G4Media.ro

Consilierul Ion al premierului Nicolae Ciucă, fiasco la prima ieşire în public:…

Foto: G4Media

Consilierul Ion al premierului Nicolae Ciucă, fiasco la prima ieşire în public: „La revedere Ion! La revedere Ion! Cred că… resetare Ion!”

Consilierul Ion al prim-ministrului Nicolae Ciucă a avut luni prima ieşire în public. Robotul despre care guvernul susține că s-ar baza pe inteligenţă artificială a fost dus în mijlocul elevilor de la Liceul „Aurel Vlaicu” din București pentru a interacţiona cu aceştia. Numai că deja celebrul consilier guvernamental Ion nu prea s-a ridicat la nivelul aşteptărilor elevilor prezenţi la evenimentul plin de stângăcii.

„Bună ziua. Eu sunt Ion, consilierul dvs. Îmi propun să ascult cu atenţie şi să înţeleg problemele dvs.”, aşa s-a prezentat robotul Ion în faţa elevilor. Luat însă la întrebări de elevii Liceului Aurel Vlaicu, consilierul premierului Nicolae Ciucă a fost prins cu lecţiile nefăcute.

Elev: „Eu cred că în primul rând ar trebui să integrăm în şcoli un mod de educaţie tehnologică deoarece România are această stigmă de dezvoltare şi evoluţie.”

**Ion nu a avut nicio reacţie.**

Coordonator echipă Ion: „De exemplu, acum nu a înţeles cuvântul magic, dar poţi reîncerca.”

Elev: „Eu cred…”

Coordonator echipă Ion: „Nu! Eu cred că.”

Elev: „Eu cred că statul român…”

Coordonator echipă Ion: „A înţeles doar statul român. Haide să îi dăm o resetare.”

Pentru a-l mai salva pe consilierul Ion din unele situaţii stânjenitoare, reprezentantul companiei care l-a creat a venit de fiecare dată cu explicaţii:

„Ion în momentul de faţă funcţionează ca un consilier. Este o confuzie generală că Ion ar trebui să aibă un comportament similar ChatGPT. ChatGPT răspunde la întrebări. Rolul lui Ion este să colecteze informaţii de la poporul român. Cum face chestia asta? Noi am dezvoltat acest AI care în baza răspunsurilor pe care le dai, formulează din în ce mai multe întrebări”.

Evenimentul de la Liceul „Aurel Vlaicu”, moderat de ministrul Inovării, Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a durat câteva zeci de minute şi s-a încheiat cu o stângăcie. Consilierul Ion nu a avrut să îşi ia la revedere de la reprezentantul companiei care l-a creat. În timp ce acesta tot încerca să îşi ia rămas bun, pe ecran, Ion afişa „Bună ziua!”. Concluzia a fost una singură:

„La revedere Ion! La revedere Ion! Cred că… Resetare Ion!”

Pe 1 martie, robotul Ion a avut un dialog cu premierul Nicolae Ciucă chiar în şedinţa de Guvern, dialog despre care Nicu Sebe, coordonatorul echipei Ion, a recunoscut că a fost regizat.

„În acel moment într-adevăr aşa a fost, dar sistemul poate să facă şi răspunsuri cu siguranţă”, declarat Nicu Sebe, „tatăl” lui Ion într-un interviu cu Dragoş Stanca la Radio Guerrilla.

Momentul a fost confirmat şi de Sebastian Burduja, ministrul Inovării, Cercetării şi Digitalizării: ” Anumite elemente au fost pregătire dinainte. De altfel am văzut lansări făcute de Elon Musk, de Steve Jobs unde au primit… şi ştiţi bine momente … erori, erori”.

Context. Ministrul Digitalizării și Inovării, Sebastian Burduja, a scris pe Facebook că 10 mii de oameni au votat ca ION, soluția de inteligență artificilă prezentată la începutul lunii de guvern, ”să vină în orașul lor”. În replică, Sorin Ioniță, expert în administrație publică, a scris tot pe Facebook că ”România e prima ţară din lume unde digitalizarea ia forma unei caravane săteşti, lumea vrea să vadă pe Chatbot la căminul cultural, cum se dădeau filmele în anii 50. Efectul #PISA loveşte necruţător”.

În prima săptămână de la lansare, Consilierul guvernamental virtual ION ar fi primit aproximativ o jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români, principalele subiecte de discuţie fiind educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, salariile şi pensiile mici, precum şi nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în oraşele mari din ţară.

Premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat, în ședința de Guvern de marți, 1 Martie, noul consilier onorific, ”Ion”, care va ajuta Executivul să fie ”informat în timp real de problemele și dorințele românilor”. Ciucă susține că Ion este un proiect al cercetătorilor români pe care i-a felicitat. Proiectul a fost pro-bono, dezvoltat de humans.ai și nu a costat nimic statul român, conform informațiilor furnizate pe pagina proiectului. Premierul a avut un mic dialog cu noul său consilier care le-a transmis românilor să intre pe site-ul ion.gov.ro.

Foto: G4Media
Foto: G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Concluzia e ca si Ion, si creatorul lui s-au facut de maro iar elevii aia au plecat cum au venit de la eveniment. Bravo statule.

  2. Prosteli si aiureli marca Made in Romania sau ce ii trebuie chelului…Noi inca folosim dosare cu sina, nu putem sa interconectam bazele de date intre diferite institutii, cererile on-line se depun fizic si avem pretentii sa punem un „AI” sa rezolve probleme guvernului. Nu numai un fiasco de marketing, dar si timp si bani pierduti in general. Chiar vreti sa asculati parerea romanilor. Faceti o pagina web si puneti un simplu formular de completat si cu ceva criterii pre-stabilite si veti afta tot ce vreti, dar mai ales ce nu vreti…

  3. Dupa ce ca au esuat la cel mai de jos nivel posibil si au fost expusi ca impostori ordinari, se mai compara si cu Steve Jobs si Elon Musk ! Nesimtire si ticalosie maxima!
    Trebuiau sa se compare direct cu hotul si impostorul Maciuca!

  4. De ce îl asociați cu Ciucă? Este 100% opera impostorului Burduja-Bancorex.

    • ion nu a fost cumva prezentat drept ‘consilierul’ lui maciuca? nu a iesit maciuca in fata si a girat minciuna asta gogonata? Ion este Maciuca in oglinda! Amindoi minciuni gogonate.

  5. Elevii au înțeles că mai sunt multe de făcut, au un viitor.

  6. Pariez că elevii respectivi ar fi dezvoltat un AI perfect funcțional dar Ciucă… nu. Batman Batman…