Confruntări violente între hinduși și creștini în Manipur, India / Armata a primit ordin să „tragă fără somație”
Militari indieni au fost desfășurați în statul Manipur din nord-estul țării, unde a fost impusă starea de asediu, și au primit ordinul de a „trage fără somație”, în timp ce confruntările mortale dintre grupuri tribale și non-tribale continuă pentru a treia zi, scrie The Guardian.
Violențele și incendiile au forțat aproximativ 9.000 de persoane să își părăsească locuințele în acest stat izolat, care se învecinează cu Myanmar. Guvernul statului nu a oferit un bilanț al victimelor, dar ministrul șef, N Biren Singh, a declarat că „vieți prețioase au fost pierdute” și că cel puțin 20 de persoane ar fi fost rănite, inclusiv doi politicieni locali.
Vehicles being burnt by Christian Kuki’s to stop the Hindu Meiteis fleeing, from their burning homes.
#Manipur is facing Communal violence started by Christian Kuki’s, the national media is busy at the Jantar Mantar drama, not reporting the exodus of Hindus#Manipur_is_burning pic.twitter.com/9gsVuspuvd— Amitabh Chaudhary (@MithilaWaala) May 5, 2023
Vineri, autoritățile au anunțat că au evacuat aproximativ 20.000 de persoane în tabere sub protecția armatei pentru a preveni o nouă escaladare.
Poliția și personalul paramilitar nu au reușit să țină în frâu confruntările, care au izbucnit miercuri, ceea ce a forțat Ministerul de Interne să trimită joi armata. Este posibil ca și mai multe trupe să fie desfășurate, au declarat autoritățile. Mulțimile de oameni au incendiat mașini și clădiri, au vandalizat magazine și hoteluri și au distrus biserici.
Violențele sunt cauzate de vechile falii etnice dintre comunitatea majoritară Meitei, care este în mare parte hindusă și trăiește în valea din Imphal, și triburile predominant creștine care trăiesc pe dealurile din jur. Triburile, în principal Nagas și Kukis, reprezintă aproximativ 40% din cei 3,5 milioane de locuitori ai statului.
Timp de două decenii, Meitei au cerut să li se acorde un statut special care îi face eligibili pentru cote rezervate la locurile guvernamentale de muncă și în universități.
Triburile susțin că comunitatea Meitei este deja majoritară, mai bogată, mai educată și mai puternică din punct de vedere politic, având o reprezentare mai mare în adunarea de stat.
Deși tensiunile au început să mocnească de ceva timp, declanșatorul violențelor a fost un ordin al Înaltei Curți din Manipur de luna trecută, care a îndemnat guvernul statului să meargă mai departe cu aprobarea cererii de acordare a acestui statut special. Miercuri, Uniunea studenților tribali din Manipur a reacționat prin organizarea unui protest în Churachandpur, un district de deal, împotriva hotărârii judecătorești.
Imagini de televiziune au arătat cum protestul a devenit violent, grupuri rivale dând foc la case. Violențele s-au extins și în alte zone, iar poliția nu a reușit să restabilească ordinea publică.
Manipur, India – It is neither Ukraine nor Sudan! pic.twitter.com/lOoCaVjweT
— Ashok Swain (@ashoswai) May 3, 2023
Evacuarea s-a concentrat pe mutarea populației Meitei din zonele dominate de triburi și invers. Școlile, colegiile, birourile și magazinele rămân închise, iar accesul la internet continuă să fie interzis.
Today in #Manipur #ManipurOnFire pic.twitter.com/8GuEjFDaov
— Брат (@B5001001101) May 4, 2023
Familiile au fost mutate din casele lor din diferite părți ale statului pentru a se pune în siguranță în adăposturi improvizate în interiorul clădirilor guvernamentale și ale armatei.
Un jurnalist independent, Moses Lianzachin, a declarat pentru The Guardian că violențele nu au fost controlate. „Am văzut înregistrări video care arată că cel puțin 27 de biserici au fost incendiate”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii