G4Media.ro

Congresul Statelor Unite certifică luni votul din Colegiul Electoral, ultimul pas înaintea…

Foto: Camera Reprezentanților a SUA

Congresul Statelor Unite certifică luni votul din Colegiul Electoral, ultimul pas înaintea învestirii lui Donald Trump ca președinte al SUA pe 20 ianuarie

Camera Reprezentanților și Senatul reunite în plen vor număra, potrivit Constituției, voturile din Colegiul Electoral care l-a ales pe data de 17 decembrie cu 312 – 226 președinte pe candidatul Partidului Republican, Donald Trump, în fața candidatei Partidului Democrat, Kamala Harris.

În fața aleșilor națiunii americane vor fi deschise certificatele sigilate din cele 50 de state și Districtul Federal Columbia care conțin voturile Marilor Electori. Aceștia au votat în temeiul rezultatelor din fiecare stat ale scrutinului prezidențial popular din 5 noiembrie.

Fiecare stat are în Colegiul Electoral un număr electori egal cu suma senatorilor (doi de fiecare stat) și reprezentanților în Congres, iar Districtul Federal Columbia (care nu este reprezentat în Congres) are trei, în total 538.

Statele atribuie toți electorii candidatului care obține cele mai multe voturi în statul respectiv cu două excepții: Nebraska (cinci electori) și Maine (patru electori) care atribuie doi electori câștigătorului votului pe întreg statul și restul câștigătorilor voturilor din districtele pentru Camera Reprezentanților (3 în Nebraska, 2 în Maine). Trump a câștigat în Nebraska 4 voturi, iar Harris 1, în timp ce în Maine scorul a fost 3 – 1 pentru Harris.

capitoliu insurectie congres sua asalt E3mhrWyXEAIbhrq
sursa foto: Twitter/ Frank Wallace – @GetRealEcoGreen

Spre deosebire de acum patru ani, certificarea de anul acesta nu va fi controversată. Pe 6 ianuarie 2021, pe fondul refuzului președintelui de atunci, Donald Trump, de a recunoaște victoria lui Joe Biden, mai mulți reprezentanți Republicani au ridicat obiecții, iar în fața  Capitoliului din Washington DC s-a strâns o mulțime încurajată de Trump care a declanșat o rebeliune cerând recunoașterea acestuia ca președinte ales.

Co-listierul său, vicepreședintele SUA, Mike Pence, care conducea sesiunea în calitate de președinte de drept al Senatului, a refuzat să urmeze îndemnul lui Trump de a-l declara câștigător al alegerilor și Congresul a certificat victoria lui Biden.

Anul acesta nu e nicio șansă să se repete dezordinile din 2021. Harris, care va conduce sesiunea de data aceasta, și-a recunoscut înfrângerea și în plus în 2022 Congresul a adoptat o lege care face mult mai dificilă introducerea de obiecții la certificarea rezultatelor.

Harris nu este prima care-și va certifica înfrângerea. În 2000, vicepreședintele Democrat Al Gore și-a certificat înfrângerea cu 271 – 266 în fața candidatului Partidului Republican, George W Bush, în condițiile în care Curtea Supremă a decis cu 5 – 4 oprirea renumărării voturilor în statul Florida, consfințind victoria lui Bush acolo cu 537 de voturi. Dacă Gore câștiga Florida, el ar fi câștigat alegerile în Colegiul Electoral.

În 2017, vicepreședintele de atunci, Joe Biden, a condus sesiunea care a certificat victoria lui Trump asupra lui Hillary Clinton. După sesiunea de certificare, pe data de 20 ianuarie 2025 Donald Trump va depune jurământul devenind al 47-lea președinte al Statelor Unite. El este al doilea președinte ales în mandate neconsecutive, după Grover Cleveland (1885 – 1889, 1893 – 1897, al 22-lea și al 24-lea președinte).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.