G4Media.ro

Conducta de gaze în valoare de 220 de milioane de euro între…

Foto: IGB

Conducta de gaze în valoare de 220 de milioane de euro între Grecia și Bulgaria devine operațională în această lună

O conductă de gaz între Grecia și Bulgaria, amânată de mult timp și menită să ajute Sofia să își reducă dependența de gazul rusesc, a fost finalizată și poate deveni operațională în această lună, a declarat miercuri ministrul grec al energiei, potrivit Reuters.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care s-a lovit de mai multe obstacole administrative în ultimii ani, este important pentru securitatea energetică a Bulgariei, căreia i s-a tăiat accesul la gazul rusesc pentru că a refuzat să plătească în ruble după ce Rusia a invadat Ucraina.

Conducta în valoare de 220 de milioane de euro (226 de milioane de dolari) va transporta gazele din orașul Komotini, din nordul Greciei, până la Stara Zagora, în Bulgaria, și va fi conectată la o altă conductă care transportă gaze azere.

În cadrul unei conferințe la Atena, ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, a declarat că lucrările de construcție au fost finalizate și că se va deplasa vineri la Komotini împreună cu premierul Kyriakos Mitsotakis pentru inaugurarea proiectului.

„Poate fi operațional până la sfârșitul acestei luni”, a spus Skrekas. „Acest lucru va asigura cu siguranță multă securitate și mult gaz pentru Bulgaria”.

Premierul Nicolae Ciucă va efectua joi, de asemenea, o vizită de lucru în Republica Elenă, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria.

Bulgaria a folosit un terminal de gaze naturale lichefiate în largul Atenei pentru a-și acoperi o parte din necesarul de gaze și a intensificat, de asemenea, discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a crește livrările de gaze.

Gazoductul, cu o lungime de 180 de kilometri, a fost construit de o societate mixtă formată din compania energetică bulgară de stat BEH, compania elenă de gaze DEPA și compania italiană Edison (EDNn.MI).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Intru amintirea faptului ca Romania e plina de conserve sovietice… in 2020, Romgaz iesea dintr-un proiect comun cu Grecia, astfel ca am fi avut si noi acces la un terminal de gaze lichefiate (foarte probabil aveam si acum o conducta trasa direct si eram safe)… dar sa ne bucuram ca Romgaz a facut atunci o economie de 10-15 milioane euro, da, da…

    • Pai, sa-l intrebam pe domnu’ Iulian Iancu ot PSD, ca poate stie dansu’ ceva si ne va spune si noua…dar, oare, ne va spune?

    • Se fim serioși de vină e marioneta prezidențială dirijată de sforile ambasadelor ”pretine”

    • Nu doar aia dar si proiectul AGRI de interconectare cu Georgia/Azerbaidjan e pe butuci.

  2. La ordinul ministrului Popescu nu a mai facut Romgaz investitia care ar fi fost benefica. De vazut cat se va putea baza Europa pe gazele din Azerbaidjan, deoarece Rusia ar putea avea control acolo.

    • Nu-i asa de simplu. Isi baga coada turcii daca Rusia se baga peste azeri.

  3. G4 cum il iubiti voi pe Virgilica si nu apar decat comentariile care trebuie, ca si la Barna

  4. o conducta isi incepe operatiunile. nu, o anumita companie/structura isi incepe operarea unei conducte…

  5. Foarte bine pentru Bulgaria, dar pe mine mă interesează cum îl aducem noi?

  6. europa trebuie sa renunte la gazul teroristilor rusi chiar daca trebuie stransa cureaua 2 ierni…se poate scapa de sanajul betivilor 👍👍👍👍