G4Media.ro

Conducerea Meta trebuie să evalueze impactul renunțării la verificarea faptelor asupra drepturilor…

Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Conducerea Meta trebuie să evalueze impactul renunțării la verificarea faptelor asupra drepturilor omului în SUA

Consiliul de supraveghere al Meta a cerut conducerii grupului să evalueze posibilul impact al elimininării programului de verificare a faptelor și al relaxării moderării pe platformele sale asupra încălcării drepturilor omului în Statele Unite.

Organismul, care a fost înființat în 2020, a constatat că decizia Meta de a renunța la parteneriatele sale cu organizații independente de verificare a fost luată „în grabă, încălcând procedura normală”, potrivit unui raport citat de France Presse.

În special, aceasta nu a fost însoțită de „nicio informație publică privind evaluările, dacă există, ale impactului său asupra drepturilor omului” pe rețelele sociale Facebook, Instagram și Threads.

La începutul lunii ianuarie, Meta a anunțat renunțarea la verificărea faptelor în Statele Unite și și-a actualizat normele și practicile privind moderarea conținutului.

Prin urmare, grupul a decis să excludă mai puține mesaje și publicații susceptibile de a încălca standardele sale, în special în ceea ce privește comentariile care vizează minoritățile.

Meta a subliniat că, până acum, „prea mult conținut era cenzurat atunci când nu trebuia”.

În replică, mai multe organizații au avertizat cu privire la consecințele acestor schimbări pentru minorități, în special pentru comunitatea LGBTQ+.

„Acum este esențial ca Meta să identifice și să abordeze orice impact negativ asupra drepturilor omului care ar putea rezulta”, a declarat Consiliul, care a făcut o serie de recomandări referitoare la schimbările anunțate la începutul lunii ianuarie.

Printre altele, el a sugerat ca Meta „să măsoare eficiența notelor contextuale în comparație cu verificarea faptelor, în special în situațiile în care răspândirea de informații false reprezintă un risc pentru siguranța oamenilor”.

Grupul californian a ales să înlocuiască fact-checking-ul cu note de context, comentarii produse de utilizatorii referențiați care consideră că un mesaj necesită clarificare sau contextualizare, de obicei prin atașarea unor surse.

Acest sistem este o variantă a celui utilizat pe X (fostul Twitter). Mai multe studii au ajuns la concluzia că notele contextuale au un efect limitat în prevenirea răspândirii dezinformării pe platformă.

AFP participă în peste 26 de limbi la un program de verificare a faptelor dezvoltat de Facebook, care plătește mai mult de 80 de instituții media din întreaga lume.

Consiliul a pronunțat o serie de hotărâri referitoare la conținuturi care i-au fost prezentate.

Unul dintre cazurile cele mai frapante a fost cel al două mesaje postate în timpul revoltelor din Regatul Unit, după uciderea a trei copii la sfârșitul lunii iulie.

Bărbatul suspectat de a fi criminalul a fost prezentat în mod eronat ca un solicitant de azil musulman, deși s-a născut în Țara Galilor într-o familie originară din Rwanda.

Primul dintre cele două mesaje, generat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), arăta un bărbat care urmărea un individ identificat ca fiind musulman.

Al doilea arăta patru bărbați, identificați de asemenea ca fiind musulmani, care urmăreau un copil mic.

După ce a fost contactată de utilizatori, Meta a decis să lase aceste mesaje pe platformele sale. Acestea „prezentau un risc de pericol iminent” pentru persoane și „ar fi trebuit să fie eliminate”, a decis comisia.

Consiliul a subliniat faptul că Regatul Unit a fost identificat ca zonă de risc abia la mai bine de o săptămână după începerea revoltelor și a declarat că este „îngrijorat de faptul că Meta a fost prea lentă în a pune în aplicare măsuri de criză”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.