Conducerea Muzeului Brukenthal a reconsiderat planurile de securitate și supraveghere, în contextul actelor de vandalism ale activiștilor de mediu
Pentru a preveni eventuale acte nedorite asupra bunurilor culturale din inima Sibiului, conducerea Muzeului Brukenthal a dispus o serie de măsuri preventive. Totul în contextul în care muzeul emblemă al Sibiului a trecut anul trecut prin experiența neplăcută a vandalizării statuii baronului Brukenthal din Piața Mare, dar și din cauza actelor de vandalism proliferate în Europa de Vest în ultimele luni de diferiți activiști de mediu, transmite Turnul Sfatului.
”În consecința mediatizării incidentelor de dată recentă privind vandalizarea operelor de artă din muzee, au fost organizate întâlniri de lucru pentru stabilirea strategiei de prevenire a situațiilor de risc și protecție a operelor de artă expuse, pe termen scurt (măsuri imediate) și mediu (continuarea implementării în următorii ani) după criterii științifice, de conservare și restaurare.
Deoarece MNB s-a confruntat încă din anul 2021 cu situația vandalismului intenționat în cazul statuii baronului Samuel von Brukenthal, în instituția noastră au fost deja reconsiderate planurile de securitate și supraveghere prin actualizarea incidenței tipurilor de riscuri și revizuirea planuri de acțiune și intervenție.
În acest sens s-a stabilit o listă de priorități privind creșterea numărului lucrărilor de pictură cu protecție din sticlă, insistarea asupra instruirilor și aplicațiilor practice din planul de acțiune în caz de vandalism, reiterarea importanței folosirii garderobei de către public și interzicerea accesului cu bagaje, produse alimentare, lichide, obiecte contondente, ș.a.m.d.”, a declarat dr. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal pentru Turnul Sfatului.
Tablouri de valoare inestimabilă, precum ”Floarea soarelui” de Vincent van Gogh, ori ”Cina cea de taină” de Giampietrino (reproducere după Leonardo da Vinci) – printre altele – au fost ținta unor atacuri cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor de mediu la nivel global.
Cele mai multe acte de agresiune asupra operelor de artă nu au afectat picturile în sine, acestea fiind protejate în spatele unui geam de sticlă. Din păcate, situația este destul de îngrijorătoare în Sibiu din acest punct de vedere.
”În majoritatea situațiilor de vandalism, picturile au fost protejate de fronturi de sticlă, ceea ce le-a salvat de la o deteriorare. De obicei, pentru a-și susține și pentru a atrage atenția asupra crizei alimentare și a fragilității resurselor naturale s-a utilizat în actul de vandalism supă de roșii sau pireu de cartofi.
În ceea ce privește Muzeul Național Brukenthal, doar în Palatul Brukenthal sunt expuse peste 3.000 de bunuri culturale dintre care o parte sunt prezentate în vitrine, iar o parte în expunere liberă; această situație se regăsește în toate sediile, conceptul expozițiilor permanente fiind structurat în funcție de criterii estetice, educativ-științifice (valorificarea patrimoniului) și de protecție a exponatelor (de la cordoane de distanțare la protecție din sticlă și senzori)”, precizează Alexandru Chituță pentru Turnul Sfatului.
Articolul complet pe Turnul Sfatului
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii