Conservatorii americani au salutat declarația premierului Dancilă legată de mutarea ambasadei române la Ierusalim: Efectul Trump
Comentatori și grupuri politice din Statele Unite s-au grăbit să salute declarația făcută duminică de premierul român Viorica Dăncilă, care a anunțat într-un discurs susținut la Washington, că, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Este vorba de „efectul Trump” a scris pe Twitter Sebastian Gorka, fost consilier al președintelui Donald Trump și una dintre cele mai influente voci ale republicanilor americani. Gorka a făcut referire la anunțul făcut în decembrie 2017 de actualul lider de la Casa Albă, care a anunţat mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv în Oraşul Sfânt. Trump a abandonat astfel tradiţia preşedinţilor americani din ultimele decenii şi, în ciuda criticilor exprimate de numeroşi aliaţi tradiţionali ai Americii, a recunoscut Ierusalimul drept capitală de facto a statului evreu, mutând ambasada Statelor Unite în Orașul Sfânt în mai 2018.
„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului,” a declarat Dăncilă în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), una dintre cele mai influente organizații pro-evreiești din Statele Unite.
Dăncilă a mai spus că Parlamentul României va promova trei legi „deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din ţara mea şi din lume,” inclusiv una care se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română, atunci când au părăsit ţara, sub regimul comunist, precum și una legată de acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România.
Conservatorii americani au reacționat imediat la anunțul făcut de Viorica Dăncilă în capitala federală. „Efectul Trump,” a scris pe Twitter Sebastian Gorka, în timp ce Act for America, care susține că este cea mai mare organizație din domeniul securității naționale, cu mai mult de un milion de membri, a menționat declarația premierului român sub forma unei informații de ultimă oră.
Jerry J, un alt utilizator de Twitter cu vederi conservatoare, a scris: „Uau, Premierul #României a anunțat că România va muta ambasada lor în Israel la #Jerusalem în fața Conferinței AIPAC. Mulțumesc, Viorica Dăncilă! # AIPAC2019 #Dancila. Cine vrea să meargă în România în această vară?”.
La rândul ei, Corinne King, care este președinta unei organizații a studenților republicani, a scris că Dăncilă a fost „ovaționată în picioare” după ce a anunțat că România se află în etapele finale ale mutării ambasadei române la Ierusalim.
Pagina de internet a canalului de televiziune FoxNews, care este apropiat de cercurile conservatoare din Statele Unite, a menționat anunțurile făcute duminică de premierul român și de președintele din Honduras, Juan Orlando Hernandez, privind mutarea ambasadelor în Ierusalim, la fel cum a făcut-o și siteul Breitbart, care a scris că Dăncilă și-a încheiat discursul cu urarea evreiască Shalom Haverim.
Unii dintre analiști conservatori au remarcat faptul că anunțul lui Dăncilă a venit în condițiile în care România deține președinția Consiliului UE, iar acest lucru conferă declarației o importanță și mai mare.
În plus, declarația premierului român vine într-un moment în care scena politică americană este martora unor discuții tensionate despre anti-semitism. Mai mulți legiuitori americani, între care democratele Ilhan Omar și Rashida Tlaib, au fost criticate recent pentru declarații considerate anti-semite. După izbucnirea scandalului, Camera Reprezentanților, dominată de democrați, a adoptat o hotărâre de condamnare a urii, fără însa să menționeze în mod specific numele lui Omar și cele afirmate de ea la adresa evreilor. În acest context, declarația lui Dancilă a fost percepută ca „o veste bună pentru Israel,” care ajută la echilibrarea „negativității aduse de Omar.”
O chestiune delicată
Chestiunea mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim este una extrem de delicată și controversată. De altfel, anunțul făcut duminică de Dăncilă la Washington a fost criticat de către președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că șefa guvernului „demonstrează, încă o dată, totală sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanțe diplomatice nu aparține doar Guvernului. „Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern,” se afirmă într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Premierul Dăncilă pare că a realizat si ea gafa făcută la Washington și a afirmat, după câteva ore, că anunțul despre mutarea reprezentanței diplomatice este doar o părere personală și că, potrivit Constituției, decizia o ia președintele Iohannis.
Într-o analiză făcută anul trecut am explicat de ce decizia Guvernului român de a muta misiunea diplomatică a țării noastre în Israel este văzută de experți ca una care „rupe” consensul Uniunii Europene privind Ierusalimul și, în același timp, una care abandonează o strategie importantă de politică externă care a făcut din România, în ultima jumătate de secol, un interlocutor viabil şi acceptat atât de Israel, cât şi de partea palestiniană.
Eventuala mutare a ambasadei în Ierusalim ar putea sabota relaţiile pe care România s-a mândrit ani de zile că le are cu cele două părţi. Dintr-o dată, poziţia unică a României – să nu uităm că RSR a fost singură ţară din blocul comunist care nu a rupt relaţiile diplomatice cu Israelul după „Războiul de şase zile” din 1967 – este periclitată. Relaţiile cu palestinienii vor fi compromise, iar dacă scenariul mutării ambasadei la Ierusalim va eşua – o perspectivă foarte posibilă după tot scandalul creat -, imaginea Bucureştiului de partener serios al Israelului va avea de suferit.
Deocamdată, niciun alt stat membru al UE nu a anunțat că va urma exemplul României privind mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim.
Surse: Twitter, Fox News
Foto: Premierul Dăncilă și Benjamin Netanyahu (sursa: Guvernul României)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii