G4Media.ro

Conservatorii au jucat la pariuri alegerile anticipate din Marea Britanie? Un scandal…

Foto: Facebook UK Prime Minister

Conservatorii au jucat la pariuri alegerile anticipate din Marea Britanie? Un scandal care nu putea pica mai prost pentru premierul Rishi Sunak

Cel puțin unii conservatori câștigă din pariul lui Rishi Sunak privind alegerile anticipate, scrie Politico.

Mai mulți candidați conservatori și personalități apropiate premierului britanic sunt anchetați pentru presupuse pariuri pe calendarul alegerilor generale din Marea Britanie, în cel mai surprinzător moment de până acum al cursei pentru numărul 10 de pe Downing Street.

Este o mare durere de cap pentru un Partid Conservator care se confruntă deja cu anihilarea electorală – și un obiectiv deschis pentru Partidul Laburist din opoziție care speră să îi ia locul.

Regulile britanice presupun că data alegerilor este în mare aleasă în funcție de premier. Sunak a luat țara prin surprindere când a anunțat un scrutin rapid pe 4 iulie.

Dar de atunci s-a aflat că doi candidați conservatori diferiți și – ultima bombă – chiar directorul de campanie al partidului, Tony Lee, sunt cercetați de Comisia de Jocuri de Noroc a Marii Britanii în legătură cu pariurile plasate pe data votului.

Craig Williams, un candidat conservator și consilier parlamentar al primului ministru, a fost primul care a fost cercetat. El ar fi plasat un pariu de 100 de lire sterline pe momentul scrutinului cu doar câteva zile înainte ca Sunak să facă public și să convoace votul. El și-a cerut scuze pentru o „enormă eroare de judecată” și a recunoscut că a avut un „fluturaș” în legătură cu alegerile.

BBC a dezvăluit miercuri seară că și candidata conservatoare Laura Sanders, care a lucrat recent la sediul conservatorilor, a fost de asemenea cercetată de către organismul de supraveghere. Laburiștii cer capul ei.

Saunders este soția lui Lee, directorul de campanie al conservatorilor. Lee însuși este, de asemenea, potrivit BBC, investigat pentru un pariu privind momentul alegerilor. Partidul a confirmat că Lee, care ar fi trebuit să conducă corabia conservatoare, și-a luat un concediu cu două săptămâni înainte de începerea campaniei electorale.

„Am fost contactați de Comisia pentru Jocuri de Noroc în legătură cu un număr mic de persoane. Întrucât Comisia pentru Jocuri de Noroc este un organism independent, nu ar fi potrivit să facem alte comentarii, până când orice proces nu se va încheia”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Conservator.

Miercuri seară, Poliția Metropolitană a confirmat că un ofițer din echipa de protecție a poliției lui Sunak a fost suspendat și ulterior arestat, în timp ce organismul de supraveghere a jocurilor de noroc investighează presupuse pariuri „legate de momentul alegerilor generale”.

Încununând coborârea campaniei electorale în farsă, contul oficial X al conservatorilor a scris pe Twitter doar miercuri seară: „Dacă pariezi pe laburiști, nu poți câștiga niciodată” – alături de un videoclip cu o ruletă.

O sincronizare îngrozitoare

Scandalul a devenit nuclear în cel mai prost moment posibil pentru Sunak.

Partidul său se află în fața celui mai slab rezultat electoral din istorie, conform sondajelor actuale, iar joi, în cadrul unei emisiuni speciale a BBC Question Time, va fi supus unei interogatorii din partea publicului.

Laburiștii – care se prezintă ca fiind opțiunea „schimbării” după 14 ani de guvernare conservatoare – profită rapid de acest lucru. „Dacă ar fi fost unul dintre candidații mei, ar fi plecat și picioarele lor nu ar fi atins podeaua”, a declarat joi liderul Keir Starmer.

Perspectivele de supraviețuire ale lui Sunak nu erau tocmai roz înainte de scandal.

Dar afacerea are mult potențial pentru ceea ce experții în campanii numesc „cut through”, un moment care rezonează profund cu un public care poate că nu acordă de obicei prea multă atenție politicii.

Una dintre trăsăturile dominante ale politicii britanice din ultimele două decenii este neîncrederea profundă în politicieni – și sentimentul că cei care stabilesc regulile nu le respectă ei înșiși.

Scandalul cheltuielilor parlamentare din Marea Britanie din 2009 a fost marcat de dezvăluiri după dezvăluiri despre legislatori care se serveau singuri de banii contribuabililor.

Această neîncredere a fost amplificată de recentul scandal „Partygate”, când Downing Street al lui Boris Johnson a continuat să petreacă în timpul închiderii Covid, chiar dacă restul publicului a primit ordin să rămână acasă.

Investigațiile privind ultima afacere sunt încă în curs de desfășurare, iar imaginea completă nu a fost încă dezvăluită.

Dar acuzația că figuri din campanie au folosit informații privilegiate despre ceva atât de sacru precum data alegerilor – când milioane de oameni își exercită dreptul democratic – pentru a face un ban rapid pare deja extrem de dăunătoare pentru partidul de guvernământ.

Este greu de crezut că publicul nu se va folosi acum de acest privilegiu democratic pentru a-i lovi și mai tare pe conservatori acolo unde îi doare cel mai tare: la urnele de vot.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...