G4Media.ro

Confruntată cu sancțiunile SUA, Rusia vrea să se detașeze de dolar, dar…

Sursa: Pexels.com

Confruntată cu sancțiunile SUA, Rusia vrea să se detașeze de dolar, dar economia ei se bazează pe hidrocarburi, cotate în moneda americană

Prezentat de multă vreme fără vreun rezultat major, programul dificil al autorităților de a “de-dolariza” economia rusă devine mai mult că oricând necesar în momentul în care mediile de afaceri se tem de anunțarea iminentă a unor noi măsuri punitive americane, transmite cotidianul belgian Le Vif, citat de Rador.
La patru ani de la introducerea primelor sancțiuni occidentale împotriva Moscovei în urma anexării Crimeii, apoi în urma conflictului din estul Ucrainei, restricțiile asupra tranzacțiilor financiare rusești cresc. Și o dată cu ele, cresc riscurile pentru cei care participă la ele de a fi urmăriți în Statele Unite pur și simplu pentru că au folosit dolarul.

Ministerele economiei și finanțelor ca și banca centrală trebuie să prezinte curând măsuri prim- ministrului Dmitri Medvedev pentru creșterea utilizării altor valute în tranzacțiile internaționale.

Restabilirea de către președintele Donald Trump a sancțiunilor americane împotriva Iranului și războiul comercial dintre Statele Unite și China par în favoarea acestor apropieri, îndemnându-i pe partenerii Rusiei să accepte manevra pentru a-și proteja companiile de o politică imprevizibilă.

Potrivit analiștilor asiguratorului de credite Euler Hermes Group, “eforturile precedente (de de-dolarizare) au eșuat, punând în evidență necesitatea cooperării strânse cu alte țări. Ar putea fi mai simplu astăzi având în vedere protecționismul crescând al Statelor Unite”.

Ei estimează că a reduce semnificativ dependența de dolar ar putea dura între 1,5 și 5 ani. Candidații ideali par Uniunea Europeană și China, care reprezintă împreună 60% din comerțul exterior rusesc. Președintele rus, Vladimir Putin, amintește regulat subiectul la întâlnirile cu liderii străini, cum a făcut în septembrie cu omologul său chinez, Xi Jinping.

În octombrie, autoritățile ruse au anunțat că pregătesc un acord interguvernamental privind plățile bilaterale în monede naționale cu China.

Potrivit băncii ING, schimburile sino-ruse făcute în ruble sau în yuani au crescut deja de patru ori în ultimii patru ani, deși se limitează la 18-19%. Pentru a merge mai departe, fondul suveran rus a creat două fonduri de cooperare cu China în valoare de 70 de miliarde de yuani în total, destinate achitării tranzacțiilor în monedele naționale. “Primele tranzacții sunt așteptate din 2019. Instrumente de investiții similare ar putea fi create şi cu alte țări”, sugerează Dmitri Polevoi, economist șef al fondului suveran rus RDIF.

El subliniază că “a existat deja o reducere naturală a plăților în dolari de-a lungul anilor”.

Conform datelor băncii centrale ruse, între 2013 și 2017 partea de plăti în dolari americani în exporturile de bunuri și servicii a scăzut de la 80% la 68%. Paralel, proporția de euro a trecut de la 9% la 16% și de ruble de la 10% la 14%.

În ce privește importurile, mișcarea este mai puțin pronunțată, dar proporția de dolari a trecut de la 41% la 36%. Un nou exemplu al acestei tendințe în octombrie: vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat că India va plăti în ruble achiziția de sisteme antiaeriene rusești S-400.

Potrivit economistului Oleg Kuzmin, de la Renaissance Capital, principalul obstacol pentru tranzacțiile în monede naționale mai puțin importante ca yuanul este că “nimeni nu are nevoie, de exemplu, de ruble rusești în Croația sau de moneda croată în Rusia”.

“Dar dacă există un mecanism simplu și eficient pentru a schimba direct o monedă în alta, atunci asta poate funcționa”, sugerează el. “În caz de adoptare a unor sancțiuni foarte dure, acest lucru ar permite Rusiei să-și limiteze riscurile”.

Președinta băncii centrale, Elvira Nabiulina, a afirmat că vrea “să incite încet băncile să treacă la rublă” și “să reducă rolul dolarului în bilanțurile lor” dând mai puține credite în dolari.

Potrivit lui Euler Hermes, alte măsuri ar putea prevedea transferul principalelor grupuri rusești de pe piețele financiare străine spre Bursa rusească și creșterea rezervelor de aur și euro. Rusia și-a redus deja volumul datoriilor americane.

În ciuda unui voluntarism afișat, Rusia se lovește de un obstacol major: economia ei se bazează în continuare în mare parte pe hidrocarburi, cotate în dolari, și asta nu pare să se schimbe.

(Sursa: Rador/ Traducerea: Gabriela Sîrbu/ Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce gluma a ajuns Rusia.

  2. Rusia mai exista numai datorita dolarului.