Consilierul Ion, inteligența artificială care îl va ajuta pe Nicolae Ciucă: ”Guvernul va fi informat în timp real de problemele și dorințele românilor”
Premierul Nicolae Ciucă și-a prezentat, în ședința de Guvern de marți, noul consilier onorific, ”Ion”, care va ajuta Executivul să fie ”informat în timp real de problemele și dorințele românilor”. Ciucă susține că Ion este un proiect al cercetătorilor români pe care i-a felicitat. Proiectul a fost pro-bono, dezvoltat de humans.ai și nu a costat nimic statul român, conform informațiilor furnizate pe pagina proiectului. Premierul a avut un mic dialog cu noul său consilier care le-a transmis românilor să intre pe site-ul ion.gov.ro.
”Cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Un sistem care folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat opiniile românilor, doleanțele lor folosind informațiile disponibile în spațiul public. Pentru mine acest demers reprezintă un motiv de bucurie, este un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor și companiilor din domeniu”, a transmis, printre altele, premierul Nicolae Ciucă.
Accesând butonul ”învață-mă” românii pot trimite mesaje cu subiectele care îi preocupă: ”Te reprezint. Voi fi prezent în ședințele de guvern în numele tău”, transmite Ion pe pagina lui, deși nu este clar care va fi rolul acestuia, ce se va întâmpla cu mesajele lăsate de populație și care vor fi urmările ”consilierii”.
Nicolae Ciucă: ”Cum pot românii să te învețe?
ION: ”Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă, noi suntem ion”, a fost o scurtă secvență din dialogul celor doi.
Cum va funcționa ION
Conform informațiilor publicate de ion.gov.ro, ION va folosi tehnologia și inteligența artificială pentru a surprinde opiniile și curentele de opinie ale societății într-un mod automat, natural, echilibrat și nepărtinitor, prin:
1. Accesarea și filtrarea postărilor și opiniilor publice din mediul online în funcție de relevanță. Vor fi folosite doar postările publice care vor fi colectate în mod anonim pentru centralizarea subiectelor de importanță pentru români;
2. Extragerea automată de “topicuri” din postări relevante: Pentru fiecare postare selectată la Pasul 1, se vor extrage topicurile considerate cele mai relevante de către societatea românească, cum ar putea fi cele ce țin de: activitatea guvernului, evenimente de importanță națională, nivel de trai, activități sportive și de divertisment, subiecte din sănătate sau care țin de alimentație, energie și multe altele;
3. Formarea unui set inițial de “topicuri” sau “opinii” relevante din semantică postărilor extrase, pentru o raportare eficientă a concluziilor;
4. Formarea unui “graf de opinie” bazat pe “topicurile” extrase la Pasul 3: Fiecare astfel de grup de tip “opinie” sau “topic” (asociat cu un sentiment) va deveni un nod într-un “graf de opinie”;
5. Raportarea și monitorizarea dinamicii grafului de opinie.
Conform proiectului, ION vine în întâmpinarea nevoilor sectorului public, reprezentând veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi noile tehnologii pentru a capta rapid și automat părerile românilor folosind date disponibile public pe rețelele de socializare, cu scopul final de a disemina informațiile concludente către decidenții politici pentru a construi politici publice în concordanță cu starea societății.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank