Conflict de proporții în Agenția care evaluează universitățile: Studenții acuză pericolul ca studiile din România să nu mai fie recunoscute european
Studenții acuză ilegalități și atacuri la adresa lor, în Agenția care se ocupă cu evaluarea universităților din România. Instituția nu respectă toate normele europene de evaluare a universităților și există pericolul ca studiile universitare din România să nu mai fie recunoscute european, avertizează Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). În replică, Iordan Petrescu – președintele ARACIS – respinge toate acuzațiile studenților și declară că nu există pericolul ca studiile să nu fie recunoscute în afară.
- ARACIS este instituția care stabilește capacitatea de școlarizare a universităților. Universitățile nu pot avea mai mulți studenți decât cifra stabilită de Agenție și comunicată Ministerului Educației
- Tot Agenția este cea care verifică dacă universitățile respectă standardele de calitate și evaluează facultățile și școlile doctorale. Vezi aici mai multe despre ARACIS
Studenții acuză ARACIS că face “evaluări ilegale și de formă” și reclamă “atacuri deschise” și “încercări de intimidare îndreptate împotriva studenților critici, care doresc îmbunătățirea activității agenției”. Instituția „își desfășoară activitatea de bază, aceea de evaluare externă a calității, într-un mod ilegal, refuzând să implementeze prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 915 din 14 decembrie 2017„, spun tinerii, în comunicatul remis G4Media.ro.
Conducerea ARACIS a invalidat în cursul zilei de ieri, 27 septembrie, „delegații federațiilor studențești reprezentative la nivel național care au fost propuși pentru a face parte din Consiliul ARACIS”. Studenții spun că reprezentanții lor în acest for au fost invalidați „abuziv, deși îndeplineau toate criteriile de eligibilitate necesare”.
Studenții avertizează că practicile Agenției ar putea duce la nerecunoașterea studiilor urmate în România, la nivel european. România nu implementează de peste 3 ani noile standarde europene din domeniul asigurării calității și acordă “facil” calificativele maxime, care certifică îndeplinirea la nivel foarte înalt a standardelor de calitate, spune Alianța studenților. “Spre exemplu, în anul 2017, 70% dintre evaluările instituționale s-au încheiat cu calificativul „grad de încredere ridicat”, însemnând cel mai înalt nivel de calitate”, se arată în comunicatul ANOSR.
Studenții români sunt sprijiniți și de Federația Europeană a Studenților (ESU). Liderul european al studenților a anunțat că “se așteaptă ca ENQA să investigheze cazul și să efectueze evaluarea ARACIS din nou, cu un accent special pe reprezentarea studenților”. ENQA este Asociaţia Europeană pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, al cărui membru este ARACIS.
Contactat de G4Media.ro, Iordan Petrescu – președintele ARACIS, a declarat că instituția pe care o conduce respectă toate normele europene în domeniu. În ceea ce privește relația cu studenții, oficialul a afirmat că respingerea lor din Consiliu s-a făcut pentru că lipseau două elemente din dosarele lor.
“Eu nu pot decât să vă spun cum s-au desfășurat activitățile în cadrul validării propunerilor celor 3 federații studențești pentru nominalizările de a face parte din Consiliul ARACIS. Procedura prevede ca studenții desemnați de cele 3 federatii studențești să fie validate în consiliul ARACIS prin vot secret. În cadrul întâlnirii dintre cele 3 federații studențești, aceștia au desemnat 2 persoane care să fie validate în Consiliu. Cele 2 persoane reprezintă studenții din ANOSR și UNSR. Cu ocazia discuțiilor dintre cele 3, s-a depus și a 3-a candidatură din partea USR, care nu a fost acceptată de celelalte două federații de studenți. Deci în Consiliu, au intrat cei 2. În cadrul consiliului de ieri, 27 septembrie, chiar au am citit in extenso în fața Consiliului conținutul dosarelor prezentate și acceptate de cele 3 federații. Din dosar, nu erau prezentate niște lucruri care interesează: profilul moral și activitatea lui profesională”, a afirmat Petrescu.
Întrebat ce document stabilește profilul moral al candidatului, acesta a declarat că „probabil trebuie să fie o recomandare din partea federației, că reprezentantul are un profil moral”. În final, la vot secret, cele două propuneri ale studenților au fost respinse, a continuat Petrescu. Acesta a adăugat că, „până când vor fi validați noi studenți în Consiliu, cei 2 existenți își prelungesc mandatul”.
În ceea ce privește acuzațiile referitoare la activitatea ilegală, Iordan susține că “noile standarde pe care baza cărora avem toate metodologiile de evaluare externă au apărut în mai 2015. Termenul de implementare a lor de către agențiile de asigurare a calității membre în ENQUA a fost de 2 ani. ARACIS a promis modificarea tuturor documentelor de vizită și de analiză la nivel de programe de studii și instituțională, încă din 2016 când a modificat documentația subsecventă (fișe de vizită și standarde specifice). Suntem în linie din 2016”.
Președintele ARACIS spune că toate documentele „au fost verificate cu ocazia vizitei de evaluare externă a lui ENQUA din vara acestui an. Ele au fost verificate de oameni. Nu se pune problema ca standardele noastre să fie în afara celor europene”.
Referitor la faptul că 70% dintre evaluările instituționale au avut ca rezultat cel mai înalt nivel de calitate, anul trecut, Petrescu a declarat pentru G4Media.ro că „70% dintre universități sunt bune„. Evaluarea ARACIS „oferă o imagine că acolo se produc activități didactice de nivel de încredere, acele programe de studii funcționează corect. Eu nu trebuie decât să ofer imaginea că acea universitate este funcțională. Nu facem clasificări sau ierarhizări”, a afirmat oficialul.
Citește aici comunicatul integral al ANOSR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii