Consens în UE pe combaterea migrației, subiectul Schengen nu apare în concluziile Consiliului European / Cancelarul Nehammer se declară mulțumit / Iohannis: România nu este parte a niciunei rute de migrație
Șefii de stat și de guvern din UE au ajuns vineri dimineață la un acord privind combaterea migrației ilegale după ce mai multe țări, în frunte cu Austria, Grecia și Italia, au ridicat problema pe agendă. Cancelarul austriac Karl Nehammer, care amenințase cu blocarea concluziilor Consiliului European, s-a declarat mulțumit de deciziile luate, potrivit Kurier.
Update: În România nu vor fi construite garduri la frontiere, urmând ca proiectul pilot pe care autorităţile române îl vor face cu Comisia Europeană şi instituţiile europene să fie unul de bune practici, pentru a arăta cum se cooperează şi se protejează graniţele externe, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a afirmat într-un comunicat că România nu se află pe nici o rută de migrație, dar e dispusă să participe cu Comisia Europeană la un proiect pilot privind protecția frontierelor.
De remarcat că printre concluziile Consiliului European nu se numără sprijinul pentru construirea sau modernizarea gardurilor de la granița Bulgariei cu Turcia, așa cum ceruse cancelarul austriac.
Principalele decizii luate de liderii UE, potrivit comunicatului Administrației prezidențiale, sunt:
- va fi intensificată cooperarea cu statele terțe de origine și tranzit, în direcția prevenirii plecărilor ilegale, a combaterii traficului de migranți, a creșterii returnărilor și a gestionării cauzelor care stau la baza migrației ilegale.
- Se va urmări implementarea planurilor de acțiune pentru rutele din Balcanii de Vest și, respectiv, Mediterana Centrală, urmând să fie prezentate cu prioritate planuri de acțiune și pentru rutele din Atlantic, Mediterana de Vest și Mediterana de Est.
- Consiliul European a solicitat progrese suplimentare în direcția alinierii partenerilor din Balcanii de Vest la regimul UE de vize.
- Pentru îmbunătățirea returnărilor și readmisiilor, a fost agreată utilizarea ca pârghii a tuturor politicilor și instrumentelor europene relevante, inclusiv posibilitatea de a introduce măsuri restrictive în materie de vize pentru țările terțe care nu cooperează cu privire la returnări.
- Consiliul European a invitat statele membre să își recunoască reciproc deciziile de returnare și a încurajat avansarea către o listă comună a UE de țări terțe și de origine sigure.
- Consiliul European a afirmat sprijinul deplin pentru Frontex și a solicitat încheierea rapidă a negocierilor acordurilor de statut privind Frontex cu state terțe.
- Totodată, a solicitat Comisiei Europene să finanțeze măsuri în statele membre care să contribuie în mod direct la controlul frontierei externe a UE, precum proiecte pilot privind gestionarea frontierei, și să mobilizeze imediat și în mod substanțial fondurile și mijloacele UE necesare pentru a sprijini statele membre în consolidarea capacităților și a infrastructurii de protecție la frontieră, a mijloacelor de supraveghere și a echipamentelor.
- Consiliul European a solicitat celorlalte instituții UE să continue lucrările pe marginea Pactului privind migrația și azilul, precum și în ceea ce privește Codul Frontierelor Schengen revizuit și Directiva Returnare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu