G4Media.ro

Consiliul Concurenței amenință cu investigații dacă furnizorii de gaze nu scad prețurile…

Foto: Pexels.com

Consiliul Concurenței amenință cu investigații dacă furnizorii de gaze nu scad prețurile după liberalizarea pieței de la 1 iulie

Consiliul Concurenței anunță într-un comunicat de presă că prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici după liberalizarea pieței din 1 iulie trebuie să scadă și amenință cu investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă și a înțelegerilor anticoncurențiale dacă furnizorii de gaze vor avea un comportament incorect.

Instituția avertizează că atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), ”trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici”, potrivit unui comunicat de presă.

Operatorii economici mari trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale, arată Consiliul Concurenței.

În același timp, este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă.

”Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Concurenței.

Consumatorii pot evalua ofertele accesând comparatorul de prețuri pus la dispoziție pe site-ul autorității de reglementare, www.anre.ro.

Liberalizarea are loc în contextul în care prețul gazelor naturale pe piețele externe înregistrează o tendință de scădere, ceea ce trebuie să conducă la o reducere a prețurilor pentru consumatori.

1 iulie 2020 marchează începutul trecerii unui număr de circa 3,4 milioane de clienți casnici din piața reglementată de furnizare a gazelor naturale în cea concurențială.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Multumim bugetarilor de lux de la Bruxelles pentru inca o teapa, liberalizarea pietei de gaze in interesul 110% al companiilor Vestice! Pacat ca alegerile sunt inaintea iernii si nu dupa!

    • Ce treaba ai mai nene cu Europa, cu Romania? Ce persoane umile, nedemne sunteti sa tot mintiti, manacati neadavaruri cu polonicul doar pt cateva copeici sau ce primiti voi acolo.

  2. Nici macar nu ar trebui amenintati (de fapt avertizati), pt ca legile sunt clare.
    Trebuie lasati sa-si faca mendrele, iar a 2-a zi te duci cu ancheta peste ei, salti toate documentele necesare si ii trimiti in judecata.
    Altfel nu se rezolva nimic.

  3. Trecerea CET-urilor pe gaze poate creste consumul și pretul.

  4. „Liberalizare” in Romania inseamna exclusiv scumpire, prosteala pe fata.

  5. De parca astia nu iau spaga … Daca-si faceau treaba cum trebuie, traiam intr-alta tara acum. 🙂

  6. Pret gaze in romania (plafonat prin OUG114/2018): 68.00 lei / MWH.
    Pret gaze la data de 09.06.2020 in hub-ul de la Viena (referinta incepand cu 01.07.2020): 23.69-26.10 lei / MWH.

    Cea mai mica oferta in Romania incepand cu 01.07.2020: 66.00 lei/MWH.

    Toate preturile fac referire numai la pretul gazelor (fara taxe).

    Traiesca Republica Profitoare Romanika! Iar consiliul Concurentei o sa investigheze, o sa dea vreo 2-3 amenzi si cam gata!

  7. Consiliul Concurentei este, in fapt cooperativa „Munca in Zadar”, parte din „Uniunea Ingroparea Romaniei”. Mare branza au facut cu amenzi date si comunicate presei, dar despre cat s-a incasat efectiv si cat au pierdut prin contestare in instanta de catre sanctionati, nu ne spune nimic? Mare temeri sunt acum la modificarea legii ca, in fond se vor schimba doar paturile nu si prestatoarele? O intrebare : ce se mai aude cu sforaitoarele comunicate din februarie – martie privind concurenta pe piata materialelor sanitare si sanctionarea celor care au profitat de conjunctura?

  8. „Daca nu scad preturile dupa liberalizare …” Ideile lui Ceasca despre economie, preturi in cazul de fata, sint deosebit de bine infipte in urmasii lui.
    Pai daca vrei sa protejezi cetatenii nu liberaliza piata pina ce n-ai o piata concurentiala.
    Ai o piata concurentiala? Daca da de ce dai rotund si ameninti ca „vei ancheta” dupa liberalizare? Ce vei ancheta, daca fiecare poarta basca in mod corespunzator?

  9. Pretul gazului pe pietele internationale, in luna iunie, este de 27 lei MW cu tendinta stabila , o usoara crestere la iarna si iar scadere. (https://www.powernext.com/futures-market-data) . In medie pe urmatoarele 12 luni pretul este de 40 lei MW . La furnizorii de pe meleaugurile noastre , pretul cel mai mic pe urmatoarele 12 luni, 73 lei MW fara transport si taxe de distributie. Total +TVA pret total 138 lei MW. Nu vi se pare ca este ceva in neregula cu concurenta intre furniori, ori s-au inteles la un pret minim ori sunt atat de hapsani si vor sa profite la maxim de preturile mici de pe piata. Sunt dezamagit de furniorii mai mici, care ar avea ocazia sa profite de aceasta liberalizare si sa profite, sa atraga clienti mai multi. Autoritatile in domeniu sa incurajeze concurenta si sa verifice cartelurile , dar ce sa te astepti de la ANRE cand in iarna trecuta pretul gazului in Romania era cu 30% mai mare fata de pietele internationale.