LIVE Congres Extraordinar la PNL: Cu 1.120 de voturi ”pentru”, Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL / ”Niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier”
Liberalii se reunesc, duminică, într-un Congres extraordinar, la Palatul Parlamentului, pentru a-şi alege din nou preşedintele, la doar şase luni de la ultimul congres, în care 5.000 de delegaţi îl aleseseră pe Florin Cîţu la şefia partidului, după o campanie dură şi plină de atacuri între acesta şi fostul preşedinte Ludovic Orban. De data aceasta, la Congresul organizat în grabă vor participa doar 1.300 de delegaţi, din întreaga ţară.
13.37: Ciucă face selfie-uri pe scenă cu unii dintre delegați.
13.32: La anunțarea rezultatului previzibil, sala congresului e aproape goală. Ciucă a primit câteva aplauze anemice.
13.31: Rezultatul alegerilor: Voturi valabil exprimate: 1.120; Voturi ”pentru” – 1.060; Voturi anulate – 60. Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL
12.58: Rareș Bogdan: ”Am primit un ultim sondaj de opinie, pe care casa de sondare îl va face cunoscut, probabil, în această seară sau mâine dimineaţă. (…) PNL are scorul astăzi de 22,2% din totalul populaţiei, PSD – 31,1%, AUR – 16,2%, UDMR – 5%. Avem potenţial”. (Detalii, aici)
12.23: Începe votul la PNL, cu Ciucă unic candidat la șefia partidului. Vor vota circa 1.300 de delegați. Singura întrebare e legată de eventualele voturi anulate.
12.14: Nicolae Ciucă a vorbit în discursul său de la Congresul PNL despre parteneriatul pe care PNL îl are cu președintele Iohannis, dar și despre coaliția de guvernare alături de PSD și UDMR. A promis că deși nu are experiență în politică, ”niciodată nu mă voi lăsa să fiu luat prizonier”. (Detalii, aici)
12.01: ”Vreau să-l salut pe președintele Senatului, Florin Cîțu și să-i mulțumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL”, a transmis Nicolae Ciucă la începutul discursului său.
11.59: Nicolae Ciucă a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina, înaintea discursului său.
11.55: În discursul său, Dan Motreanu a vorbit despre singurul candidat la funcția de președinte al partidului ca desre singura variantă pe care o puteau avea liberalii în această perioadă deși ”PNL nu stă înstr-un singur om, dar președintele este cel care ne inspiră, cel care ne motivează.”
”Știm că azi vom alege un coleg care are o carieră profesională solidă, mai degrabă decât una politică. Este un om care întotdeauna și-a făcut datoria față de români și față de această țară. (…) Se spune că în vremurile dificile ai nevoie de liderul potrivit, pentru a putea să treci peste el, mă întreb care ar putea fi azi liderul potrivit în PNL care să ne treacă în aceste zile dificile, dacă nu cel care e confirmat în toate sondajele de opinie ca liderul cu cea mai ridicată credibilitate din PNL, Nicolae Ciucă”, a spus Motreanu.
11.19: Președintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur prezintă moțiunea propusă de singurul candidat la președinția partidului, Nicolae Ciucă:
”De ce (n.r. schimbăm președintele partidului) așa de repede după 6 luni și care-s noutățile, pentru că majoritatea care susțineți acum acest proiect, ați susținut și echipa câștigătoare. Așa este. Dragi colegi, a ne asuma că se poate și mai bine e o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile. În mai puțin de 10 zile după ce a venit o anumită orientare din teritoriu s-a ajuns la această concluzie, că trebuie unele lucruri din mers rezolvare
Noua geopolitică ne impune să ne îmbunătățim programul, atitudinea noastră, să recunoaștem ce nu a mers și să reglăm asta.
Suntem în măsură să recunoaștem și să schimbăm în mai bine, din mers, aceste lucruri.
Sunt două direcții mari în primul ce vrea să facă PNL, viziunea și strategia pentru dezvoltarea României și ce vrem să facem cu PNL, ca să fie vehicul credibil ca să facă acest lucru”, a transmis Gheorghe Flutur.
11.14: La prezidiu, alături de Ciucă și cei patru prim-vicepreședinți, stă și Dan Motreanu, unul dintre cei mai vechi liberali. E marea noutate a evenimentului, iar surse din PNL spun că Motreanu ar putea prelua funcția de prim-vicepreședinte de la Lucian Bode, dacă acesta devine secretar general.
11.10: Fostul președinte al PNL, Florin Cîtu, a ajuns cu întârziere la congres.
10.59: Premierul Nicolae Ciucă a deschis evenimentul de duminică vorbind despre ”demersul prin care PNL o să-și găsească echilibrul”.
”Sper ca prin acest demers pe care l-am asumat, PNL să-și găsească echilibrul. Nu suntem într-o situație simplă, dar am convingerea că ne putem găsi un rost și o direcție. Trăim o situație geo politică deosebit de gravă iar pentru noi cel mai important obiectiv e să guvernăm țara. Sunt convins că după acest demers liderii noștri, primarii, președinții de consilii județene se vor întoarce acasă și se vor ocupa de tot ce înseamnă administrarea comunelor și orașelor.
Cetățenii români așteaptă de la noi soluții, măsuri, să fie protejați. Cetățenii s-au săturat de gâlceavă și de toate aceste discordiile care apar. Important e să avem stabilitate, să putem guverna țara”.
8.20: Congresul extraordinar are loc în contextul demisiei preşedintelui PNL, Florin Cîţu, pe 2 aprilie. Decizia acestuia a venit în urma pierderii susţinerii în partid, împreună cu el renunţând la funcţia de secretar general şi Dan Vîlceanu, care a plecat şi din Guvern. Prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a preluat şefia interimară a PNL, până la Congres, scrie News.ro.
După ce ruptura dintre partid şi Guvern s-a perpetuat, pe fondul combinaţiei de preşedinte de partid care nu deţine şi şefia Executivului, liberalii au decis să facă o schimbare bruscă şi să îl pună pe Nicolae Ciucă, premierul României, în fruntea PNL. Au contribuit la decizie atât scăderea în sondaje, partidul ajungând sub 20 la sută, precum şi tensiunile din ce în ce mai mari între preşedintele partidului şi premier, în privinţa luării deciziilor la nivel guvernamental şi în coaliţia de guvernare.
Ca şi Florin Cîţu, când a preluat şefia partidului în septembrie 2021, şi Nicolae Ciucă a avut nevoie de o derogare de la partid pentru a candida, pentru că nu îndeplinea condiţia de vechime în partid, de 5 ani, potrivit statutului.
Premierul Nicolae Ciucă a venit, în ultima zi de depunere a candidaturilor, cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică” care are 24 de pagini şi include o scrisoare adresată liberalilor scrisă de mână.
În scrisoare, premierul vorbeşte despre valorile dreptei şi despre contextul geopolitic, plus multiplele crize şi provocări din ultima perioadă. ”Ca să depăşim crizele şi să fructificăm oportunităţile este necesar să întărim leadershipul politic şi acţiunea guvernamentală şi să consolidăm doctrinar PNL ca Partid al Dreptei pro-occidentale şi lider al aducerii României între cei care profesează valorile Occidentului”, le-a transmis Ciucă colegilor din partid.
După alegerea preşedintelui PNL, Consiliul Naţional se va reuni pentru a alege noul secretar general al partidului, cel mai probabil funcţia urmând să fie preluată de Lucian Bode.
De asemenea, este posibil să se facă schimbări şi în structura de conducere a partidului, după ce se eliberează atât postul lui Lucian Bode, de prim-vicepreşedinte cât şi cel de vicepreşedinte pe probleme de apărare, deţinut de Nicolae Ciucă. În prezent, prim-vicepreşedinţii partidului sunt Lucian Bode, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan.
Europarlamentarul PNL Mircea Hava a criticat public, cu două zile înainte de Congres, faptul că liberalii trebuie să aleagă un candidat unic în fruntea partidului.
”Credibilitatea Partidului Naţional Liberal nu poate şi nu trebuie să depindă doar de un om. Că e Ciucă sau altcineva. Dacă eşti solist, eşti doar tu şi instrumentul, dacă eşti prim-ministru sau preşedinte de partid, îţi trebuie o echipă, a spus Hava, care consideră că este ”modelul de alegeri în care nu există un înfrânt ci, de fapt, pierde tot partidul”.
Şi Florin Cîţu a arătat că la Congres trebuie să participe toţi, pentru că, dacă nu votează, rămân fără preşedinte, menţionând că, dacă mai voia şi altcineva să candideze, putea să candideze pentru că era oportunitate, însă ”nu au dorit”.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
127 comentarii