Congresul partidului de extremă dreaptă AfD a început la Dresda sub sloganul „Germania. Dar normală”
Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a dat startul sâmbătă, la Dresda, congresului său federal cu prezenţă fizică sub sloganul „Germania. Dar normală”, cu obiectivul de a aproba programul pentru alegerile generale din septembrie şi în care se prezintă drept „unicul partid real de opoziţie”, transmite EFE, preluată de Agerpres.
În discursul de deschidere, Jorg Meuthen, copreşedinte al AfD, a acuzat-o pe cancelarul german Angela Merkel şi partidele de coaliţie că „au distrus pas cu pas” în ultimii 16 ani normalitatea necesară pentru funcţionarea societăţii, care ar trebui să fie evidentă, „aşa cum a fost decenii la rând” în Germania. Meuthen a adăugat că AfD este „unicul partid real de opoziţie” care încă îşi doreşte această normalitate în această „ţară care a luat-o razna”.
În opinia lui Meuthen, în perspectiva scrutinului din septembrie, alegătorii trebuie să citească doar două programe electorale: cel al AfD – partid care, conform spuselor sale, echivalează cu libertatea – şi cel al „aşa-zişilor verzi” – care, „camuflaţi în aşa-zişi ecologişti”, reprezintă socialismul -, pentru că programele celorlalte partide sunt, spune Meuthen, „irelevante”.
„Forţa motrice politică” – alături de AfD, ca unică opoziţie reală în Germania, a reiterat Meuthen – sunt verzii, „spre groaza” oricărei persoane normale, deoarece, după 16 ani, conservatorii lui Merkel sunt „goi de conţinut” şi „afectaţi grav de scandaluri”.
Pe de altă parte, Meuthen a făcut apel la unitate pe fondul „acestui super an electoral” şi s-a referit îndeosebi la alegerile din iunie, din Saxonia-Anhalt, unde partidul său „are mari opţiuni” de a deveni prima forţă politică, după ce la precedentele alegeri regionale a ocupat poziţia a doua, cu 24,2% din sufragii.
Meuthen şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că partidul şi-a ţinut al doilea congres federal de la începerea pandemiei cu prezenţă fizică, în faţa a peste 600 de delegaţi. Copreşedintele AfD a susţinut că, printr-o astfel de organizare, partidul său doreşte să demonstreze că nu este nevoie de „orgia aceasta de interdicţii, de această carantină, de această nebunie de a opri viaţa publică” atunci când există încredere în cetăţeni şi i-a invitat pe „fanaticii interdicţiilor” să continue să-şi organizeze online congresele.
Alternativa pentru Germania, care în cei opt ani de existenţă a reuşit să acceadă în toate legislativele regionale, iar după scrutinul din 2017 a intrat şi în Bundestag (parlamentul federal) ca principală forţă a opoziţiei, nu va reuşi – potrivit ultimelor sondaje de opinie – nici să-şi îmbunătăţească scorul şi nici să reitereze succesul de la precedentele alegeri generale, când a obţinut 12,6% din voturi.
La scrutinul regional din martie din statul federal Baden-Wurttemberg (sud), AfD a înregistrat o scădere de 5,4 puncte procentuale, obţinând 9,7% din voturi, iar în Renania-Palatinat (vest) a pierdut 4,3 puncte procentuale, adjudecându-şi 8,3% din sufragii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii