G4Media.ro

Conducerea Facultății de Drept a propus, oficial, exmatricularea a 45 de studenți…

Conducerea Facultății de Drept a propus, oficial, exmatricularea a 45 de studenți care au colaborat pentru a frauda un examen susținut online

Decanul şi Consiliul Facultăţii de Drept au decis să propună rectorului Universităţii din Bucureşti exmatricularea a 45 de studenţi care au colaborat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă a anului I, se precizează în comunicatul de presă transmis de Facultate.

„În ședința Consiliului facultății din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele și au fost ascultați toți studenții care au dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la acuzațiile care li se aduc. În urma acestei ședințe, în cursul zilei de 26 februarie 2021- membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea cu privire la exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate”, se precizează în comunicatul Facultății de Drept.

Studenţii pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfăşurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor şi rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susţinute online în luna februarie.

În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor, decanul Facultăţii de Drept va anula rezultatele obţinute de studenţii în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă.

Totodată, Consiliul Facultăţii de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vară, deci în actualul an universitar, examenele şi colocviile din toate programele de studii ale Facultăţii de Drept să se desfăşoare faţă în faţă, chiar dacă activitatea didactică (cursuri şi seminare) va continua online.

COMUNICAT privind decizia Decanului Facultății de Drept și a Consiliului Facultății de Drept de a propunere Rectorului Universității din București exmatricularea a 45 de studenți care au conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă 2021 a anului I

„Ca urmare a sesizărilor formulate de o serie de studenți, sesizări însoțite de dovezi certe, pertinente și concludente cu privire la fraudarea unor examene în sesiunea derulată în luna februarie a.c., Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I. Studenții pentru care s-a propus exmatricularea au conlucrat pe grupuri de comunicare Whatsapp, în paralel cu desfășurarea examenelor online supravegheate audio/video de profesorii titulari. Scopul conlucrării a fost identificarea răspunsurilor și rezolvarea împreună a subiectelor de la unele dintre examenele scrise susținute online în luna februarie 2021. În ședința Consiliului facultății din data de 25 februarie 2021 au fost discutate sesizările, s-au examinat probele și au fost ascultați toți studenții care au dorit să își exprime punctul de vedere cu privire la acuzațiile care li se aduc.

În urma acestei ședințe, în cursul zilei de astăzi – 26 februarie 2021- membrii Consiliului și-au exprimat opțiunea cu privire la propunerea de exmatriculare, propunere adoptată cu o largă majoritate. În conformitate cu Regulamentul privind activitatea profesională a studenților, Decanul Facultății de Drept va anula rezultatele obținute de studenții în cauză la examenele pentru care s-a dovedit implicarea lor în fraudă. Totodată, Consiliul Facultății de Drept a hotărât ca, exceptându-se impedimente sanitare certe, începând cu sesiunea din vara anului 2021- deci actualul an universitar-, examenele și colocviile din toate programele de studii ale Facultății de Drept să se desfășoare față în față, chiar dacă activitatea didactică (cursuri și seminare) va continua online. Facultatea de Drept a Universității din București transmite opiniei publice că decizia de a propune exmatricularea a 45 de studenți a fost una extrem de grea prin implicațiile sale atât asupra studenților pentru care s-a propus exmatricularea și a familiilor acestora, cât și asupra întregului corp profesoral și a tuturor celorlalți studenți ai Facultății noastre. Prin dimensiunea sa, aceasta este o decizie unică în istoria Facultății de Drept a Universității din București.

Totodată, unicitatea acestei decizii exprimă și importanța sa prezentă și viitoare pentru Facultatea de Drept, pentru Universitatea din București, pentru întregul sistem de învățământ juridic superior, dar și pentru societatea românească în ansamblul său. Prin această decizie, conducerea Facultății de Drept își asumă o alegere foarte clară între just și injust, între fapte dovedite și declarații fără acoperire, între adevăr și minciună. Această decizie este o expresie a curajului de spune NU fraudei la examen. Reprezintă o decizie grea, dar justă, o decizie bazată pe dovezi incontestabile. De asemenea, este decizie care exprimă fără niciun dubiu faptul că Facultatea de Drept, facultate etalon a învățământului juridic superior din România, nu tolerează frauda în rândul studenților care au început un drum lung și greu pentru a desăvârși o carieră de jurist. În fața fraudei evidente, incontestabile, a închide ochii înseamnă să distrugi spiritul dreptății care ar trebui să caracterizeze atât mediul academic, cât și întreaga comunitate a juriștilor.

Într-un mediu social sănătos din punct de vedere moral, cum ne dorim să fie comunitatea academică a Facultății de Drept din București, atașamentul pentru respectarea regulilor trebuie să învingă tentația de a le încălca prin facilități tehnice. Pentru a putea contribui la înfăptuirea dreptății în societate, juriștii trebuie să se formeze pe căile dreptății, iar sancțiunea legii trebuie să fie dusă la bun sfârșit, altfel legea rămâne literă goală și o simplă unealtă a celor care disprețuiesc dreptatea. Facultatea de Drept își reafirmă angajamentul ferm pentru salvgardarea unor valori fundamentale precum corectitudinea, rigoarea și echitatea în recunoașterea meritului academic. Respectarea consecventă a acestor valori, esențială pentru funcționarea justă a oricăror mecanisme sociale și pentru promovarea competenței în orice domeniu profesional, este cu atât mai importantă în procesele de evaluare a performanței universitare și de formare a viitorilor făuritori ai justiției și profesioniști ai dreptului. Facultatea de Drept a Universității din București își manifestă încrederea că societatea românească, mediul academic, studenții facultății și mediul juridic susțin aceleași valori și principii și vor colabora pentru întărirea unei societăți deschise și democratice. Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate.”

Sursa Foto: Facultatea de Drept din București/ ARHIVĂ/G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

52 comentarii

  1. Bravo! Frauda nu trebuie tolerata. Un exemplu facultatea de drept. Sa faca la fel toate atunci cAnd ii prind

  2. @Gusterul Pensat Te-au prins?

  3. Trebuie luate măsuri ferme impotriva celor care copiază.Cazul nu este singular.In aproape toate facultățile din țară se practică ,dar nimeni din conducerile acestor facultăți nu vorbeste nimic.
    Ministerul ar trebui sa deschida o linie telefonică verde si cred ca ar avea mari surprize.

    • Si nu numai in facultati, si in licee/scoli e exact la fel. Elevii se organizeaza in grupuri pentru „rezolvarea” problemelor, iar atitudinea lor e ca „e un drept” copiatul…

  4. @ALAZOR,
    După scris lucrezi pentru studenți, cu mopul sau cheia franceză…..

  5. Pentru @ALAZOR.
    “supusi mei ci colaboratori mei” 🤣
    Lucrezi cu studentii? Ce faci, le vinzi faina? Cum colaborezi? Nici macar student nu trebuie sa fii, mergi la scoala.
    Repeta: supusii mei, colaboratorii mei. Cu doi de “i”.

  6. Felicitari ! Universitatea BUC. nu trebuie compromisa si minjita cu noroi , de catre indivizi cu comportament de infractori !

  7. 45 de viitori Ponta, Savonea, Mocanu, Florea, Portocală, Kioveși….

  8. Parca 49 copiasera, nu 45. Ce-i cu ceilalti 4? Sunt cumva copii de PSDisti?

  9. Hoti de mici!
    Si astia ajung politisti, avocati, procurori, judecatori, in administratia publica! O tara mafiita securista, care produce acelasi rezultat: hotie generalizata! Cancer de hoti in metastaza!

  10. Halal judecatori, din scoala au invatat sa fure si promoveze pe criterii de performanta infractionala.

  11. Dar cu profesorul penal cum rămâne ? In cazul lui nu mai este lezata onoarea Universității ? Cum este acceptat acel individ să mai predea ?

  12. Pe cat ca se va fasai totul! Nimeni nu va fi ecmayriculay, intai vor face fel de fel de contestatii la nivel de facultate, apoi vor incepe sa sune telefoanele la decanat si recyorat, sefi de catedra etc. Apoi vor veni amenintarile de la parinti, rude, csm, iccj, siij, inspectia judiciara, ca in Romania in astfel de situatii nimeni nu e singur pe lume. In final va fi exmatriculat exact cel care a deconspirat schema.
    Tineri, plecati unde vedeti cu ochii, ca Savonea, Baltag, Tant sunt mici tzatze fata de next generation!

  13. Pensii speciale.

  14. Bine ca i-au executat.
    Dar Derbedeii vor ataca in instanta hotărârea.
    Cine ii apara?
    Dar cine îl judecă?
    Sa fie absolventi de la Spiru?

  15. Vezi ca dreapta ai pensat-o prea mult !

    PS. Trebuie sa mai iei acum nitel din stanga !

  16. Nu e rea măsura, să vedem dacă or să fie efectiv exmatriculați și dacă exmatricularea va ține în instanță.
    Da, ar fi un act de igienă îndepărtarea penalului Jean Andrei (condamnat definitiv), din notariat a fost zburat!
    Puțin probabil însă a se rezolva lucrurile după deceniile de hoție de la Facultatea de Drept!
    Doctorate ale milițienilor care nu au intrat o zi într-o bibliotecă, licențe obținute fraudulos, studenți străini care nu știu românește nici cât să meargă la piață dar care au obținut licența, copiat prin toate metodele, nu mai zic de hărțuiri sexuale…
    La asta adăugați crearea unor adevărate dinastii pe la diverse catedre (Mitrache, Bulai, Șaguna etc.) și o să aveți o imagine aproximativ corectă a instituției care l-am făcut ,,doftor” pe Ponta și în care a predat cu onoare domnul A. Năstase!
    E bine că Dincă încearcă, nu știu exact ce s-a întâmplat dar probabil că lucrurile se împuțiseră în ultimul hal (mie în sută că dobitocii se lăudau cu frauda!) încât nu mai mergea!

  17. Copiatul la examene este o practica veche in RO, nu doar la facultatea de drept. Tine foarte mult de vigilenta profesorului, caci din parte astudentilor, boala copiatului a fost sedimentata inca din scoala primara, unde cadourile date dascalilor de parintii cu bani au generat inechitati prin acordarea de note mari fara acoperire pentru odraselele acestora. Mai departe dascalii spagari au inchis ochii si la fradudele celorlalti si uite asa . O alta cauza este mentalitatea generata de educatia in familie unde ideea de a fura pentru o injusta imbogatire in multe familii este regula de casa. De aici odrasla considera ca obtinerea unor rezultate bune fara o munca cinstita este o normalitate. Problema are radacini adanci si complexe.

    • Corect , daca mai vorbeai si de spagile care practica la intrarea in sistemul judiciar era perfect .

  18. Nu va mai dați cu părerea despre ce nu stiti despre copii care au învățat vorbiți despre profi ca intrat în sevraj decind se organizează examenul online .Dinca tine in brate condamnat definitiv si el vorbește despre moralitate nebunieca la facultatea asta nu exista în europa.

  19. Sunt studenti in anul I, sunt vremuri de restrictie in comunicarea orala, iar ei se cunosteau deja atat de bine, incat au organizat afacerea asta in stil mare, desi au fost incuiati la cunoasterea metodelor si procedurilor legale privind depistarea ei.
    Cu cat sunt mai sofisticate device-urile si mai aprofundata tehnologia informatiei, cu atat apar mai multi interesati sub aspectul asta. Asta inseamna curiozitate, adaptare la nou, creativitate, e o cale buna de urmat.
    Mai bine isi urmeaza vocatia si nu incurca premeditat alte domenii in care nu au putere si interes de a se pregati, decat daca vor sa devina infractori cu studii juridice.
    Cei 45 au deschisa calea spre a face ce le place, fara imoralitate sau ilegalitate.
    Sa zicem ”mersi” ca s-au lacomit sa arate ce bine sunt pregati in it, altfel profesiile juridice se faceau chiar praf si pulbere, dar timpul lucreaza rapid impotriva ziselor profesii juridice.
    Cand vom deveni cyborgi deplin, nu ne vor mai incurca .

  20. Pentru voi astia 45, nu o sa se intample nimic, va promit 🙂

    Iar pentru sifoane, v-ati facut un renume foarte prost si veti fi luati la perpvlis, deoarece ati creat un scandal imens, ati stricat imaginea facultatii si in general, romanul nu ii inghite pe sifonari

    cine va afla de voi ca sunteti sifoane, profesori si studenti va vor lua la 11 metri 4-5 ani cat timp sunteti acolo in facultate, nu o sa aveti nicio usa deschisa in activitatile facultatii si ale studentilor, deoarece creati probleme si dati in primire

    eu stiu ca astia 45 o sa termine facultatea, iar sifoanele se vor muta de buna voie 🙂

    s-au intamplat altele mai grave (si amuzante) in facultate si nu a fost nimeni dat afara :)))

    • Hop si eu cu calul meu !
      P.S. NU MAI SIFONA, CE TE-A GASIT!

    • Exact, cu ce ne deranjeaza pe noi niste viitori angajati ai ministerului public hoti?
      Sa moara sifonarii, aia care dau in gat. Aia sunt problema in tara asta. Daca nu ar fi ei toate ar merge pe banda rulanta, permisele la Suceava, angajari pe pile in institutii ale statului etc. Sa nu se schimbe nimic dracului sa intram definitiv in mocirla si sa nu se schimbe nimic in tara asta 10 generatii de acum incolo.
      Cum isi permite cineva sa dea in gat colegii care copiaza cinstit?

    • @sapros

      tocmai ca sifonarii sunt problema in Romania, daca sifonul ajunge procuror/politist/ofiter si submineaza DNA-ul/DIICOT-ul (lucru recunoscut, in direct, public, in interviuri la digi24, de procurori DIICOT)

      prosti mai sunteti romanilor, noi suntem tara care il venereaza pe Pacepa, in America ar fi fost asasinat un tradator/sifonar coclit ca ala, noi ii facem eroi pe tradatori

    • Daca sifonarul da in vileag chestii ilegale poate ajunge din partea mea procuror intergalactic.
      Poate te gandesti la ofiterul judiciar care dadea informatii catre cei vizati la fabrica de permise din Suceava. Ala nu e sifonar, ala e un corupt care cel mai probabil nu a fost dat in gat de sifonari cand a copiat, ciupit o spaguta etc.

  21. TINERI cu potential ..de gio ..Vor absolvi cu laude la Privata. Peste 10 ani ccr-isti, csm-isti, avocati populari… De urmarit traseul…

  22. Lasati Sosoicele si Sosoii sa devina magistrati…Ei sunt viitorul natiunii asteia de asistati sociali, violatori de mame si fiice, ucigasi de tati si proxeneti de nepoate…Si inca ceva. Sa se introduca prin lege, posibilitatea de pensionare ( cu pensie ExtraSpeciala ) pentru conditii speciale de stres DNA, praf in ochi, spaga exploziva, spor de cilindree maxima la SUV si conditii periculoase in piscina cu valuri a domiciliului dupa maxim cinci ani de prestatie in campul muncii, pentru aceste „valori” fara numar, fara numar…

  23. https://en.wikipedia.org/wiki/2012_Harvard_cheating_scandal

    The 2012 Harvard cheating scandal involved approximately 125 Harvard University students who were investigated for cheating on the take-home final examination of the spring 2012 edition of Government 1310: „Introduction to Congress”. Harvard announced the investigation publicly on August 30, 2012.

    A teaching fellow noticed similarities between a small number of exams during grading in May 2012. The course’s professor brought the case to the Harvard College Administrative Board, which reviewed all final exams, leading to individual cases against nearly half of the 279 students enrolled in the class, almost two percent of the undergraduate student body.

    Government 1310: „Introduction to Congress” was led by assistant professor Matthew B. Platt in Spring 2010, 2011, and 2012. It developed a reputation as an easy course, receiving a high proportion of „easy” or „very easy” ratings in the Q Guide, Harvard’s collection of course evaluations. According to some Spring 2012 students, Platt immediately confirmed this reputation by promising 120 A’s and stating that attendance was optional. Grades were determined by four take-home exams.

    The similarities were first noticed in answers for the bonus short answer question „Describe two developments in the history of Congress that ostensibly gave individual MCs [members of Congress] in the House greater freedom and/or control but ultimately centralized power in the hands of party leadership.” Some students picked the „somewhat obscure” pair of the Cannon Revolt of 1910 and Henry Clay and „all the answers use the same (incorrect) reading of the course material in arguments that are identically structured.” Additional comparisons revealed possible collaboration on the other questions. The administrative board reviewed all exams over the summer and flagged roughly 125 for suspected collaboration. The suspects constitute nearly half of the 279 students enrolled in the class.

    On February 1, 2013, Smith revealed that „somewhat more than half” of the students were forced to withdraw „for a period of time” and „roughly half” of the remainder were put on disciplinary probation. For the majority of cases, the „period of time” is two semesters according to students. During their absence, students must „hold a full-time, paid, non-academic job in a non-family situation, for at least six consecutive months” before becoming eligible for readmittance.

  24. E de competenta SIIJ.

  25. Nu modereaza comentariile nimeni pe aici? Cum acceptati si aprobati injuraturile? Daca nu aveti timp de asa ceva, opriti atunci comentariile. Penibil.

  26. DE CE SA-I EXMATRICULEZE ? EI SUNT VIITORUL !
    VIITORII BENEFICIARI DE PENSII SPECIALE LA 45 DE ANI. SAU 42 ?

  27. Salut !
    Parerea mea :
    Nu trebuie exmatriculati !
    Trebuie, ca toti cei 45 (49 ) sa fie distribuiti ,la Ocoluri silvice, la plantat paduri, min 6 luni.
    Le va veni mintea la cap.
    La toamna, reiau anul intai !!

  28. Foarte bine a făcut Conducerea Facultății de Drept, eu sunt de acord cu asta 👌👌😊 mândru de Facultățile din România

  29. Problema copiatului incepe din gimnaziu si se perpetueaza si la liceu!
    Cand ajung la facultate sunt deja maestri! Trebuie sa inceapa de undeva si cu cineva! STOPati copiatul!

  30. hotii striga hotii.
    lasati tinerii in pace, taiati-le banii de buzunar

  31. Orice pedeapsa trebuie sa fie proportionala cu fapta savarsita Cu atat mai mult ca sunt la facultatea de drept si vor fi avocati, procurori, judecatori. Nu poti face exces de zel, doar ca sa dai un exemplu, asta e discriminare. Daca au dovezi certe ca au copiat, atunci nota la acel examen se anuleaza si se mai da inca o data, ca si restanta. Ca la orice lucrare/ teza/test /examen. A face din acest examen, organizat online, atata caz si a cere sa fie exmatriculati este ca o vanatoare de vrajitoare. Rusinos pentru facultate si o nedreptate pentru studenti. La bacalaureat cum se procedeaza?!? Sper sa nu fie exmatriculati, iar daca da, sa se indrepte in instanta impotriva facultatii.

    • Nu înțeleg ura despre care tot comentați la adresa celor 49 de studenți de la la Drept… Consider că acești copii au învățat foarte mult să ajungă la această Facultate. In altă ordine de idei acești copii nu s-au cunoscut fizic între ei, nici măcar nuau avut șansa de a cunoaște profesorii care i-au HĂITUIT CA PE O BANDĂ DE CRIMINALI. RUȘINE DOMNILOR PROFESORI AI FACULTĂȚII DE DREPT BUCUREȘTI …. RUȘINE SĂ VĂ FIE CĂ ACUM DIN 49 AU RĂMAS 45 LIPSESC 4 DOMNILOR PROFESORI AI FACULTĂȚII DE DREPT BUCUREȘTI… SUNTE-ȚI PENALII ȚĂRII VOI CARE SPUNE-ȚI CĂ RESPECTAȚI LEGEA ??? CARE LEGE O RESPECTAȚI PENALILOR ??? 49-4 =45 ???? PENALILOR

    • Ete fleoșc, au învățat să intre la facultate. Păi atunci să nu se mai dea examene, să le dea direct diplomă dacă e suficient să învețe pentru admitere.

      Unde e gândirea critică, element esențial al studentului de la Drept? Vă gândiți că unul care acum copiază fără să învețe va fi judecător și va da sentințe aiurea, că el nu cunoaște leagea? Sau procuror și va întocmi rechizitorii slabe, iar corupții și criminalii vor scăpa datorită lui? Sau avocat la care mergi să te reprezinte și mori cu dreptatea în mână că el nu știe?

      Ce să mai zic de faptul că unul care trișează (tot un fel de înșelăciune) va avea ca meserie curățarea societății de infractori.

      Ar trebui exmatriculați și dați în judecată pentru că au afectat imaginea universității. Niște loaze de duzină!

  32. severin, FOST PUSCARIAS, ESTE PRFESOR DE DREPT.
    EL ARE O TEZA: TOTI SUNTEM CORUPTI, NIMENI NU E CORUPT.

  33. Odraslele pzdeilor erau implantati sa devina judecatori devotati partidului. Av poporului, CCR etc. Invata tehnici de manglit din tinerete…
    Afara.