Conservatorii câștigă alegerile parlamentare din partea greacă a Ciprului
Partidul conservator DISY al preşedintelui Nicos Anastasiades s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfăşurate duminică în partea greacă a insulei Cipru, cu 27% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale publicate în cursul serii, notează AFP, citată de Agerpres.
Aceste alegeri au avut loc într-un context de furie populară după scandalul „paşapoartelor de aur”, un program de acordare a paşaportului în schimbul unor investiţii abolit din cauza acuzaţiilor de corupţie, exploatat de extrema dreaptă care a ieşit întărită în urma scrutinului.
Partidul comunist AKEL a obţinut 22% din voturi, în timp ce partidul ultranaţionalist ELAM şi-a dublat reprezentarea, trecând de la doi la patru deputaţi cu 6,78% din voturi.
Partidul DISY a pierdut un loc şi, prin urmare, nu dispune de majoritate în parlament, ceea ce îl va obliga pe preşedintele Anastasiades să formeze din nou un guvern minoritar.
Peste 558.000 de persoane au fost chemate să decidă între cei 658 de candidaţi, dintre care mai puţin de un sfert erau femei, pentru aceste alegeri desfăşurate în partea de sud a insulei, unde Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea.
Insula este divizată de la invazia din 1974 a treimii de nord de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia. Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută numai de Ankara.
Participarea la alegerile de duminică a fost de 63,9%, faţă de 66,7% în 2016. O rată pe care directorul scrutinului, Costas Constantinou, a considerat-o „satisfăcătoare” în contextul sanitar.
Potrivit analiştilor, diferitele partide de opoziţie nu au ştiut să exploateze furia electoratului împotriva guvernului după scandalul de corupţie, permiţând conservatorilor să rămână în frunte.
Controversată practică suspectată de favorizarea corupţiei şi spălării banilor, dispozitivul „paşapoartelor de aur”, emis la mii de cetăţeni străini în schimbul unei investiţii de 2,5 milioane de euro pe insulă, a fost criticat de Uniunea Europeană şi suprimat în noiembrie după o investigaţie Al Jazeera privind presupuse abuzuri.
Dezvăluirile canalului din Qatar au condus la demisia preşedintelui parlamentului şi a unui deputat care s-au declarat nevinovaţi după ce au fost filmaţi, potrivit Al-Jazeera, în timp ce facilitau obţinerea unui paşaport pentru un om de afaceri chinez cu antecedente penale.
ELAM a surfat pe nemulţumirea populaţiei după acest scandal, dar şi pe temerile legate de imigraţia pe insula mediteraneană.
Potrivit Eurostat, Ciprul deţine recordul european de solicitanţi de azil la prima cerere în raport cu populaţia sa de sub un milion de locuitori. Săptămâna trecută, Ciprul s-a declarat în „stare de urgenţă” din cauza afluxului de migranţi veniţi din Siria.
De această dată, problema divizării insulei nu s-a aflat în centrul dezbaterilor. Negocierile privind reunificarea sunt la punct mort din 2017 şi o întâlnire sub egida ONU la Geneva la sfârşitul lunii aprilie nu a reuşit să le relanseze.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank