G4Media.ro

Conferinţa ONU pentru combaterea deşertificării s-a încheiat fără niciun acord

sursa foto: Pexels/ Oday Hazeem

Conferinţa ONU pentru combaterea deşertificării s-a încheiat fără niciun acord

Negocierile de la conferinţa ONU împotriva deşertificării, COP16, s-au încheiat sâmbătă în oraşul saudit Riad fără a se ajunge la un acord obligatoriu pentru combaterea acestui fenomen, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Discuţiile s-au încheiat dimineaţa devreme, cu o zi mai târziu decât era planificat, întrucât părţile la Convenţia ONU pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD), ce reuneşte 196 de ţări şi Uniunea Europeană, încă mai încercau să ajungă la un consens, ceea ce în final nu s-a mai întâmplat.

Înaintea conferinţei, care a început pe 2 decembrie, secretarul executiv al acesteia, Ibrahim Thiaw, şi-a manifestat speranţa faţă de adoptarea unei „decizii îndrăzneţe care ar putea ajuta la inversarea tendinţei celei mai răspândite şi perturbatoare catastrofe de mediu: deşertificarea”.

Dar „părţile au nevoie de mai mult timp pentru a se pune de acord cu privire la cea mai bună cale de urmat”, a concluzionat el la finalul întâlnirii.

Comunicatul de presă difuzat sâmbătă susţine că ţările participante „au făcut progrese semnificative în a pune bazele unui viitor regim global împotriva deşertificării, pe care intenţionează să-l finalizeze la COP17 în Mongolia, în 2026”.

Negocierile de la Riad survin după eşecul parţial al celor privind biodiversitatea care au avut loc în Columbia, de asemenea după eşecul din Coreea de Sud asupra unui acord referitor la poluarea cu plastic şi după un acord dezamăgitor la summitul COP29 din Azerbaidjan asupra asistenţei financiare destinate ţările în curs de dezvoltare pentru combaterea schimbărilor climatice.

Deşertificarea, „alimentată de distrugerea mediului de către om”, costă întreaga lume peste 300 de miliarde de dolari în fiecare an şi ar putea să afecteze 75% din populaţia mondială până în 2050, potrivit ONU.

Un delegat dintr-o ţară africană la conferinţa de la Riad a declarat că reprezentanţii Africii ar fi dorit un protocol obligatoriu care să le impună guvernelor adoptarea unor planuri de combatere a deşertificării. Dar alţi doi participanţi la COP16 au precizat că ţările dezvoltate nu sunt favorabile unui astfel de protocol, pledând în schimb pentru un „cadru”, considerat inadecvat de ţările africane.

Înainte de negocierile de la Riad, ONU estima că 1,5 miliarde de hectare de teren trebuie să fie reamenajate până la sfârşitul deceniului şi sunt necesare în acest scop investiţii globale de cel puţin 2,6 trilioane de dolari.

Prima săptămână a COP16 a adus angajamente de peste 12 miliarde de dolari din partea unor entităţi precum Grupul arab de coordonare, din partea mai multor instituţii naţionale şi regionale şi a Parteneriatului mondial de la Riad pentru rezilienţă în faţa deşertificării, care-şi propune să mobilizeze fonduri publice şi private pentru a ajuta ţările ameninţate de acest fenomen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.