G4Media.ro

Condiţiile de acordare a asistenţei medicale, schimbate de Guvern: Pachet de prevenţie…

sursa foto: Pixabay.com

Condiţiile de acordare a asistenţei medicale, schimbate de Guvern: Pachet de prevenţie pentru cei peste 40 de ani, servicii post-COVID,  deviz estimativ pentru internarea la spital privat

Guvernul a modificat, prin Hotărârea adoptată sâmbătă, condiţiile de acordare a asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, introducând noţiuni precum devizul estimativ pe care pacienţii care se internează în spitalele private trebuie să îl primească cu cel mult cinci zile înainte de internare, dar şi contribuţia personală (coplata) pe care pacienţii care merg la aceste spitale o pot plăti, transmite News.ro.

Este vorba de contractul cadru care guvernează relația dintre furnizorii de servicii medicale și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Printre schimbările care survin de la 1 iulie în contractul cadru se numără posibilitatea recomandării de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi şi psihologi pacienţilor care au avut COVID-19, creşterea numărului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar şi asigurarea unui „pachet de prevenţie” celor de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului şi monitorizare medicală.

Conform unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Hotărârea pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, a fost adoptată de Guvern sâmbătă şi va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021.

„Printre noile reglementări se numără şi asigurarea unui pachet de prevenţie comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra factorilor şi obiceiurilor de viaţă care determină riscurile, precum şi monitorizarea pacienţilor. Pentru a asigura accesul la investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acestea pot fi efectuate de furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi peste valoarea de contract”, se arată în documentul citat.

Noul contract-cadru modifică şi relaţia dintre medicul de familie şi pacient, dând posibilitatea medicilor de familie să crească numărul de consultaţii date la domiciliu asiguraţilor din lista proprie.

Astfel, de la 1 iulie se va deconta o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat, în condiţiile în care până acum, se decontau cel mult patru consultaţii/an pentru pacienţii cu boli cronice. În plus, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere, faţă de consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

„Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienţii din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă – braţ, efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, se mai arată în comunicatul CNAS.

Pacienţii cu afecţiuni cronice pot primi în continuare consultaţii la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de alte specialităţi din ambulatoriul clinic. Tot la distanţă se pot face terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped.

„Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie”, este o altă modificare adusă contractului-cadru.

Actul normativ adoptat sâmbătă aduce modificări şi în relaţia dintre spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi pacienţi. Astfel, unităţile medicale private pot percepe o contribuţie personală de la pacienţi. Î

În relaţia dintre spitalele private şi asiguraţi este introdusă noţiunea de consimţământ exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitaliceşti medicale şi nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi costurile asociate acestora.

De asemenea, spitalele private vor fi obligate să prezinte pacientului un deviz estimativ, înainte de internare, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului.

Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate, atât cele medicale cât şi cele nemedicale. De asemenea, la externare spitalele private vor prezenta pacienţilor un decont.

Preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, anunţă, citat în comunicatul instituţiei, că în foarte scurt timp vor fi demarate consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât autorităţile să poată lua în calcul „măsuri mai substanţiale în sistemul de sănătate pentru anii următori.

Sursa: News.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Daca devizele vor fi ca la daunele auto stim la ce se va ajunge. Probabil unora li se va deconta si manichiura iar altora li se va spune ca e mai ieftin pentru ei la stat.

  2. Tot mai des vom auzi de CNAS in relatie cu privatul, fiindca politicienii iau spaga pentru „reforma”.

    Eu sunt pentru desfiintarea CNAS. Sa dau eu bani obligatoriu, ca apoi ei sa ii redirectioneze spre privat? In timp ce privatul te trimite pentru orice serios la stat…

    • Deci care e pierderea?, că oricum statului i se vor deconta serviciile prestate. Cumva e vorba de deconturi fictive care se făceau pentru servicii prestate doar pe hârtie?

      De ce să primească cineva bani fără să ofere un serviciu n-am înțeles.

      Scrie clar că privații primesc doar deconturi pentru servicii deja prestate unor oameni care la rândul lor au plătit o contribuție obligatorie și care au și ei dreptul să fie tratați din banii ăia.

      Nu am vazut să scrie că vor primi bani pe degeaba, așa cum primește statul.

    • @Alina M. Melanjul ăsta stat-privat îl găsești doar la noi. Întreabă și tu lumea care trăiește pe dincolo și vezi ce îți spune, unde merg la medic. Statul să renoveze și să construiască spitale și să termine cu mizeria asta cu privatul. In afară de achiziționarea de medicamente și echipamente, privatul nu ar trebui să aibă alte legături. Vrei privat, statul ar trebui sa ii lase pe cetățeni să aleagă unul din cele 2 sisteme. Îți garantez că în 5 ani de zile nu vei mai vedea nici o clinică privată în România. Poate 1-2 in marile orașe. Romania nu este Olanda. Mai informează-te.

    • Atâta timp cât sunt obligată să platesc asigurarea de sănătate, aș vrea să fiu tratată atunci când voi avea nevoie de tratament, nu după 6 luni când boala a devenit cronică.

      Nu e vina mea că statul îmi ia banii și nu îmi dă posibilitatea unei programări în timp util. Ori se organizează mai bine, ori transferă către cel care mă tratează banii pe care i-am cotizat.

      Așa, când îmi ia banii forțat și mă lasă să mor de o boală prevenibilă, scuză-mă, dar e chiar tupeu de borfaș să miorlăie că îi fac pagubă tratându-mă la singurii care m-au primit.

  3. Este un lucru bun ca banii sa urmareasca pacientul,dar daca nu se va stabili ca medicii de la stat sa nu mai lucreze si in privat ,atunci pacientii vor fi dirijati de la spitalele de stat la cele private

  4. Aici este cea mai mare mizerie a sistemului. E sursa raului în sistemul public. Gândește-te că un rezident ia peste 6000 de lei. Ei fac gărzile și își fac treaba. Medicii primari și specialiști au salarii începând de la 12.000 la stat. Peste 4 salarii medii pe țară. La banii ăștia calitatea actului medical e de multe ori execrabilă, nu mai vorbim de comportament și cel mai rău lucru: frateeee! nu ajungi la ei la un consult. Zici că vrei sa ajungi la Dumnezeu. Unde sunt: la privat!