Consilier al ministrului ucrainean al energiei: „Orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc / Presa maghiară: Amenințare voalată la adresa guvernului din cauza refuzului de a susține embargoul
Un consilier al ministrului ucrainean al Energiei a lansat o amenințare voalată la adresa guvernului ungar din cauza refuzului Ungariei de a susține embargoul petrolier impus de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Olena Zerkal a declarat că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ar fi „foarte corect” dacă s-ar întâmpla ceva acolo.
Politicianul ucrainean a vorbit la o conferință online a Forumului de Securitate de la Kiev. Olena Zerkal a spus: Ungaria exploatează războiul împotriva Ucrainei.
”Ungaria exploatează situația, iar noi și Uniunea Europeană îi oferim posibilitatea de a face acest lucru. Apetitul acestora pentru fondurile UE crește pe zi ce trece. Ei simt că sunt momente în care pot cere orice în schimbul faptului că nu pun în pericol unitatea europeană”, a declarat Olena Zerkal.
Ea a continuat apoi spunând că, în opinia sa, Ucraina ar trebui să ia măsuri împotriva acestei situații și că are un instrument pentru a face acest lucru: conducta Prieteniei. Olena Zerkal a precizat că petrolul rusesc este transportat în Ungaria printr-o ramură a acestei conducte.
”Orice s-ar putea întâmpla cu ea. Și cred că ar fi foarte corect dacă s-ar întâmpla ceva. Dar este la latitudinea guvernului și a președintelui să decidă dacă vrem să vorbim cu Orban în limbajul în care el vorbește cu Uniunea Europeană, dacă suntem pregătiți să facem acest lucru”.
Context
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să li se adreseze luni Celor 27, care se reunesc într-un summit la Bruxelles, în contextul în care un proiect al unui embargo UE vizând petrolul rusesc este blocat în continuare de către Ungaria.
O nouă serie de sancţiuni europene – care prevede un embargo treptat al petrolului rus, în şase luni – este blocată, în continuare de către Budapesta. Ungaria, o ţară enclavizată (fără ieşire la mare), depinde de petrolul trimis de Rusia prin oleoductul Drujba.
Budapesta consideră insuficientă propunerea unei derogări de doi ani în vederea impunerii embargoului – care a fost făcută totodată Slovaciei şi Cehiei.
Ea cere o derogare de cel puţin patru ani şi finanţări europene în valoare de aproape 800 de milioane de euro pentru a-şi adapta rafinăriile şi a creşte capacitatea oleoductului Adria – care vine din Croaţia.
Cei 27 impun sancţiuni în unanimitate.
Negocieri sunt în curs într-o încercare de a găsi o soluţie înainte de summit.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
44 comentarii