Confuzie totală pe tema trenului special pentru îngrijitorii români. CFR dezminte că ar fi negociat cu OBB/ Căile ferate austriece susțin că au făcut ”oferte concrete”/ Declarații contradictorii și la nivel guvernamental
CFR Călători dezminte existenţa unor negocieri cu compania austriacă OBB privind introducerea unui tren special care să transporte muncitori români în Austria, informează agenţia APA, citată de Agerpres.
În schimb, compania austriacă OBB susţine că „de mai multe săptămâni” este în contact cu partenerii din Ungaria şi România. OBB spune că a făcut „oferte concrete” companiilor de căi ferate din Ungaria şi România pentru astfel de trenuri speciale. În plus, OBB spune că, din punct de vedere operaţional, nu există niciun fel de restricţii pentru ca un astfel de transport să aibă loc în data de 2 mai.
Mai mult, Căile Ferate Române s-ar fi oferit să execute transportul și ar fi negociat cu ÖBB (Căile Ferate Austriece) timp de două săptămâni pe tema implementării coridorului de transport feroviar, a anunțat sâmbătă cabinetul ministrului austriac pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler.
Confuzia pe tema trenului special pentru înrijitorii români a început după ce ministrul transporturilor, Lucian Bode, a negat, vineri, că există un acord cu Austria pe tema unui tren special pentru îngrijitori, precizând că nu au existat solicitări oficiale în acest sens. Pe de altă parte, ministrul austriac pentru afaceri europene, care a anunțat joi acordul, a susținut sâmbătă, în continuare, că s-a negociat timp de două săptămâni cu CFR și spune că speră ca guvernul român să clarifice cât mai repede această problemă.
Duminică seara, ministrul transporturilor a revenit cu precizări la Digi24, afirmând că solicitarea părţii austriece în legătură cu organizarea unui transport pe calea ferată cu muncitori români a sosit vineri, 24 aprilie, şi a fost transmisă de Ambasada Austriei către Ministerul român de Interne. În consecinţă, Lucian Bode a anunțat că va discuta luni cu ministrul austriac pentru fonduri europene pentru a cere detalii despre acest tren.
Presa austriacă scrie și ea despre declarațiile contradictorii făcute de oficialii români și austrieci. ”Comunicarea între ministere nu a fost ideală”, notează Kurier.at
Context
Îngrijitorii din România vor putea călători spre clienții lor din Austria cu un tren special prin Ungaria și înapoi, au anunțat, joi, autoritățile austriece, citate de postul național de televiziune. Potrivit sursei citate, trenul va avea o cursă săptămânală, cu plecare din Timișoara, dar autoritățile austriece au precizat că, dacă va fi necesar, trenurile ar putea fi suplimentate la trei pe săptămână.
Ministrul pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler (ÖVP), a anunțat, joi, la postul public de televiziune, că relaxarea condițiilor a fost negociată cu Ungaria și cu România. Intrările din România erau posibile în Austria doar pe calea aerului din cauza restricțiilor de la granița cu Ungaria.
Potrivit ministrului austriac, există discuții similare și cu alte țări, precum Slovacia, însă acorduri concrete precum cele încheiate cu România nu sunt iminente.
Căile Ferate Austriece vor pune la dispoziție trenuri către și cu plecare din România începând cu data de 2 Mai. Vor fi permiși patru călători în compartimente de șase locuri pentru a permite respectarea regulilor de distanțare socială.
Călătorii vor trebui să poarte măști de protecție. Stația finală în România va fi Timișoara. Cheltuielile de călătorie vor fi suportate de clienții îngrijitorilor din România.
Nu se vor vinde bilete individuale. Trenul va avea curse săptămânale. Îngrijitorii care vin din România vor fi obigați fie să intre 14 zile în carantină, fie să efectueze un test după sosirea lor în Austria.
”Sunt încântată de faptul că, în ciuda închiderii granițelor, am reușit să deschidem un coridor comun ca soluție pentru muncitorii și îngrijitorii din România, astfel încât să poată călători spre Austria cu un tren de noapte începând din luna Mai”, a anunțat ministrul austriac pentru afaceri europene.
Potrivit acesteia, peste 33.000 de cetățeni austrieci au nevoie de îngrijire 24 de ore. Jumătate dintre îngrijitori provin din România. Din cauza restricțiilor de călătorie, aceștia nu au mai putut să schimbe turele colegilor din Austria, astfel că mulți dintre aceștia lucrează de mai bine de o lună fără pauză.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii