-lea amendament pentru a interzice accesul lui Trump la funcții federale viitoare este privită că circumspecție de unii lideri democrați. Cei mai mulți dintre ei spun că amendamentul nu poate fi aplicat fără ca Trump să fie condamnat mai întâi de Senat. Aplicarea lui fără ca Trump să fie condamnat de senatori riscă să pună Congresul într-o situație dificilă, atât din punct de vedere legal, cât și politic, afirmă experții constituționali.

Surse: AP, CNN, The Hill, CBS News

Sursa Foto: Facebook / Donald Trump

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Dar Biden si democratii nu au incitat la insurectie cand au iesit blmistii si antifa la jaf in strada? Ipocritii!

    • Nu. Ia rubla in gura si stai jos

    • Tu nu esti Om, esti progresist/hastagist/neomarxist.

    • Oh, nu, alea fac parte din acțiunile democratice, la fel și arderea drapelului american devastarea statuilor, anularea istoriei, a culturii

    • Diferenta dintre manipularea populista si evidentul este faptul ca da, in viziunea populismului pesede nu conteaza ce bazaconii poti combina sau inventa, manipularea este manipulare, functioneaza oricum….nu postacule?

      Pentru cei curiosi: protestele black life matters (care apropo, postacule, chiar reprezinta un drept), si asocierea cu un presedinte este doar inventie cu iz de manipulare, in schimb atacul unei institutii federale, in exercitiul numararii unor certifcate, incitati adliteram, in scris si verbal de alt presedinte, se numeste insurectie, nu este un drept, ci este fapta deosebit de grava, indiferent cat de tare tipa manipulatorii altfel ..

    • E democraţie doar când le convine socialiştilor. Când nu le convine, e insurecţie. Ce e greu de înţeles?

  2. Mai stim noi niste baieti care umblau cu suspendarile, topaiau ca niste idioti, mancau kkt la felix in studiouri, complotau prin catacombe. Un spectacol sinistru ne ofera partidul democrat, care nu stie nici sa piarda, cum s-a vazut acum 4 ani, si nu stie nici sa castige. Ati castigat, s-a votat prin corespondenta pana a iesit cine a trebuit, mai stati dreaq si rasuflati usurati, sau va e teama ca deja nu-i mai puteti controla pe Antifa si BLM ?
    Sa-l condamnam dupa ce a fost instalat bideul, ca inaugurat…e mult spus. Instalat….
    Sa-i luam dreptul ultrerior la orice functie, pentru ca nu-i asa…dupa cum a inceput bideul inca din prima zi, a enervat si lasat fara joburi cateva zeci de mii de oameni. Probabil in 4 ani america va fi la un asemenea hal de revolta impotriva comunistilor, ca trump ar putea castiga cu 90 %. Dar ne ocupam noi sa nu mai poata avea functii.
    Sa-i luam si beneficiile, mai zbiera unul….ba sa-i luam si lu fi-su contu de jocuri de pe internet. Si i l-au luat. Sa i se ia si toate retelele sociale, a guitzat alta babeta de acolo….si i s-au luat.
    Este de un ridicol enorm, indiferent cata ura ai pe un personaj politic, nu poti sa te comporti asa. Dar lasa, ca prostul nu e prost destul pana cand nu semnalizeaza, ca sa-l vada toti. Faceti-va de kk*t tovarasi, asa cum stiti voi mai bine !

  3. greu cu „atenta selectare” a mesajelor care pot sa apara….
    hai prieteni, deja de cunoastem, dati si voi drumul la moșu, ca știe bine ce comenteaza !

  4. Asa cum am mai spus, avem de-a face cu un gest complet iresponsabil din partea lui Pelosi si Schumer, acesti Bonnie si Clyde ai politicii americane, care au fost presati de extremistii de stanga. Se creeaza un precedent periculos. Cine garanteaza ca, atunci cand vor pune din nou mana pe Congres, republicanii nu vor pune sub acuzare fosti presedinti democrati? De exemplu pe Obama, pentru spaga de peste un miliard de dolari oferita Iranului pentru acordul nuclear. Daca asta nu este tradare, atunci care e? Toate bune!

    • numai ca vezi tu postacule, fostii presedinti democrati nu au atacat capitoliul in intentia de a ucide legiuitori si de a distruge evidenta (certificarile) dorintei votului a 160 milioane de cetateni.

    • @unom. Faptul că îi numeşti postaci pe toţi cei ale căror păreri nu-ţi convin, te acuză pe tine însuţi. Tu eşti postacul plătit.

    • bag-o mai bine pe aia cu certificatul de nastere ca nimeni nu e imprseionat aici de spagi fie si de un miliard

  5. Despre suma de 400 de milioane de dolari pentru ajutor american catre Ucraina, ea fusese inainte de Trump folosita de democrati(mai exact chiar Biden, ca vice) ca sa preseze guvernul ucrainian sa schimbe procurorul care ancheta firma Burisma, unde fi-su lui Biden ocupa o functie pentru care nu avea nicio pregatire, si era platit cu 50.000 de dolari pe luna. Va zica, suma in cauza pentru care a fost judecat Trump ca ar fi folosit-o ca sa-i forteze pe procurorii ucrainieni sa reia ancheta impotriva lui Biden junior, o folosise chiar tac-su, ca sa renunte aia initial la ancheta, si renuntasera. Va zica, Trump ajunge sa fie judecat prima data, iar pe Biden nu-l ia nimeni la intrebari pentru povestea in cauza. Misto!
    Si inca un aspect legat de cea de-a doua incriminare a lui Trump, va zica in senat sunt acum 50 de republicani si 50 de democrati+independenti, si e egalitate, zice-se. Ba nu e, pentru ca independentii aia se pot suci oricand, asadar cel mai mare grup parlamentar omogen de acolo tot republicanii sunt, cu 50 de senatori.
    Urmaream ieri o inregistrare din Washington, la Casa Alba, in jurul careia sunt in continuare soldati din garda nationala care-l pazesc pe Biden, de ce asta, nu mai inteleg. Oricum, trece masina prezidentiala cu Biden pe langa ei, iar soldatii se intorc cu spatele, cum le-am facut noi jandarmilor dupa 10 august 2018.