G4Media.ro

Congresmenii americani, tot mai deciși să sancționeze Riadul pentru uciderea lui Khashoggi.…

Congresmenii americani, tot mai deciși să sancționeze Riadul pentru uciderea lui Khashoggi. Ce măsuri ar putea lua SUA?

Politicieni din ambele partide majore din Statele Unite au solicitat în ultimele zile impunerea unor măsuri severe împotriva Arabiei Saudite după ce regimul de la Riad a recunoscut că Jamal Khashoggi ar fi murit în urma unei altercații care a avut loc în interiorul consulatului său din Istanbul unde ziaristul mersese să facă rost de un certificat de divorț. Republicani și democrați au propus, printre altele, sancționarea oficialilor saudiți, expulzarea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington și restricționarea vânzărilor de arme către Riad. Solicitările tot mai energice ale congresmenilor americani de pedepsire a regimului saudit pentru asasinarea lui Khashoggi vin în contextul în care președintele Donald Trump pare să fi acceptat și el responsabilitatea Arabiei Saudite în moartea jurnalistului, lăsând să se înțeleagă că, mai devreme sau mai târziu, sancționarea regatului va fi un lucru cert. Dar care sunt opțiunile pe care le au la dispoziție americanii pentru a sancționa Arabia Saudită?

Așa cum am explicat într-o analiză recentă, asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în clădirea misiunii diplomatice saudite din Istanbul la 2 octombrie are consecințe politice, diplomatice, economice și financiare importante pentru Arabia Saudită, Statele Unite, Israel sau Turcia, iar dinamica relațiilor din regiune va cunoaște și ea transformări semnificative. Între altele, legăturile dintre Riad și Washington, până nu demult aliați de încredere, suferă profund din cauza celor petrecute cu Khashoggi în consulatul din metropola turcă.

Timp de decenii, Arabia Saudită a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai americanilor în regiunea Orientului Mijlociu, iar alianța dintre ei s-a menținut puternică, în ciuda politicilor represive ale regimului de la Riad împotriva propriului popor. De la apariția pe firmamentul puterii a prințului moștenitor Mohammed bin Salman (MbS), diplomații americani l-au curtat nu doar pentru că au văzut în el un reformator modern, ci și pentru că s-a opus cu vehemență agresiunii iraniene în regiune și apărea ca un pion esențial al planului de pace gândit de SUA pentru Orientul Mijlociu.

Asasinarea brutală a ziaristului saudit, dincolo de faptul că a încălcat orice standarde de moralitate, a arătat însă că Arabia Saudită condusă de MbS nu este partenerul strategic ideal imaginat de Washington. A fost o greșeală serioasă din partea prințului și nu e de mirare că analiștii au vorbit de faptul că Trump a fost trădat de un aliat pe care credea că se poate baza (să nu uităm că prima vizită a liderului american în străinătate a fost în Arabia Saudită, lucru care dovedește interesul lui special pentru această țară). Iar din cauza relației apropiate dintre Administrația Trump și MbS, Statele Unite au fost implicate indirect într-o acțiune reprobabilă. Moartea lui Khashoggi – care era și rezident permanent în statul american Virginia – reprezintă o criză majoră creată de saudiți, care a fost impusă involuntar americanilor. Washingtonul a realizat, cel mai probabil cu îngrijorare, că MbS s-a alăturat lui Vladimir Putin și Kim Jong Un pe lista liderilor care își asasinează criticii în țări străine.

Americanii nu vor ignora cu ușurință acest asasinat realizat prin metode barbare. De aceea, nu e greșit să spunem că va exista un răspuns al Statelor Unite la asasinarea lui Khashoggi, iar acest lucru va duce la deteriorarea la un anumit nivel al relațiilor dintre Washington și Riad. Sancțiunile vor fi însă cu siguranță limitate. Nu doar fiindcă Statele Unite au nevoie de petrolul saudit, dar, mai ales, au nevoie de Arabia Saudită ca o contrapondere la Iran, principala amenințare strategică pentru interesele SUA în regiune. În plus, impunerea unor sancțiuni care să destabilizeze regatul este riscantă. La rândul său, Riadul are nevoie disperată de americani pentru a le oferi protecția necesară împotriva Teheranului și altor amenințări din regiune. De aceea ruperea definitivă a legăturilor dintre cele două țări nu este un scenariu realist și nu se va întâmpla.

Congresmenii cer sancțiuni
În ultimele câteva zile, congresmeni influenți din ambele partide americane mari, Republican și Democrat, au criticat tot mai vehement asasinarea lui Khashoggi și au solicitat impunerea de sancțiuni împotriva regimului de la Riad. Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell (Kentucky ) a declarat că „nu-și poate imagina că nu va există niciun răspuns” după cazul Khashoggi, chiar dacă a recunoscut că relația dintre cele două țări este una „pragmatică.” Senatorul Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud) a afirmat că SUA ar trebui să sancționeze Riadul și a avertizat în legătură cu „apariția unui tsunami bipartizan ce se creează împotriva Arabiei Saudite” dacă într-adevăr aceștia l-au ucis pe Khashoggi.

„Cu excepția Israelului, am la fel de multă încredere în orice țară din Orientul Mijlociu la fel de mult cum am încredere în sushi luat de la o benzinărie,” a spus senatorul republican John Kennedy (Louisiana), în timp ce democratul Patrick Leahy (Vermont) a afirmat: „O crimă este o crimă,” iar SUA nu ar trebui să ignore ce s-a întâmplat cu Khashoggi doar pentru a obține favoruri de la saudiți. „Nu-mi pasă cine va fi supărat,” a spus Leahy despre posibilele sancțiuni impuse regimului de la Riad.

La fel de virulent a fost și senatorul democrat Dick Durbin (Illinois), care a afirmat că alianța SUA-Arabia Saudită este „complexă și complicată,” adăugând: „dacă nu putem trage o linie clară, să ne fie rușine.” Iar senatorul Rand Paul (republican de Kentucky) a afirmat că anunțul de sâmbătă al guvernului saudit că Jamal Khashoggi a murit într-o altercație în consulatul din Turcia a fost „insultător,” „doar o altă insultă în linia multor insulte saudite la adresa lumii civilizate”și că oferă un alt motiv pentru care „prințul Mohammad Bin Salman trebuie să fie înlocuit.” O opinie împărtășită și de senatorul Bob Corker, republicanul aflat în fruntea Comitetului pentru Relații Externe, care e de părere că prințul s-a aflat în spatele morții lui Khashoggi. Dacă acest lucru se va dovedi în urmă anchetei, republicanul din Tennessee a afirmat că comunitatea globală trebuie să vină cu un răspuns „colectiv”.

Senatorul republican de Nebraska, Ben Sasse, a declarat și el că „nu aduci un fierăstrău de tăiat oase într-o bătaie cu pumnii declanșată accidental … Saudiții au spus o grămadă de prostii care nu sunt corecte, exacte sau adevărate.” Iar Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, a cerut ca Trump să ia „cea mai puternică măsură posibilă împotriva saudiților,” cerând totodată realizarea unei anchete independente în cazul Khashoggi.

Congresmenii americani sunt deciși așadar să pedepsească într-un fel sau altul Riadul, nu doar pentru a sancționa încălcarea flagrantă a drepturilor omului, ci și pentru a dovedi că America continuă să conducă afacerile globale și nu va lăsa nesancționate astfel de barbarii. Iar dacă vehemența și determinarea lor actuală se vor menține neschimbate și în săptămânile următoare, este posibil ca impunerea de sancțiuni să fie realizată fără să se țină seama de atitudinea președintelui Donald Trump. Din considerente economice și militare, acesta nu a părut inițial dispus să sancționeze mai dur Riadul. Poziția lui pare însă să se fi schimbat în ultimele ore, după ce a deplâns „înșelăciunile” și „minciunile” propagate de Arabia Saudită, promițând că „va asculta ceea ce Congresul are de spus.”

Dar ce anume este dispus să facă Congresul de la Washington și, mai ales, când va trece de la retorică la acțiuni concrete? În primul rând, nimic legat de Arabia Saudită nu se va întâmpla în perioada imediat următoare. Ambele camere ale legislativului american (Senatul și Camera Reprezentanților) au luat o pauză până pe 13 noiembrie, pentru a le da congresmenilor posibilitatea să se concentreze pe alegerile intermediare de la 6 noiembrie. Între măsurile discutate intens în aceste zile, se numără:

* Expulzarea unor diplomați saudiți. Nu este exclus ca ambasadorul regatului saudit la Washington (sau alți diplomați din misiunea diplomatică a Arabiei Saudite în America) să fie trimis înapoi la Riad. Este o măsură despre care se vorbește deja peste Ocean. Senatorul democrat Dick Durbin a spus de altfel duminică că SUA ar trebui să îl expulzeze pe ambasadorul regatului „mâine dimineață”… „până când va fi finalizată o investigație terță în legătură cu acest răpire, crimă și Dumnezeu-știe-ce-s-a-mai-întâmplat apoi în Istanbul.”

Guvernele de la Londra, Berlin și Paris ar putea recurge și ele la măsuri similare, într-o operațiune coordonată între aliați care să sugereze importanța pe care occidentalii o acordă tragediei suferite de Khashoggi.

* Sistarea vânzărilor de arme către Riad. Acest lucru ar putea viza toate exporturile americane de armament sau doar o parte din ele. Regatul este cel mai mare importator de arme din SUA, saudiții plătind anual miliarde de dolari pentru armament și tehnică de luptă produse de companii americane (președintele Trump a avansat cifra de 110 de miliarde de dolari, dar analiștii estimează că aceasta este exagerată. În timpul Administrației Obama, valoarea totală a armelor americane cumpărate de saudiți a fost de 65 de miliarde de dolari). Scenariul a devenit tot mai realist în ultimele zile după ce diferiți politicieni de la Washington au cerut, asemenea senatorului Rand Paul, ca SUA să pună capăt vânzărilor de arme către Arabia Saudită. Paul, care este membru al Comitetului senatorial pentru Relații Externe, a declarat că se va împotrivi următorului contract de armament pentru saudiți care va ajunge în discuția Congresului (trei voturi cruciale sunt programate în următoarele câteva luni privind contracte de arme în valoare de miliarde). „Cred că într-adevăr trebuie să ne oprim vânzările de arme către Arabia Saudită și să avem o discuție lungă și serioasă dacă ei doresc sau nu să ne fie un aliat sau dacă vor să fie un dușman,” a spus el duminică, adăugând că sancțiunile „nu merg destul de departe.” La rândul său, senatorul Ben Sasse a afirmat că sistarea vânzărilor de arme Riadului trebuie să fie unul dintre subiectele aflate „pe masa de discuții.”

Trump a insistat mereu că eventualele sancțiuni americane nu ar trebui să includă vânzările de arme și tehnică militară, avertizând că, în caz contrar, saudiții vor apela la Rusia sau China pentru a se dota cu rachete, tancuri și avioane. Liderul de la Casa Albă se teme că acest lucru va afecta companii precum Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman și Raytheon, sabotând contracte de miliarde și zeci de mii de locuri de muncă pentru americani.

* Impunerea de sancțiuni prin Global Magnitsky Act. Acest lucru ar putea să îi vizeze pe toți oficialii saudiți ce vor fi găsiți vinovați de implicare în asasinarea lui Khashoggi, inclusiv pe prințul MbS, dacă se va dovedi că a fost conștient de complot și de încercarea de mușamalizare a crimei. Sancțiunile adoptate ar putea include refuzarea acordării de vize și confiscarea oricăror bunuri pe care aceștia le au în Statele Unite.

Cu excepția unuia singur, toți ceilalți 20 de membri ai Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, precum și liderii republicani și democrați ai Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților au semnat scrisori adresate președintelui în care solicită o anchetă bazată pe Magnitsky Act în cazul Khashoggi. Administrația trebuie să ancheteze acest lucru și să vină cu răspunsuri în termen de 120 de zile. Solicitările congresmenilor sugerează, spun analiștii, o dorința puternic la nivelul Congresului pentru a vedea sancțiuni impuse împotriva oficialilor de la Riad care au legătură cu asasinarea jurnalistului și care au încălcat astfel Magnitsky Act din 2016. Iar efectele sancțiunilor ar putea avea efecte la nivel global, căci ar pune în gardă inclusiv companii străine care fac afaceri cu Arabia Saudită.

* Abandonarea sprijinului acordat Riadului în conflictul din Yemen. În noiembrie, se așteaptă ca Senatul să voteze un proiect de lege avansat de trei senatori prin care se pune capăt susținerii americane pentru coaliția condusă de saudiți ce luptă împotriva rebelilor sprijiniți de Iran în Yemen. Coaliția este responsabilă pentru majoritatea celor peste 10.000 de decese civile din conflict, a afirmat Națiunile Unite, iar acțiunile sale, cum ar fi împiedicarea transporturilor de alimente și medicamente, au contribuit la crearea a ceea ce ONU numește „cea mai gravă criză umanitară din lume.”

Inițiativa legislativă arată că Congresul a devenit din ce în ce mai supărat pe saudiți și pe partenerii lor din Emiratele Arabe Unite în legătură cu rolul lor în carnagiul din Yemen. SUA ar putea renunța astfel la asistența militară acordată saudiților și partenerilor din coaliție, incluzând aici alimentarea bombardierelor în aer, schimbul de informații pentru localizarea țintelor și suport logistic constant.

Concluzia. Tot mai mulți congresmeni americani, atât republicani, cât și democrați, sunt deciși să sancționeze Raidul pentru asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi. Ei cer o reexaminare a relației dintre cele două țări, considerate până nu demult aliați de încredere. Președintele Trump ar putea fi nevoit să accepte impunerea de sancțiuni, chiar dacă are motive economice și militare care îl fac să nu fie confortabil cu această abordare. Congresul are însă la dispoziție suficiente instrumente legale care sa îi permită să pedepsească Riadul. Indiferent însă de ce se va întâmpla în perioada următoare și ce sancțiuni vor adopta americanii (dacă și când le vor adopta sunt și ele două întrebări legitime), este evident că Arabia Saudită va ieși mai slăbită și mai izolată în urma acestui eveniment dramatic. O situație de care Turcia, aflată în competiție cu Riadul pentru influență în lumea sunnită, și Iranul, dușmanul său de moarte, se bucură și vor profita cu siguranță. Afectată va fi și relația Arabiei Saudite cu Statele Unite. Parteneriatul crucial dintre Washington și Riad va fi unul mai puțin eficient (cel puțin până când lucrurile se vor mai calma), iar acest fapt va tensiona și mai mult regiunea agitată a Orientului Mijlociu.

Surse: TIME, Politico, Defense News, CNBC, Roll Call, The Hill, The Daily Beast, Huffington Post, Fox News, CNN, Washington Post

Foto: Jamal Khashoggi (Captură Youtube)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Presedintele Trump poate fi martor daca Khashoggi a fost ucis de mercenari delegați de prinț.

  2. Măsurile luate de SUA? O să retragă mcdonalds din arabia și o să le arate curu gol. :))))

  3. am citit de nu stiu cate ori: SUA au nevoie de petrolul sauditilor. Nu este adevarat. la momentul actual SUA este cel mai mare producator de petrol la nivel global. Au nevoie de petrolul altora doar daca nu vor sa-l consume pe al lor. ceea ce este cu totul altceva. Singurul lucru care pot sa-l faca sauditii ca sa saboteze productia de petrol americana este sa scada preturile atat de mult incat petrolul de sist sa nu mai fie rentabil. asta inseamna supraproductie. Dar astfel se faulteaza singuri.

  4. Asa e cind maimutele bogate reactioneaza „la nervi”.

  5. khashoggi nu era jurnalist, ci un politician pro-islamism radical care mai scria editoriale in washington post. a plans idiotul cand a murit osama bin laden. acum inteleg ca derbedeii din partidul democrat american vor partide islamiste jihadiste sa conduca orientul mijlociu precum in turcia ori iran, dar nu e dupa cum vrea stanga americana, ci dupa cum vrea trump.

    apropo, cand iran a ucis iranieni in europa , nu i-am vazut pe toti astia sa ceara sanctiuni. e clar, stanga america vrea islamism si e pro-iran, iar dreapta republicana americana vrea secularism si e pro-arabia saudita si pro-mohammed bin salman care doreste sa modernizeze mintile sauditilor…

    • Asa e cind maimutele bogate reactioneaza „la nervi”.