G4Media.ro

Conducerea Astra Rail Industries invocă disputele dintre sindicate pentru faptul că salariile…

Conducerea Astra Rail Industries invocă disputele dintre sindicate pentru faptul că salariile nu au fost majorate / În fabricile din Arad, Drobeta-Turnu Severin și Caracal, angajații au organizat grevă de avertisment

Reprezentanţii Astra Rail Industries au reacţionat faţă de protestele care au avut loc în fabricile din România, între care cea de la Arad, arătând, într-o poziţie transmisă Agerpres, că au dorit să majoreze salariile încă de anul trecut, dar „acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale”.

În urma protestelor din fabricile din Arad, Drobeta-Turnu Severin şi Caracal, compania îşi manifestă „îngrijorarea” şi arată că „greva ilegală” periclitează operaţiunile companiei în România şi „are un impact negativ asupra angajaţilor”.

„Înţelegem faptul că angajaţii sunt nemulţumiţi de lipsa creşterilor salariale şi ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menţionăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale”, se arată în poziţia managementului companiei.

Conform sursei citate, în februarie 2020 a fost început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii sindicali.

„Din păcate, am fost nevoiţi să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acţiuni în justiţie împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocaţii noştri, am fost notificaţi că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces. De peste un an aşteptăm ca aceste procese să fie soluţionate, dar au urmat mai multe procese între sindicate şi încă nu se prefigurează o rezolvare. Pentru deblocarea situaţiei şi creşterea salariilor, compania a început procesul de alegere a unui comitet reprezentativ al angajaţilor, astfel încât să putem începe negocierile. Acest proces ar fi putut evita disputele sindicale, permiţându-ne să agreăm un nou Contract Colectiv de Muncă care să includă şi creşteri salariale”, transmite Astra Rail.

Reprezentanţii companiei consideră că „unele părţi, care, probabil, s-au simţit ameninţate de acest proces, au instigat la organizarea unor greve ilegale”.

„În ultima săptămână am văzut campanii intense de recrutare pentru constituirea unor noi sindicate în aceste fabrici. Dorim să subliniem că partenerii noştri tradiţionali de sindicat nu susţin această acţiune de grevă ilegală şi dorim să le mulţumim pentru acest lucru. Înţelegem faptul că angajaţii merită creşteri salariale şi au nevoie de acestea şi vrem să ajungem la un nou acord în acest sens cât mai repede posibil. Săptămâna trecută, compania a înaintat o ofertă generoasă pentru a plăti salariile angajaţilor pe durata grevei, cu condiţia reluării activităţii şi am oferit, de asemenea, un bonus rapid de productivitate pe durata negocierii unui nou Contract Colectiv”, mai arată compania.

Potrivit aceleiaşi surse, oferta „nu a fost luată în considerare”, iar Astra Rail nu a mai avut altă opţiune decât să înainteze o acţiune în instanţă pentru a declara greva ca fiind ilegală şi să se îndrepte asupra organizatorilor pentru a primi despăgubiri.

„Facem apel, şi pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice şi bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali şi să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaţilor. În acest moment, compania şi angajaţii aşteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă şi este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”, a mai transmis managementul Astra Rail Industries S.A.

Astra Rail are ca acţionar majoritar concernul american Greenbrier, care deţine unităţi de producţie în Arad, Drobeta-Turnu Severin şi la Caracal.

Aproximativ 100 de salariaţi ai fabricii de vagoane marfă Astra Rail Arad au protestat în stradă, vineri, cerând salarii mai mari cu cel puţin 400 de lei net şi condiţii mai bune de muncă, relatează Agerpres.

„Nemulţumirea principală este legată de salarii, dar şi condiţiile de muncă. Nu am mai negociat de doi ani, tot timpul ne-au dus cu zăhărelul că acum e pandemie, că nu sunt bani, că nu am avut contracte. Dar la noi în fabrică nu s-a oprit lucrul, am avut tot timpul de lucru, comenzile s-au semnat. Cerem cel puţin 400 lei net, având în vedere că de doi ani nu am mai primit nimic. Ei vor să ne acorde 150 de lei. Nu se ştie nici când încep discuţiile pentru contractul colectiv de muncă, pentru că la Turnu Severin şi Caracal (unde compania mai are fabrici – n.r.) sindicatele vechi s-au destrămat”, a declarat liderul Sindicatului Unitas, Ciprian Pele.

Sindicatul care a participat la protest este majoritar în fabrică şi are aproximativ 500 de membri.

Liderul a spus că mulţi dintre muncitori primesc salariul minim pe economie şi că „administraţia nu vrea să răspundă la solicitări”.

„Au vrut să aibă o întâlnire amicală cu mine, dar aşa ceva nu se face cu un sindicat”, a declarat Ciprian Pele.

El a mai declarat că participanţii la protest au fost din schimbul care era în timpul liber şi că nu a fost oprit lucrul.

Unii participanţi – adunaţi în faţa sediului central Astra Rail, situat în clădirea cunoscută sub numele „Casa Albă”, din municipiul Arad – au declarat că „de ani de zile nu s-au făcut investiţii în echipamente de lucru şi protecţia angajaţilor”.

Pe 25 mai, angajaţi de la Fabrica de Vagoane Astra Rail Caracal au protestat în faţa unităţii, solicitând creşterea salariilor şi alinierea la veniturile lucrătorilor companiei de la unitatea din Arad. Protestatarii solicitau creşterea venitului salarial net cu câte 500 de lei.

Sursa foto: Marius Scortea / Astra Rail Industries / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...