G4Media.ro

Conducerea USR decide sâmbătă dacă îi deschide lui Nicușor Dan calea candidaturii…

Sursa: Colaj G4Media.ro

Conducerea USR decide sâmbătă dacă îi deschide lui Nicușor Dan calea candidaturii ca independent la primăria Capitalei susținut de partid/ Detaliul care l-ar putea obliga pe fostul lider USR să se înscrie într-un partid dacă va câștiga alegerile interne din Alianță

Liderii USR se vor reuni sâmbâtă, 30 noiembrie, în Comitetul Politic pentru a decide adoptarea unui regulament în ce privește stabilirea candidaților la alegerile locale și dacă vor da sau nu posibilitatea susținerii unui candidat independent. Practic, USR decide sâmbătă dacă îi deschide sau nu lui Nicușor Dan calea candidaturii ca independent cu susținerea partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Comitetul Politic al USR este format din parlamentari, șefii de filiale județene și câte un reprezentant din consiliul local al primăriilor de sector din Capitală.

Alianța USR/PLUS intenționează să-și desemneze candidatul la primăria Bucureștiului în urma unor alegeri preliminare deschise, după modelul opoziției din Budapesta, la care ar putea participa și cetățeni cu drept de vot care nu sunt membri de partid.

”Până la sfârșitul lunii ianuarie ar trebui luată o decizie”, a declarat pentru G4Media.ro un lider USR. Alegerile primare ar urma să fie întinse pe mai multe zile, iar votarea ar avea loc la sediile USR/PLUS.

PLUS l-a desemnat încă de la începutul lunii august pe Vlad Voiculescu drept candidatul partidului pentru primăria Capitalei, obținând 96,30% în urma votului intern.

Nicușor Dan a demisionat în iunie 2017 din USR din cauză că partidul a dorit să se poziționeze pe tema familiei tradiționale. Ulterior, și-a anunțat intenția de a candida ca independent la primăria Capitalei. Dacă USR, PLUS și PNL ar avea fiecare un candidat la primăria și s-ar menține actualul sistem de vot, cu un singur tur, șansele forțelor anti-PSD de a câștiga primăria Capitalei ar fi minime.

Potrivit protocolului Alianței USR/PLUS, candidatul comun se stabilește prin negociere sau, dacă nu e posibil, prin ”mijloace acceptate de către ambele părți de la nivel local sau județean, după caz, precum alegeri primare, sondaje, etc”. Cel mai probabil vor avea loc alegeri primare în Alianță, în care membrii din București ai Alianței USR PLUS vor decide între cei doi.

Potrivit unor surse din cadrul Alianței, dacă Nicușor Dan va fi susținut de USR și apoi va câștiga și alegerile interne din București, intervine o necunoscută. Astfel, Art. 30 din Legea 14/2003 a partidelor politice arată că ”În cazul în care alianţa politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidaţii trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei”.

Potrivit unor juriști, prevederea se aplică și candidaților la postul de primar, ceea ce înseamnă că Nicușor Dan ar trebui să se înscrie în USR sau PLUS ca să poată fi candidatul formal al Alianței. Dacă nu se înscrie și vrea să candideze ca independent, apar alte probleme, au mai explicat sursele citate.

Context

Nicușor Dan, independent susținut de USR București, și-a lansat, marți, programul de candidat pentru Primăria Capitalei, avându-i alături pe deputații USR Cosette Chichirău și Stelian Ion, care intenționează să candideze la primăriile din Iași și Constanța. Nicușor Dan a afirmat, în conferința de presă, că opoziția trebuie să aibă un candidat unic împotriva Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, iar el se consideră persoana cea mai potrivită.

„Mă consider persoane cea mai potrivită pentru a fi candidatul opoziției. Mă recomandă 15 ani de luptă pentru acest oraș, cu succese pe care le cunoașteți, cele 180 de mii de voturi pe care bucureștenii mi le-au acordat în urmă cu 3 ani, iar sondajele confirmă ceea ce am spus”, a afirmat Nicușor Dan.

El a amintit că membrii organizației USR București au votat pentru susținerea candidaturii sale.

„Am continuat discuțiile cu partidele de opozitie și sunt optimist că acestea au înțeles ce doresc bucureștenii și vom avea candidat unic”, a precizat Nicușor Dan.

„Eu cred în candidatul unic al opoziției pentru că politicienii trebuie să facă ce vor oamenii de la care cer votul. Iar oamenii de la care cer votul vor candidat unic al opoziției”, a mai spus el.

Nicușor Dan a spus că prioritățile majore pentru București sunt: încălzirea centralizată, traficul, poluarea, clădirile cu risc seismic.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. E nevoie de un singur candidat USR-PLUS-PNL daca se doreste scoaterea Bucurestiul din ghearele ciumei rosii. Altfel ramane acceasi mizerie stapana acolo si nu se schimba nimic. Le recomand sa sustina un singur candidat, in functie de sondaje si integritate.
    #muiePSD #PipiPeTrandafiri

  2. Iarasi pacaleala pt bucuresteni. Se arata una bucata nicusor bun si eficient si dupa ce castiga alegerile se retrage nicusor in favoarea unuia care n-avea nicio sansa. Doar la prosti tine smecheria si e mereu noua.

  3. Cât timp va fi Barna la conducerea usr, yok șansa!.

  4. Il sustin pe Nicusor Dan, in orice partid ar fi.

  5. Nu conteaza ca cel desemnat va fi Nicusor Dan, Vlad Voiculescu sau unul de la PNL.
    Ceea ce conteaza e ca PNL-USR-PLUS-PMP si care-or mai fi de dreapta sa aleaga si sa sustina un candidat unic.
    PNL e acum pe cai mari, dar tocmai din acest motiv ar putea sa demonstreze fler politic, pe termen mediu si lung.
    PNL are presedintele si guvernul si pe aceste considerente ar putea lasa Bucurestiul celeilalte parti importante a dreptei.
    Orban si Johannis ar trebui sa tina cont ca USR-Plus au castigat aproape toate orasele mari din tara la alegerile europarlamentare, iar in diaspora au obtinut cu mult peste PNL.
    Daca PNL se incapataneaza sa vina cu candidati proprii, peste tot in tara, inseamna ca n-au prea inteles mare lucru din votul electoratului de dreapta.

    De ex la europarlamentare:
    „Alianţa 2020 USR-PLUS a câştigat detaşat în Capitală, 41% dintre voturi fiind direcţionate către această alianţă, în timp ce PSD şi PNL au strâns 17%, respectiv 16%. Practic, partidele tradiţionale au în prezent un scor comun”

    sau:
    „În total, alianţa condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş a reuşit să se claseze pe primul loc în 21 de municipii reşedinţă de judeţ, adică exact jumătate din capitalele de judeţ.

    Dar, vom vedea cat de incapatanati vor fi Orban si baronii PNL in legatura cu candidaturile la locale.

    • De fapt este chiar invers iar orgoliul nemasurat se cheama barna!

    • @raul

      Chiar asa sa fie?
      Ce n-ai inteles?
      Acum 6 luni, la Bucuresti, USR-Plus a luat 41%, iar PNL 16%, iar tu spui ca ala incapatanat e Barna?
      E chiar asa grea „arimetica”?

  6. Nicusor Dan, alta ciorba reincalzita :))))