G4Media.ro

Congo repatriază trei americani care au fost condamnaţi la moarte pentru o…

Sursa foto: Unsplash / James Wiseman

Congo repatriază trei americani care au fost condamnaţi la moarte pentru o lovitură de stat eşuată

Cei trei americani condamnaţi pentru participarea la o tentativă eşuată de lovitură de stat în Congo anul trecut au fost repatriaţi în Statele Unite, la câteva zile după ce pedeapsa lor cu moartea a fost comutată în închisoare pe viaţă, a declarat marţi Preşedinţia congoleză, potrivit Associated Press, citată de News.ro.

Cei trei îşi vor ispăşi pedepsele în SUA în urma repatrierii efectuate în colaborare cu Ambasada SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei congoleze, Tina Salama. Preşedinţia a declarat că americanii au părăsit Congo marţi dimineaţă.

Condiţiile acordului de transfer al prizonierilor nu au fost imediat clare, dar experţii în drept internaţional au declarat că este puţin probabil ca SUA să le scurteze pedepsele.

Printre cei trei americani se numără Marcel Malanga, în vârstă de 21 de ani, fiul opozantului Christian Malanga, care a condus tentativa de lovitură de stat dejucată care a vizat palatul prezidenţial din Kinshasa. Bătrânul Malanga, care a transmis în direct de la palat în timpul tentativei, a fost ucis ulterior în timp ce se opunea arestării, au declarat autorităţile congoleze. Marcel Malanga a declarat că tatăl său l-a forţat să participe.

De asemenea, au fost repatriaţi Tyler Thompson Jr. în vârstă de 21 de ani, un prieten al tânărului Malanga care a zburat în Africa din Utah pentru ceea ce familia sa credea că este o vacanţă gratuită şi Benjamin Reuben Zalman-Polun, în vârstă de 36 de ani, care l-ar fi cunoscut pe Christian Malanga prin intermediul unei companii miniere de aur.

Repatrierea a avut loc pe fondul eforturilor autorităţilor congoleze de a semna un acord privind mineralele cu SUA în schimbul sprijinului pentru securitate care va ajuta capitala Kinshasa să lupte împotriva rebelilor din estul ţării, afectat de conflict.

Consilierul principal pentru Africa al preşedintelui american Donald Trump a confirmat săptămâna trecută că ţările sunt în discuţii pe această temă şi a declarat că ar putea implica ”investiţii de miliarde de dolari”. Statele Unite au estimat că Congo are o bogăţie minerală de trilioane de dolari, mare parte din ea neexploatată.

”Această decizie face parte dintr-o dinamică de consolidare a diplomaţiei judiciare şi a cooperării internaţionale în domeniul justiţiei şi al drepturilor omului între cele două ţări”, a declarat marţi Preşedinţia congoleză cu privire la repatriere.

Vestea întoarcerii lor a adus bucurie familiilor lor. Mama vitregă a lui Thompson, Miranda Thompson, a declarat pentru AP că nu au toate detaliile, ”dar suntem atât de încântaţi să îl avem din nou pe pământ american”.

Avocata lui Thompson, Skye Lazaro, a declarat marţi că are informaţii limitate cu privire la statutul acestuia după ce va ateriza în SUA. Ea a declarat că intenţionează să urmeze toate căile legale disponibile referitoare la detenţia sa în SUA.

Atunci când SUA preiau custodia prizonierilor condamnaţi în străinătate, de obicei acceptă să execute o pedeapsă cu închisoarea stabilită de ţara respectivă.

Avocaţii americanilor repatriaţi ar putea încerca să obţină reducerea pedepselor acestora susţinând că şi-au semnat consimţământul la tratatul de transfer al prizonierilor sub constrângere, a declarat Jared Genser, un avocat specializat în drepturile internaţionale ale omului cu sediul în SUA.

”Dar ar fi foarte greu să prevaleze într-un astfel de caz, deoarece ar exista implicaţii enorme pentru alte transferuri potenţiale în viitor dacă SUA nu ar respecta astfel de acorduri”, a declarat Genser.

Zeci de alte persoane au fost condamnate după tentativa de lovitură de stat, majoritatea dintre acestea fiind congoleze, dar şi un britanic, un belgian şi un canadian. Acuzaţiile au inclus terorism, crimă, asociere criminală şi deţinere ilegală de arme.

Soarta celorlalţi nu a fost clarificată imediat.

Congo a reinstaurat pedeapsa cu moartea anul trecut, ridicând un moratoriu vechi de peste 2 decenii, în timp ce autorităţile se luptă să reducă violenţa şi atacurile militante.

Membrii familiilor au declarat anul trecut că americanii dormeau pe podea într-o închisoare militară de înaltă securitate din Kinshasa, se confruntau cu probleme de sănătate şi trebuiau să plătească pentru alimente şi produse de igienă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe FALUNKI18 e gata să fie luată tare.