Condamnați pentru terorism și recent eliberați din închisoare, István Beke şi Zoltán Szőcs au fost medaliați de Consilul Național Secuiesc și comparați cu martirii secuilor
Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a înmânat diploma şi medalia de onoare „Moyses Márton” lui István Beke şi lui Zoltán Szőcs, care au fost recent eliberaţi din închisoare, după ce au fost condamnaţi pentru terorism, transmite MTI, citată de Rador.
Ceremonia de premiere, care a avut loc în cerc restrâns marţi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, a fost transmisă pe pagina de socializare a CNS. La eveniment a participat doar Zoltán Szőcs, în timp ce István Beke, fiind răcit, a urmărit ceremonia pe internet.
Balázs Izsák, preşedintele CNS, a declarat: distincţia care poartă numele lui Márton Moyses este compusă dintr-o diplomă, o medalie de onoare şi o insignă, poartă motoul „Nevinovat pentru adevăr”.
El a adăugat că insigna a fost concepută în aşa fel încât să poată fi purtată tot timpul – deoarece ea nu trebuie purtată din mândrie, ci pentru a îndemna comunitatea la rezistenţă. Csaba Ferencz, vicepreşedintele CNS, i-a elogiat pe cei doi, spunând: István Beke şi Zoltán Szőcs au făcut ceea ce ar trebui să facă toţi tinerii secui cu sentimente naţionale.
Cu mijloacele pe care le aveau la dispoziţie, ei au format o comunitate şi au acţionat pentru a contracara eforturile de deznaţionalizare care durează de un secol. Ei nu şi-au ascuns identitatea moştenită de la strămoşii lor, şi-au asumat-o cu mândrie şi au trăit-o în viaţa de zi cu zi.
În opinia vorbitorului, puterea din România a vrut să statueze un exemplu prin cazul lor, de aceea au fost întemniţaţi. În discursul său de mulţumire, Zoltán Szőcs a afirmat că şi-au făcut datoria ca tineri rebeli.
El a adăugat: distincţia le aparţine tuturor celor care au rezistat. În cadrul ceremoniei de premiere a fost prezentat romanul „Az ötödik kerék” (A cincia roată) inspirat din viaţa lui Márton Moyses şi scris de Imre János Hegedüs.
Csaba Ferencz a reamintit: Márton Moyses a încercat, împreună cu alţii, să treacă graniţa româno-ungară în 1956, pentru a îi ajuta pe revoluţionarii maghiari. Tânărul secui a ajuns în închisoare, unde şi-a tăiat limba, ca să nu i se poată smulge mărturisirea nici cu forţa, iar după eliberare şi-a dat foc în piaţa centrală a Braşovului şi a murit după câteva luni de suferinţă.
Csaba Ferencz l-a evocat ca pe un martir al secuilor. În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.
Cei doi au ispăşit din pedeapsă patru ani, fără câteva zile. Condamnarea celor doi bărbaţi din Târgu Secuiesc a provocat indignarea generală în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât Curtea de Apel din Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a constatat că cea mai mare parte a rechizitoriului este nefondat, absolvindu-i de majoritatea capetelor de acuzare.
István Beke şi Zoltán Szőcs au fost deferiţi instanţei de către DIICOT care, pe baza unor convorbiri interceptate între cei doi şi a unor petarde descoperite în locuinţa lui István Beke, a concluzionat că cei doi ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.
Încă din primul moment, opinia publică maghiară din România a considerat că cei doi sunt victimele unui proces înscenat. După arestarea lor, la Târgu Secuiesc au avut loc proteste care au durat timp de mai multe săptămâni.
Sursa: MTI/ Rador/ Traducere: Andrei Demény
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii