G4Media.ro

Consiliul Concurenţei investighează cinci companii de pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Consiliul Concurenţei investighează cinci companii de pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor medicale utilizate în pandemie

Consiliul Concurenţei anunţă că a efectuat inspecţii la sediile a cinci companii active pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor medicale utilizate în prevenţia/gestionarea situaţiilor cu caracter epidemic/pandemic din România: Axioma Medical SRL, Soul Medical SRL, Irika Knitting SRL, Bonina Trading SRL şi Smart Mind Solutions SRL. Autoritatea de concurenţă are indicii că cele cinci companii s-ar fi înţeles în vederea fixării preţului şi/sau împărţirii pieţei pentru produsele oferite (purificatoare de aer, teste rapide antigen, materiale de protecţie, roboţi pentru dezinfecţie) în cadrul procedurilor de achiziţie publică, derulate începând cu anul 2020, transmite News.ro.

”Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile a cinci companii active pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor medicale utilizate în prevenţia/gestionarea situaţiilor cu caracter epidemic/pandemic din România”, informează autoritatea de concurenţă.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între participanţii la procedurile de achiziţie publică, respectiv achiziţii directe organizate de către autorităţi, în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru atribuirea contractelor de furnizare de echipamente medicale, materiale şi dispozitive de protecţie necesare pentru a putea aplica măsurile sanitare şi de protecţie minime pe perioada pandemiei COVID-19.

Autoritatea de concurenţă are indicii că cele cinci companii, Axioma Medical SRL, Soul Medical SRL, Irika Knitting SRL, Bonina Trading SRL şi Smart Mind Solutions SRL, s-ar fi înţeles în vederea fixării preţului şi/sau împărţirii pieţei pentru produsele oferite (purificatoare de aer, teste rapide antigen, materiale de protecţie, roboţi pentru dezinfecţie) în cadrul procedurilor de achiziţie publică, derulate începând cu anul 2020.

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost transmise de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.