G4Media.ro

Condiția pusă de Boris Johnson pentru un Brexit amiabil: renunțarea la plasa…

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

Condiția pusă de Boris Johnson pentru un Brexit amiabil: renunțarea la plasa de siguranță irlandeză

Primul-ministru britanic Boris Johnson a avertizat Uniunea Europeană că plasa de siguranță ”antidemocratică” trebuie abandonată  dacă se dorește un Brexit cu acord, transmite Reuters. În caz contrar, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără un acord cu Bruxelles-ul.

Întrebat dacă doar plasa de siguranță de la granița cu Irlanda este ceea ce dorește să fie schimbat în acrod, Johnson a spus: ”Dacă  scăpăm de plasa de siguranță, în întregime, atunci va fi un progres important”.

Johnson se află într-o situație politică  dificilă în condițiile în care conservatorii nu mai dețin majoritatea în Camera Comunelor, iar partidul este încă divizat privind modalitate optimă de ieșire din UE. Chiar și așa premierul a spus că nu va convoca alegerile înainte de Brexit.

Liderii europeni sunt pregătiți să discute despre Brexit cu noul premier dar până acum au suubliniat că nu  vor redeschide negocierile privind Acordul de Retragere.

”Prieteni, nu doresc un Brexit fără acord, nu ăsta este obiectivul nostru, dar trebuie să înfruntăm faptul că ni se spune, așa cum ni s-a spus în ultimii trei, că ‘rien ne va plus’ – ‘acordul  e fixat’ – iar asta nu se mai poate schimba. Mă îndoiesc de asta”, a replicat Johnson.

Irlanda are o importanță crucială pentru orice soluție de Brexit. Plasa de siguranță a fost concepută pentru a preveni revenirea la controalele de frontieră pe granița de 500 de kilometri dintre Irlanda și Irlanda de Nord, care a fost înlăturată prin acordul de pace din 1998 dintre Londra și Armata Republicană Irlandeză.

Premierul irlandez Leo Varadkar a spus  că problem unificării Irlandei cu Irlanda de Nord se va pune în mod inevitabil dacă Regatul  Unit părăsește UE fără acord pe 31 octombrie.

”Abordarea guvernului britanic este să nu așteptăm să vină ei la noi. Vom încerca să rezolvăm problema și o vom face în spiritului prieteniei și cooperării. Dar nu o putem face atâta vreme cât rămâne această plasă de siguranță antidemocratică care încearcă să divizeze  Regatul Unit”, a replicat Johnson îngrijorărilor exprimate de la Dublin.

Acordul de Retragere pe care Theresa May l-a semnat în noiembrie cu UE prevede  că Marea Britanie va rămâne în uniune vamală până când vor fi identificate soluții alternative pentru evitarea unei ”frontiere dure”. Mulți parlamentari britanici se opun perspectivei ca Regatul  Unit să rămâne legat de regulile UE și taxele vamale ale acesteia care ar împiedica semnarea unor acorduri comerciale proprii.

Foto: Boris Johnson

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Boris o ia incet, incet pe urmele Theresei…..

    • Era de așteptat, că nu el are ultimul cuvânt.

      In stilul tipic, multa gargară, că ulterior sa se domolească. Manipularea e la modă acum.

    • Boris pana la urma este tot o figura a establishmentului. Poate totusi va oferi surprize:

      Boris Johnson Is Literally Hitler! | The Left Freak Out About Establishment Politician

  2. Sa intelegem in intrgime ce doreste premierul actual al MB si anume eliminarea asa zisei plasa de siguranta . Din punctul meu de vedere , aceasta eliminare, nu este in intregime atributul UE si MB, ci din contra ,este majoritar atributul si decizia popoarelor implicate direct . Daca se ajunge in situatia, ca fiecare dintre aceste popoare ,ce formeaza MB ,sa fie intrebate separat prin referendum , este foarte clar , ca ele vor dori sa ramina in UE si atunci demersul politicianist (mai mult o incercare de marire a procentelor electorale ale partidului Conservator ,voturi luate de la FARAGE) al premierului (este obligat sa tina seama de dorinta populara a celorlalti )prezinta riscul de a distruge unitatea de facto a M.Britanii . Are cineva nevoie de astfel de probleme . In esenta , primul discurs al premierului ,fie duce rapid spre alegeri anticipate si atunci vorbele deocamdata doar spuse si netransformate in fapte, sustin acest demers ,sau daca nu atunci problema se complica enorm si M.B va fi pusa probabil in fata unui BREXIT interior, cerut deja ca procente exprimate in sondaje, de toate popoarele ce compun M. britanie acum .Este un risc ce nu poate fi neglijat si care indiferent de ligitimitatea politica, data prin viitoare alegeri ,poate distruge si transforma M. Britanie in Anglia .Nu e de joaca .

    • Alegeri generale anticiapte.
      Actualul parlament este dominat de remainers am inteles cam 70% deci nu reflecta realitatea din teren.

    • O singura persoana fie ea si premier ,nu poate decide pentru o intreaga natiune numita Marea Britanie. Popoarele ce reprezinta ca un tot M.B. la trei ani dupa referendumul pentru BREXIT, si-au schimbat conform ultimilor sondaje decizia . Pentru a se evita un BREXIT interior(ruperea Scotiei ,Tarii Galilior ) politicul britanic ar trebui sa determine alegeri anticipate ,concomitent cu un nou referendum , ce ar putea avea ca tema , macar un deal cu acord ,sau unul fara acord puse fata in fata . Un brexit, deja discutat cu acord, face posibil ca o perioda de timp nedeterminata sa ramane in vigoare vechile intelegeri economice si vechile granite . Un deal fara acord arunca in necunoscut intreaga situatie si daca totul va merge spre o infrunare atunci si UE va face fara sa isi doreasca , pasi in aceasta directie . M.B. trebuie sa inteleaga ca este un joc de suma dubla si nu poate face ce ii vine in minte unui sigur om, indiferent cit de bine intentionat este si cit de multe promisiuni face .

  3. Păi backstop-ul pe granița cu Irlanda tocmai și de aia a fost impus de către UE pentru că este o situație inacceptabilă pentru Marea Britanie pe care nu o pot accepta. Le-au impus o condiție pe care știau dinainte că britanicii nu o pot accepta pentru a-i împinge afară din UE fără nici un acord!

    • Se pare ca multi vor intelege ce inseamna cunosterea dreptului si folosirea lui in Tratatele Internationale, ca mijloc de presiune in momente critice. Singura solutie pentru cei care nu mai vor asta, este iesirea din Tratatele Internationale sau Locale si neacceptarea deciziilor Curtilor de Justitie Internationale , asa cum multi incearca deja sa faca .Dar deja asta inseamna razboi .La inceput un razboi economic si apoi unul real . Ce inseamna asta nimeni nu stie inca . Daca insa ne uitam sau avem in imagine dezastrul din Siria ,poate intelegem ca nimic nu ni se cuvine si toata bunastarea ce ne inconjoara ,poate disparea intr-o fractiune de secunda si mai departe ,daca intelegem asta ,intelegem ca trebuie sa aparam ceea ce acum avem si sa ne adaptam comportamentul si faptele noastre de zi cu zi ,punind in prim plan pacea si numai pacea .

  4. WHATTT?!?! nu s-au gandit in ce rahat intra cu irlanda? sau cum vor reactiona scotienii? abia astept sa il vad si pe asta plangad ca theresa

  5. As zice ca acest nimic va duce UK spre dezastru
    Se vede cu ochiul liber ca multe tari sunt pe cădere.
    SUA, France,Koreea, Iran, Turkia si exemplele sunt fara numar.
    Acesti idioți care conduc lumea.

    Al treilea război ar putea izbucni din paranoia acestor lideri ai lumii.

    Eu cred ca acest premier va fi pus pe lista PM care au esuat cu guvernul.

    Încet,încet lumea va fi guvernata de prosti.
    Votată de prosti!

  6. Asi zice : Acest discurs al premierului M.B. de a impune atentiei publicului , ca unica alternativa si decizie proprie , in cazul in care UE nu accepta conditiile cerute ,acest discurs zic , doar face ca atentia publicului sa se fixeze pe cele doua variante de BREXIT si sa inlature din mintea colectiva ideea de NONBREXIT.Este posibil si sa ma insel ,dar cred ca asta se doreste .In final se va accepta textul initial avind ca suport viitor posibilitatea unor modificari viitoare,aduse in fata cetatenilor, de comun acord .

  7. BJ începe războiul tactic cu uniune, condiționând evitarea unui no deal brexit de eliminarea backstopului irlandez. Backstopul este intr-adevăr miezul greu din acordul negociat și înseamnă de fapt o amânare a problemei de la granițele celor două țări Irlandeze.
    ( Pentru cei mai puțin informați : în situația actuală, în care amândouă țările – Republica Irlanda și Regatul Unit – sunt țări membre ale uniunii, la granițele celor două Irlande (Rep. Irlanda și Irlanda de Nord care este parte a Regatului Unit ) circulația mărfurilor și persoanelor este liberă, fără activitate de control și vamă. În cazul în care Regatul Unit ( impreună cu Irlanda de Nord ) iese din Uniune, granița dintre Rep Irlanda și Irlanda de Nord devine brusc existentă ( cu vamă, verificări de trafic etc ) care este resimțit acut de către irlandezi. Backstopul este de fapt amânarea unei soluții ( să plece englezii dar comerțul și mișcarea persoanelor să se mențină liber NUMAI pe granițele irlandeze – soluția va fi găsită mai târziu ).
    În fond BJ se pregătește asiduu pentru un no deal, deci ieșirea Regatului Unit din Uniune fără un acord semnat. Ieri, și-a trimis miniștri în teritoriu să ”pregătească” terenul pentru no deal, mișcare care seamănă mai degrabă cu o campanie electorală.
    În schimb, Institute for Government, un think tank de analiză și pronoze economice și politice din Whitehall, atrage atenția că agenda economică ambițioasă a lui Boris Johnson ( cuprinzând 10 măsuri economice domestice ) va fi ”zdrobită” de presiunea unor măsuri de urgență necesare în cazul unui no deal. Nu există un no deal coordonat și o rupere lină de la Uniune în caz de no deal, atrag atenția analiștii.

  8. Am amintit mai devreme de agenda economică internă a lui Boris Johnson. Câteva detalii :
    1. Ridicarea pragului de impozitare de 40 % de la 50.000 lire la 80.000 lire. Având în vedere că numai 12 % câștigă peste 50.000 lire / an, măsura ar avantaja exclusiv pe cei cu câștig mare și ar costa în plus cca 9 miliarde de lire
    2. Ridicarea nivelului de la care se plătește contribuție de asigurări naționale ( un fel de CAS ). Ar costa 11 miliarde lire
    3. Creșterea cheltuielilor pe educație ( până la 5000 lire / elev / an în învățământul secundar și până la 4000 lire / elev / an înv. Primar ). Costă 4,6 mliarde
    4. Creșterea efectivului din poliție cu 20.000 ( 1,1 miliard )
    5. Licență TV gratis peste 75 ani .
    6. Scăderea taxei de timbru pe imobile ( scutit pentru imobile sub 500.000 lire ). Costă 3,8 miliarde
    7. Broadband complet până la 2025. Termenul este prea scurt după experți.
    8. Deschiderea a încă 6 porturi ”libere” pentru incurajarea comerțului după brexit.
    9. Măsuri în sistemul de sănătate și costul nivelului minim de trai
    ( Sursa The Guardian )

    • Daca tot ai scris , dar atentie ,la punctul unu , explicatia ta nu e in regula sau poate gresesc , poate ne spui si de unde face rost de bani sau cum deschiderea de porturi libere va impulsiona comertul si care sunt costurile pentru asta ca o simpla schimbare de denumire nu este suficient , sau de unde ia cei 20000 de policemeni ,doar nu de pe stada sau la anunt de angajare (politistii se pregatesc in timp .sau ce impact are legea de la punctul 6 ca deja evidenta nemultumire a celor ce au in posesie imobile de 500100 de lire (in evidenta contabila si nu in mod real ),sau (nu pare real ) punctul 5 din zicerea ta . Pare mai degraba o utopie si noi stim deja parte a acestor tip de promisiuni ,ce soarta au .

  9. Pentru detalii nu eu sunt adresantul ci BJ. Regatul ar trebui să plătească Uniunii cca 39 miliarde de lire. Ideea lui BJ este de a nu plăti iar banii să fie folosiți pentru realizarea reformelor sale. Totul este discurs electoral și nu guvernare. BJ ne va mai delecta cu surprize, sunt sigur. Nu sunt convins că enlezilor o să le placă aceste surprize )))