Conferința pentru viitorul Europei, un moment crucial în istoria democrației europene (Op-ed)
Articol de opinie referitor la Conferința privind viitorul Europei, semnat de copreședinții Comitetului executiv: Guy Verhofstadt (membru al Parlamentului European), Ana Paula Zacarias (secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, în numele Președinției Consiliului UE) și Dubravka Šuica (vicepreședinta Comisiei Europene pentru democrație și demografie).
Pe parcursul unei generații, tehnologia a schimbat radical modul în care trăim, muncim, facem cumpărături, comunicăm și ne conectăm. Atitudinile și așteptările s-au schimbat în consecință: cetățenii sunt dornici să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește democrația, dincolo de alegeri. Prin urmare, trebuie să revizuim și modul în care facem politică.
Conferința privind viitorul Europei constituie răspunsul nostru la aceste schimbări și un semn că există un nou mod de a gândi la nivelul UE. În calitate de copreședinți reprezentând Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană, împreună cu parlamentele naționale și cu autoritățile regionale și locale, invităm cetățenii din întreaga Uniune Europeană să se facă auziți. Fundamentul conferinței va consta în implicarea și capacitarea cetățenilor. Este vorba despre viitorul lor, deci aceasta este conferința lor.
Multe aspecte ale acestui viitor au devenit neclare în ultimii ani. Nimeni din UE nu a rămas neafectat de COVID-19 și de consecințele acestuia. Cetățenii întreabă cum ar trebui să arate, ulterior, o economie mai rezilientă, mai durabilă și mai favorabilă incluziunii. Ei doresc să constate că suntem mai bine pregătiți pentru a face față în mod eficient provocărilor comune cu care ne confruntăm în calitate de europeni, precum și pentru a ne apăra mai bine valorile și interesele. Cetățenii vor delibera și vor formula propuneri concrete, care vor fi decisive pentru rezultatul conferinței. Este o unică ocazie ca toți să poată modela viitorul Europei, pentru deceniile următoare și nu numai.
La semnarea, luna trecută, a Declarației comune referitoare la Conferința privind viitorul Europei, președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul António Costa al Portugaliei, în numele Președinției Consiliului, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au lansat un exercițiu fără precedent de democrație deliberativă la nivelul UE. Acest lucru reprezintă în sine un nou tip de politică, deoarece este prima dată când cele trei instituții ale UE au convenit să conlucreze cu parlamentele naționale, autoritățile regionale și locale, partenerii sociali și reprezentanții societății civile la un proiect cu adevărat comun. Principiile de incluziune, deschidere și transparență ale conferinței sunt consacrate în guvernanța acesteia și ne ghidează pe tot parcursul procesului. Este vital să ajungem la majoritatea tacită, chiar dacă aceștia sunt critici sau sceptici la adresa proiectului UE.
Cum pot participa cetățenii? În primul rând, aceștia pot organiza, înregistra și urmări evenimente, pot propune și face schimb de idei și pot contribui la deliberări prin intermediul platformei digitale multilingve pe care o lansăm astăzi (https://futureu.europa.eu/).
Platforma este punctul central unde se pot implica cetățenii. Organizatorii de evenimente trebuie să fie de acord cu Carta Conferinței, contribuind în mod constructiv și evitând diseminarea de conținut ilegal, care incită la ură sau este în mod deliberat fals ori înșelător.
Pe baza practicilor deliberative consacrate, discuțiile de pe platformă vor fi structurate în jurul a zece teme principale, menționate în Declarația comună: „Schimbări climatice și mediu”, „Sănătate”, „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă”, ”Transformarea digitală”, „Valori și drepturi, statul de drept, securitate”, ”Migrație”, ”Educație, cultură, tineret și sport”, ”UE în lume”, „Democrație europeană”. Această listă nu este însă exhaustivă. Oamenii pot să propună și propriile idei. Un mecanism solid de feedback va asigura faptul că ideile de pe platformă vor duce la formularea de recomandări concrete de acțiune la nivelul UE.
Mai mult, cetățenii pot să participe și în cadrul unor grupuri de cetățeni paneuropene. Aceste grupuri sunt alcătuite din cetățeni selectați aleatoriu, care nu sunt constrânși de interese personale sau de politică. Grupurile vor fi reprezentative în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, mediul socioeconomic și nivelul de educație. Aici se vor dezbate și prezenta idei și recomandări politice care vor contribui la conținutul sesiunii plenare a conferinței și, în cele din urmă, al raportului final care va contribui la elaborarea politicilor viitoare ale UE.
Conferința este diferită și prin faptul că s-a ales în mod deliberat evitarea unui rezultat prestabilit, deoarece o dezbatere semnificativă nu se începe cu concluziile. Unii vor avea îndoieli cu privire la demersul nostru pentru că nu am desemnat dinainte o „zonă de debarcare”, dar suntem hotărâți cu privire la acest aspect. Numai cetățenii pot arăta calea de urmat. Dacă noi, politicienii, decidem dinainte unde vom ajunge la sfârșit, suntem convinși că am face mai mult rău democrației europene decât dacă nu am face nimic. Ne angajăm pe deplin să luăm măsuri concrete în urma recomandărilor cetățenilor.
Conferința nu este un panaceu pentru toate problemele și nu este concepută pentru a înlocui democrația reprezentativă, ci pentru a o completa. Rezultatul final al conferinței, bazat pe contribuțiile cetățenilor, va fi prezentat celor trei președinți sub forma unui raport oficial în primăvara anului 2022. Însă acțiunile nu se vor opri acolo, întrucât politicienii din UE vor utiliza raportul în activitățile lor viitoare de elaborare a politicilor, ceea ce va face ca democrația noastră să fie mai rezilientă și mai reactivă. Încurajăm și tinerii europeni să colaboreze și cu noi. Este vorba, în primul rând, despre viitorul lor.
De data aceasta, chiar este diferit. Schimbările societale, tehnologice și geopolitice nu ne așteaptă pe noi să acționăm. Putem alege să le urmăm, sau să conducem. Sperăm că, peste ani, oamenii vor spune că acest moment a fost momentul în care Uniunea Europeană a dat dovadă de curaj și de inovare în ceea ce privește răspunsul la solicitările cetățenilor. Un moment crucial în istoria democrației europene, care a adus în mod direct cetățenii europeni în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Fiecare dintre noi are un rol de jucat în acest efort comun.
Viitorul este în mâinile tale. Fă-ți auzită vocea.
Foto: Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii