G4Media.ro

Conducerea Credit Suisse poartă discuţii cruciale în acest weekend despre viitorul băncii…

sursa foto: Pexels

Conducerea Credit Suisse poartă discuţii cruciale în acest weekend despre viitorul băncii / Autorităţile de reglementare elveţiene încurajează UBS şi Credit Suisse să fuzioneze, dar niciuna dintre ele nu a dorit să facă acest lucru

Conducerea Credit Suisse Group a început discuţii cruciale despre viitorul băncii, care se vor desfăşura pe parcursul acestui weekend, după ce unele bănci concurente au devenit precaute în relaţiile cu banca, în timp ce autorităţile de reglementare i-au cerut să încheie un acord cu rivala elveţiană UBS, transmite Reuters, citată de News.ro

Directorul financiar al Credit Suisse, Dixit Joshi, şi echipele sale, se vor întâlni în weekend pentru a evalua scenariile strategice pentru bancă, au declarat vineri persoane care cunosc problema.

Credit Suisse, care are o istorie de 167 de ani, este cea mai cunoscută instituţie financiară prinsă în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în ultima săptămână, care a forţat banca elveţiană să obţină o finanţare de 54 de miliarde de dolari de la Banca Naţională Elveţiană.

Autorităţile de reglementare elveţiene încurajează UBS şi Credit Suisse să fuzioneze, dar niciuna dintre ele nu a dorit să facă acest lucru, a spus o sursă.

Autorităţile de reglementare nu au puterea de a forţa fuziunea, a mai spus persoana.

Consiliile UBS şi Credit Suisse ar trebui să se întrunească separat în weekend, a scris Financial Times.

Acţiunile Credit Suisse au crescut vineri cu 9% în tranzacţiile electronice de după închiderea bursei, în urma articolului publicat de FT.

Credit Suisse şi UBS au refuzat să comenteze.

În cel mai recent semn al problemelor tot mai mari ale băncii elveţiene, cel puţin patru bănci majore, inclusiv Societe Generale şi Deutsche Bank, au impus restricţii asupra tranzacţiilor lor care implică Credit Suisse sau valorile sale mobiliare, au declarat cinci persoane care cunosc direct problema.

”Intervenţia băncii centrale elveţiane a fost un pas necesar pentru a calma focul, dar ar putea să nu fie suficient pentru a restabili încrederea în Credit Suisse, aşa că se vorbeşte despre mai multe măsuri”, a declarat Frederique Carrier, şeful strategiei de investiţii la RBC Wealth Management.

Eforturile de susţinere a Credit Suisse au loc în timp ce factorii de decizie, inclusiv Banca Centrală Europeană şi preşedintele SUA, Joe Biden, au încercat să liniştească investitorii şi deponenţii că sistemul bancar global este în siguranţă.

Dar temerile legate de apariţia unor probleme mai ample în sectorul bancar persistă. Deja în această săptămână, marile bănci americane au oferit o linie de salvare de 30 de miliarde de dolari pentru banca mai mică First Republic, în timp ce băncile americane au solicitat în total lichidităţi de urgenţă de 153 de miliarde de dolari de la Rezerva Federală, în ultimele zile.

Acest lucru eflectă ”tensiunile de finanţare şi lichiditate asupra băncilor, determinate de slăbirea încrederii deponenţilor”, a declarat agenţia de rating Moody’s, care în această săptămână a retrogradat perspectiva asupra sistemului bancar din SUA la negativă.

La Washington, atenţia s-a îndreptat către o supraveghere mai mare, pentru a se asigura că băncile şi directorii lor sunt traşi la răspundere.

Biden a cerut Congresului să acorde autorităţilor de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar, inclusiv impunerea de amenzi mai mari, recuperarea fondurilor şi excluderea directorilor de la băncile falimentate.

Unii parlamentari democraţi au cerut autorităţilor de reglementare şi Departamentului de Justiţie să cerceteze rolul Goldman Sachs în prăbuşirea SVB, a declarat biroul reprezentantului Adam Schiff.

Acţiunile bancare au fost afectate la nivel global de când Silicon Valley Bank s-a prăbuşit, ridicând întrebări cu privire la alte slăbiciuni ale sistemului financiar.

Acţiunile băncilor regionale din SUA au scăzut drastic vineri, iar indicele S&P Banks a coborât cu 4,6%, ducând declinul din ultimele două săptămâni la 21,5%, cea mai mare pierdere consemnată într-un astfel de interval de când pandemia de Covid-19 a zguduit pieţele, în martie 2020.

Acţiunile First Republic Bank au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere cu 32,8%, ducând pierderea din ultimele 10 sesiuni la peste 80%.

Moody’s a retrogradat ratingul datoriei First Republic Bank după închiderea pieţei.

În timp ce sprijinul unora dintre cele mai mari nume din sectorul bancar din SUA a împiedicat prăbuşirea First Republic săptămâna aceasta, investitorii au fost surprinşi de informaţiile despre poziţia sa de numerar şi de cât de multă lichiditate de urgenţă avea nevoie banca.

SVB Financial Group a depus cerere de reorganizare supravegheată de instanţa de faliment, la câteva zile după ce autorităţile de reglementare au preluat unitatea sa din Silicon Valley Bank.

Autorităţile de reglementare au cerut băncilor interesate să cumpere SVB şi Signature Bank să depună oferte până vineri, au spus oameni familiarizaţi cu problema.

De asemenea, autorităţile de reglementare iau în considerare păstrarea dreptului de proprietate asupra titlurilor deţinute de Signature şi SVB, pentru a permite băncilor mai mici să participe la licitaţii pentru băncile aflate în faliment, a spus o sursă familiarizată cu chestiunea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...