G4Media.ro

Consilierii municipali din Giurgiu au aprobat un referendum pentru reorganizarea Poliţiei Locale

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tiia Monto

Consilierii municipali din Giurgiu au aprobat un referendum pentru reorganizarea Poliţiei Locale

Consilierii locali municipali au aprobat marţi, în şedinţă extraordinară, susţinerea unui referendum pentru reorganizarea Poliţiei Locale în vederea eficientizării instituţiei, transmite Agerpres.

„Eu cred că această decizie poate fi luată de Primărie şi de Consiliul Local, nu cred că trecerea Poliţiei Locale în subordinea Primăriei trebuie să o decidă cetăţenii şi cred că asta nu face decât să încurce cetăţenii care vin să voteze la referendumul pentru incinerator. Prin urmare nu cred că este necesară introducerea pe acest buletin de vot schimbarea organizării Poliţiei Locale”, a declarat consilierul municipal USR Codruţ Câinaru.

Primarul Adrian Anghelescu a precizat că întrebările de la referendum vor fi pe două buletine de vot distincte.

„Întrebările sunt puse separat la referendum, pe un buletin de vot există întrebarea dacă sunteţi de acord cu construcţia unui incinerator şi a doua este referitoare la Poliţia Locală. Sunt două întrebări distincte, pe două buletine de vot distincte. Dacă sunteţi de acord cu Poliţia Locală şi vă mulţumeşte activitatea sa aşa cum este ea astăzi, susţineţi. Presupun că vedeţi cu ochiul liber toată tevatura din oraş şi că s-a scăpat oraşul de sub control. Vă spun un lucru simplu: la Parcul Colorat s-au înlocuit 50 de stâlpişori de iluminare. Sunt camere acolo şi ştiţi care a fost răspunsul Poliţiei Locale? Că nu fac cercetare, că nu au competenţă. E o eficientizare economică aducerea poliţiei locale în cadrul aparatului de specialitate, va elimina şi va face din prima o reducere cu şase sute de milioane de lei vechi. E mai simplu să-i trec în aparatul de specialitate şi să elimin cele două posturi de director care costă peste şase sute de milioane de lei vechi pe lună. Dar mai mare nevoie am de o consultare, să se vadă că din 10 giurgiuveni, 11 sunt pentru desfiinţare”, a afirmat Anghelescu.

Şi alţi consilieri municipali au susţinut că Primăria poate lua măsuri pentru eficientizarea activităţii Poliţiei Locale fără organizarea unui referendum în acest sens.

„Puteţi să luaţi măsuri faţă de Poliţia Locală prin prerogativele pe care le aveţi doar dacă funcţionează ca şi compartiment în aparatul de specialitate şi nu puteţi să luaţi măsuri faţă de Poliţia Locală ca şi primar al municipiului dacă este direcţie?”, a spus social-democratul Emil Vucă.

Şeful Poliţiei Locale Giurgiu, Mihai Brătan, prezent ca invitat la şedinţa extraordinară a CLM, s-a exprimat împotriva reorganizării Poliţiei Locale prin referendum.

„Reorganizarea Poliţiei Locale nu poate face obiectul referendumului, întrucât este atributul CLM, statuat în Codul administrativ şi în Legea Poliţiei Locale. Mai mult, nu există nicio legătură de cauzalitate între calitatea activităţii şi modul de organizare a Poliţiei Locale. (…) Autoritatea administraţiei publice are atribuţii privind Poliţia Locală. Comisia de ordine publică trebuie să se întâlnească trimestrial, în patru ani nu s-a întrunit niciodată. Nu s-a făcut niciodată o analiză din care să rezulte cu ce resurse, cu ce cheltuieli?”, a declarat Brătan.

În final, consilierii locali au votat pentru organizarea unui referendum privind reorganizarea Poliţiei Locale Giurgiu, cu 17 voturi pentru din 19 consilieri locali prezenţi la şedinţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.