G4Media.ro

Consilierii lui Trump discută un obiectiv de 3 % din PIB-ul statelor…

Left to right: US President Donald Trump with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Theresa May (UK Prime Minister)

Consilierii lui Trump discută un obiectiv de 3 % din PIB-ul statelor NATO pentru cheltuielile de apărare

Consilierii lui Donald Trump au lansat ideea de a le cere aliaților NATO să cheltuiască 3% din produsul intern brut pentru apărare, o țintă mai mare decât cea convenită de membrii alianței și un semnal de alarmă care indică și mai multă tensiune în cazul în care acesta se întoarce la Casa Albă, transmite Bloomberg.

Ideea de a solicita membrilor NATO să cheltuiască mult mai mult decât obiectivul actual de 2% – un obiectiv pe care mulți aliați nu l-au atins decât recent – a apărut în discuțiile de la Convenția Națională Republicană din Milwaukee săptămâna trecută, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile, care au preferat anonimatul.

Aceste persoane au declarat că ținta ridicată este doar o idee pentru moment și nu s-a ajuns încă la o politică oficială pentru echipa Trump. Trump se plânge de mult timp că aliații nu cheltuiesc suficient pentru armatele lor, atacându-i pe membri pentru că nu și-au îndeplinit angajamentul din 2014 de a aloca 2% din PIB pentru apărareă

Obiectivul mai ridicat ar necesita sute de miliarde de dolari în noi cheltuieli din partea aliaților care se luptă deja să controleze datoriile publice. Doar trei națiuni NATO – Polonia, SUA și Grecia – au cheltuit 3% sau mai mult din PIB pentru apărare anul trecut, potrivit NATO.

O persoană familiarizată cu poziția lui Trump a descris cea mai recentă cifră drept o tactică de negociere menită să exercite presiuni asupra aliaților. La un summit NATO din 2018, Trump a sugerat aliaților să cheltuiască chiar mai mult decât atât – 4% din PIB – pentru apărare, un obiectiv pe care nici măcar SUA nu îl îndeplinește.

O astfel de cerere l-ar pune pe Trump în rând cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a creat o legătură cu Trump atunci când acesta era președintele SUA și a cerut NATO la începutul acestui an să atingă o țintă de 3%. Toate cele trei state baltice s-au angajat să își majoreze cheltuielile de apărare la 3% din PIB.

Deși Trump poate cere schimbarea țintei NATO, pentru a face acest lucru în mod oficial ar fi nevoie de aprobarea tuturor membrilor alianței. În 2014, națiunile NATO au convenit asupra așa-numitei Declarații din Țara Galilor, un angajament fără caracter obligatoriu în care își propuneau „să se îndrepte spre linia directoare de 2%” în decurs de un deceniu.

Cheltuielile de apărare ale NATO au devenit un subiect important de discuție în campania prezidențială din SUA, Trump sugerând la un miting în Florida la începutul lunii iulie că nu va onora angajamentele alianței de apărare reciprocă dacă o țară nu își îndeplinește obiectivele de cheltuieli.

Echipa de campanie lui Trump nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Dar, într-o declarație de la sfârșitul anului trecut, Chris LaCivita și Susie Wiles, co-directorii de campanie ai lui Trump, au afirmat că „niciun aspect al viitoarelor anunțuri privind personalul sau politica prezidențială nu ar trebui considerat oficial” dacă nu provine de la Trump sau de la echipa sa de campanie.

O altă persoană a confirmat că obiectivul mai ridicat a fost discutat în Milwaukee, dar au existat unele dezbateri cu privire la faptul dacă stabilirea acestuia ar fi o idee bună. Persoana a declarat că stabilirea unui obiectiv mai ridicat ar fi imposibil de aplicat și ar putea fractura unitatea alianței.

Atât Trump, cât și administrația președintelui Joe Biden au încercat să își asume meritele pentru creșterea cheltuielilor militare ale aliaților Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în ultimii ani. În 2024, 23 din cei 32 de membri ai alianței urmau să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare, față de nouă în 2020.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că alianța însăși a precizat că 2% reprezintă doar o bază de referință și nu o limită. Un comunicat al recentului summit al liderilor NATO de la Washington a declarat că, în unele cazuri, vor fi necesare cheltuieli peste acest obiectiv pentru a remedia deficiențele.

Un obiectiv de 3% pentru aliații din NATO ar fi o limită ridicată. Germania ar trebui să cheltuiască cu aproape 900 de miliarde de dolari mai mult anual, în timp ce “facturile” pentru Franța, Italia, Spania și Canada ar fi de aproximativ 500 de miliarde de dolari fiecare, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.

În mod public, aliații lui Trump au oferit asigurări cu privire la NATO, sugerând că cererea fostului președinte ca aceștia să plătească mai mult înseamnă că el are încredere în valoarea alianței.

„Aș spune că lui Donald Trump îi pasă în mod evident mai mult de NATO decât oricărui alt președinte, deoarece el este cel care încearcă să îi dea mai mulți bani”, a declarat Richard Grenell, fostul ambasador al lui Trump în Germania, la un eveniment Bloomberg News în marja Convenției Naționale Republicane din Milwaukee săptămâna trecută.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mă Trumpy, cu 3% din PIB în condițiile în care sunt membre NATO care nu ating nici 2% existent, îți dai foc la valiză. Apropo, decizia de 3% o iei ca președinte de țară sau ca șef NATO?

  2. Cat se poate de corect,americanii nu au nicio obligatie sa cheltuiasca mai mult decat altii.
    Sper totusi sa li se comunice si guvernantilor romani care ar fi sanctiunile pentru neatingerea obiectivului,ca nu ne prea favorizeaza locatia daca in lista de sanctiuni s-ar mentiona ceva si despre articolul 5.
    Evident ca sunt si altii care nu ating procentul,dar nu sunt chiar vecini cu „eliberatorii”.