Conexiunile din România ale controversatei companii Cambridge Analytica şi ale firmei-mamă, SCL. Surse: PSD, ALDE şi companii farma, printre clienţi
Scandalul utilizării ilegale a datelor de la 50 milioane de utilizatori Facebook de către firma Cambridge Analytica are ramificaţii şi în România. Un consultant citat de Associated Press susţine că a fost contactat de Cambridge Analytica înaintea alegerilor parlamentare din România din 2016 cu oferta de a lucra pentru PSD și a refuzat. În 2017, compania-mamă a Cambridge Analytica a încheiat un contract de lobby cu o firmă din Washington privind corupţia din România, contract al cărui scop este neclar. În plus, surse politice au declarat pentru G4Media.ro că filiala locală a SCL ar fi lucrat cu PSD, ALDE şi cu companii din domeniul farmaceutic.
Consultantul britanic Rupert Wolfe Murray a declarat miercuri pentru Associated Press că Mark Turnbull, Senior Official la Cambridge Analytica, l-a contactat în august 2016 ca să lucreze pentru PSD, dar ar fi refuzat oferta, scrie Profit.ro.
Purtătorul de cuvânt al PSD nu a răspuns la întrebările reporterului G4Media.ro până la momentul publicării articolului.
UPDATE: PSD respinge orice legătură cu Cambridge Analytica într-un comunicat de presă: „Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”.
Mark Turnbull apare într-o înregistrare cu camera ascunsă făcută de jurnaliştii postului britanic Channel 4 spunându-i unui ziarist sub acoperire, care pretindea că e un posibil client, că firma Cambridge Analytica foloseşte drept subcontractori firme ale unor foşti spioni.
„Tocmai am folosit o astfel de organizaţie într-o ţară din Estul Europei şi a făcut o treabă foarte bună. Nimeni nu a ştiut că ei sunt acolo. S-au strecurat, şi-au făcut treaba, au ieşit şi au produs materiale fantastice”, a spus oficialul Cambridge Analytica, fără a da detalii despre ţara est-europeană vizată.
E neclar în acest moment dacă în cele din urmă PSD a folosit sau nu serviciile Cambridge Analytica la alegerile din 2016. Un consultant politic a declarat sub protecţia anonimatului că onorariile cerute de Cambridge Analytica sunt uriaşe pentru piaţa română.
Contactat miercuri de G4Media.ro, Peter Imre, reprezentantul SCL în România, a refuzat orice comentariu: „Vă rog frumos să vă adresaţi biroului de presă de la Londra”.
Context:
SCL Group, (Strategic Communication Laboratories), firma-mamă a Cambridge Analytica, are o reprezentanţă şi în România, condusă de omul de afaceri Peter Imre. Jurnalista Sorina Matei a scris în 2017 că România a fost obiectul unui contract semnat între SCL şi o companie de consultanţă din Washington DC.
Astfel, contractul din martie 2017 viza „educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România” şi fusese înregistrat la Departamentul de Justitie al SUA. Contractul era semnat între SCL Social Londra, parte a SCL Group, şi Andreae & Associates, o companie de consultanţă din Washington DC, potrivit Sorinei Matei.
Potrivit unor surse politice, fondatorul si preşedintele firmei americane de lobby, Chip Andreae, a petrecut doi ani în România, unde a făcut traininguri pentru un partid politic nou creat.
Nu este clar dacă obiectul contratului dintre SCL şi Andreae & Associates era promovarea luptei anti-corupţie din România sau, dimpotrivă, determinarea unei schimbări de optică a administraţiei SUA.
Chestionat la acel moment de HotNews.ro despre conţinutul contractului care viza România, Peter Imre a spus că nu are legătură directă cu operaţiunea SCL referitoare la lupta anticorupţie din Romania. El a precizat că, fiind şeful pe România, ştie ce se întâmplă în această ţară, dar nu poate oferi detalii.
Cambridge Analytica e în mijlocul unui uriaş scandal, fiind acuzată că a folosit ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook în alegerile prezidenţiale din SUA. SCL Group este o companie privată britanică de cercetare comportamentală şi de comunicare strategică, înfiinţată în Londra în 1993.
Ambele companii au fost implicate în campaniile electorale pro-Brexit şi pro-Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii