Congresul SUA intră în vacanţă două săptămâni fără să fi votat ajutorul pentru Ucraina, care duce lipsă de muniție/ Trump și apropiații vor ca ajutoarele pentru Kiev să fie împrumuturi, nu donații
Membrii Congresului american se pregătesc să părăsească Washingtonul pentru două săptămâni fără să fi votat un nou ajutor pentru Ucraina, a cărei armată duce o lipsă acută de muniţie pentru a face faţă trupelor ruseşti, relatează AFP, citată de News.ro.
Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a menţionat mai multe scenarii în curs de studiu pentru a progresa în această problemă arzătoare, cum ar fi ideea unui împrumut pentru Kiev, în loc de un cec, sau utilizarea activelor îngheţate ale oligarhilor ruşi. Adică, orice în afară de pachetul de 60 de miliarde de dolari deja aprobat de senatorii de ambele părţi ale culoarului politic şi cerut de luni de zile de preşedintele democrat Joe Biden.
Mike Johnson, un loialist al lui Donald Trump, refuză categoric să permită examinarea acestui proiect de lege, invocând o multitudine de motive pentru a-şi justifica poziţia. „Examinăm, în schimb, mai multe piste”, a declarat el miercuri, fără a da vreun calendar sau detalii despre aceste piste.
La sfârşitul săptămânii, membrii Camerei şi ai Senatului vor părăsi capitala americană pentru o perioadă de două săptămâni de lucru în circumscripţii, fără să fi aprobat noi fonduri. Ei se vor întoarce la Washington abia pe 8 aprilie.
Mike Johnson „trebuie să înceteze să ne mai piardă timpul cu scenarii imaginare dezbătute între republicani, dar care nu se concretizează niciodată”, a declarat pentru AFP influentul democrat Adam Smith. „Cu cât va dura mai mult, cu atât mai multe victime ucrainene vor fi”, a avertizat el.
De departe cel mai mare susţinător militar al Ucrainei, Statele Unite nu au mai trimis un ajutor consistent la Kiev din decembrie 2022. O decizie rapidă a Congresului cu privire la deblocarea ajutorului pentru Ucraina este de „importanţă critică”, a pledat luni preşedintele Volodimir Zelenski.
Liderul ucrainean a făcut numeroase deplasări la Washington în ultimele luni, până acum fără succes.
TRUMP VREA SĂ FIE UN ÎMPRUMUT
Epuizată de doi ani de invazie rusă, Ucraina se luptă să facă faţă armatei ruse, care o depăşeşte în număr de soldaţi, arme şi muniţii. În ultimele săptămâni, trupele ruseşti au avansat în mai multe sectoare ale liniei de front din estul Ucrainei.
Cu toate acestea, ministrul ucrainean de externe, Dmyiro Kouleba, consideră că „ajutorul american va sosi”.
„Este vorba de a avea încredere în capacitatea Statelor Unite de a sprijini ţările care respectă aceleaşi reguli şi principii pe care Statele Unite le apără în întreaga lume, ceea ce este mult mai amplu decât Ucraina”, a susţinut el.
Ucraina nu exclude ideea, propusă de Donald Trump, de a oferi acest ajutor sub formă de împrumuturi şi nu de donaţii, dar spune că are nevoie de mai multe detalii.
Fostul preşedinte, candidat la alegerile din noiembrie, se opune aprobării de noi fonduri pentru Kiev, argumentând că Statele Unite ar trebui „să înceteze să mai dea bani fără să se aştepte să fie rambursate”.
El susţine că, dacă va fi ales din nou, va rezolva războiul dintre Rusia şi Ucraina „în 24 de ore” – fără a explica cu adevărat cum.
Preşedintele democrat Joe Biden, care candidează pentru realegere, a cerut din nou Congresului american, într-un discurs solemn, la 7 martie, să aprobe acest ajutor.
În plin an electoral, acest subiect s-a transformat într-o adevărată viză între cei doi candidaţi, care se vor confrunta la 5 noiembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank