Conducerea Parlamentului, dominată de PSD și ALDE, a decis înființarea unei comisii de anchetă privind ”fraudarea” alegerilor din 26 mai
Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis luni să propună plenului comun înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Propunerea de înființare a comisiei de anchetă a fost făcută de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, al cărui partid nu a reușit să treacă pragul electoral pentru a intra în Parlamentul European.
„Am făcut propunerea, după o discuţie cu liderii grupurilor parlamentare PSD-ALDE, de constituire a unei comisii speciale comune de anchetă Cameră – Senat, pentru a analiza aceste acuzaţii care au apărut de fraudă la alegerile pentru Parlamentul European de pe 26 mai”, a declarat Tăriceanu, după şedinţa Birourilor permanente reunite.
El a adăugat că au apărut, în ultima perioadă, în spaţiul public,”foarte multe elemente care par să constituie dovezi clare de fraudare sau de nereguli în procesul electoral”.
„În spaţiul public, în ultima perioadă, foarte multe elemente care par să se constituie în dovezi clare de fraudare sau de nereguli în procesul electoral au apărut, au fost discutate şi vom demara procedura pentru constituirea acestei comisii speciale comune, care va trebui să discute cu Autoritatea Electorală Permanentă, în primul rând, cu Biroul Electoral Central, pentru a vedea dacă aceste elemente sunt reale şi acuzaţiile se dovedesc reale, se justifică sau nu”, a susţinut Tăriceanu.
Decizia de înființare a anchetei a fost luată cu voturile parlamentarilor PSD șli ALDE din cadrul Birourilor Permanente. Miercuri, la ședința de plen comun, urmează să fie luată decizia finală.
Cel care a vorbit prima oară de înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze ”posibila fraudare” a alegerilor din 26 mai a fost purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor.
Este pentru prima oară în istoria recentă când partidul care organizează alegerile denunță posibile fraude electorale.
Alegerile din 26 mai au fost organizate de guvernul PSD-ALDE, toate instituțiile cu atribuții fiind controlate de oamenii coaliției de guvernare: Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Autoritatea Electorală Permanentă.
PSD a început de circa două săptămâni să propage teoria fraudării alegerilor. Prima PSD-istă care a ieșit public cu această temă a fost Carmen Dan, ministrul de Interne declarând duminică la Antena 3 că au fost peste 9.200 de semnalări de vot multiplu.
A venit rândul lui Șerban Nicolae, care a acuzat marți Opoziția că ar fi furat alegerile europarlamentare: ”Veți da socoteală pentru fraude. Cei care au votat de mai multe ori vor da socoteală”, a spus senatorul PSD la dezbaterea moțiunii de cenzură în parlament.
Imediat după alegeri și haosul din secțiile de vot din diaspora, liderii PSD și ALDE au dat vina pe președintele Klaus Iohannis pentru că ar fi stabilit data referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.
Reamintim că și Curtea Constituțională a amânat până pe 27 iunie validarea referendumului, organizat odată cu alegerile europarlamentare, cerând de la Biroul Electoral Central o serie de lămuriri despre vot.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii