G4Media.ro

Consiliul Concurenței verifică dacă fundația care derulează investițiile Ungariei în Transilvania respectă…

Bogdan Chiritoiu vorbeste in timpul conferintei "Cooperarea inter-instituţională în beneficiul mediului de afaceri şi consumatorilor", eveniment organizat de Consiliul Concurenţei, joi, 19 aprilie 2018. Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Consiliul Concurenței verifică dacă fundația care derulează investițiile Ungariei în Transilvania respectă legislația UE

Consiliul Concurenței a atras atenția Fundației ProEconomica Alapitvany, care administrează/intermediază acordarea acestor ajutoare, asupra faptului că trebuie respectată legislația Uniunii Europene în domeniu, arată instituția într-un răspuns pentru G4Media.ro.

Reacția instituției vine după ce ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România și Ungaria nu au un acord bilateral care să permită derularea acestui program de investiții și a spus că e de resortul Consiliului Concurenței să verifice dacă programul finanțat de guvernul maghiar încalcă prevederile din Tratatul UE în privința compatibilității cu piața internă a ajutoarelor acordate de state.

Consiliul Concurenței arată că ”a atenționat Fundația ProEconomica Alapitvany cu privire la necesitatea verificării, în cazul ajutoarelor acordate, dacă pentru aceleași costuri eligibile un beneficiar primește mai multe ajutoare (ajutoare din mai multe surse) sau dacă sunt respectate pragurile valorice prevăzute în regulamentele europene, nediscriminarea beneficiarilor pe criterii de etnicitate. Derulăm în continuare corespondența cu Fundația ProEconomica Alapitvany pentru a verifica toate aspectele referitoare la respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute de legislația europeană în domeniul ajutoarelor de stat”.

Răspunsul integral al Consiliului Concurenței:

Consiliul Concurenței a atras atenția Fundației ProEconomica Alapitvany, care administrează/intermediază acordarea acestor ajutoare, asupra faptului că trebuie respectată legislația Uniunii Europene în domeniu.

Compatibilitatea ajutoarelor cu politica pieței interne este de competența Comisiei Europene, respectiv DG COMP. Pentru a fi compatibile cu normele UE, ajutoarele trebuie limitate la o valoare minimă, necesară companiei pentru a atinge un anumit obiectiv, astfel încât acordarea acestora să nu denatureze concurența și schimburile comerciale dintre statele membre.

În acest context, Consiliul Concurenței a atenționat Fundația ProEconomica Alapitvany cu privire la necesitatea verificării, în cazul ajutoarelor acordate, dacă pentru aceleași costuri eligibile un beneficiar primește mai multe ajutoare (ajutoare din mai multe surse) sau dacă sunt respectate pragurile valorice prevăzute în regulamentele europene, nediscriminarea beneficiarilor pe criterii de etnicitate.
Derulăm în continuare corespondența cu Fundația ProEconomica Alapitvany pentru a verifica toate aspectele referitoare la respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute de legislația europeană în domeniul ajutoarelor de stat.

Context. Proiectul de investiții este gestionat în România de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei. Investițiile sunt concentrate în județele cu o comunitate semnificativă de cetățeni români de etnie maghiară și furnizează ajutor pentru investiții, mai ales în agricultură și industria agro-alimentară. Fundația este condusă de Monika Kozma, candidat UDMR la alegerile pentru Senat în 2016, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Mureș.

Intervenția economică tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină.

Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală.

Foto: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței (Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Và rog sà nu-mi mai trimteti aceste mesaje;

  2. In sfrarsit se sesizeaza si institutiile statului care au acceptat pana acum o ilegalitate in ceea ce priveste legislatia UE si dreptul concurentei.

    • Inca nimeni nu a constatat nicio ilegalitate. Si tind sa cred ca nici nu va gasi.
      De ce nu suni direct la Fundatie si sa-i intrebi direct de conditiile acordarii banilor, de ilegalitatile de care vorbesti, etc.?
      Ca asa, pe neve oricine poate sa-si raceasca gura.

  3. Aștept cu mare interes și un audit la ong-ul UDMR.

    • S-au speriat cei de la Bucuresti ca Transilvania se apropie din ce in ce mai mult de occident. Iar sudul si estul tarii ramin vai de capul lor!!! Cu o autostrada vai de capul ei Pitesti-Bucuresti. Care de fapt nici nu este autostrada pentru ca nu raspunde niciunui criteriu de autostrada. Vezi :gard de protectie pentru animale salbatice etc.

  4. Astia-s pe langa subiect: Ungaria nu deruleaza investitii prin Fundatia Pro Economica.
    Ungaria acorda bani pentru proiecte agricole derulate de persoane fizice (posibil si juridice, nu stiu exact).
    Proiectele depuse vor fi analizate, iar cei care vor obtine bani, vor trebui sa justifice folosirea lor. Exact ca in cazul fondurilor europene.
    Nu exista nicio reglementare sau restrictie din partea Ungariei cu privire la etnia celor care pot depune proiecte pentru a accesa fonduri.
    Nu exista nicio restrictie prin care statul roman ar fi impiedicat sa finanteze proiecte in acele zone si nu numai.
    E destul de revoltator ca o alta tara trebuie sa faca cea ce in mod normal este treaba si obligatia ta.
    In fond ce vrea sa descopere Consiliul Concurentei? Ca finantarea proiectelor din Romania, citez: ‘să nu denatureze concurența și schimburile comerciale dintre statele membre’?
    Adica un fermier din Germania sau Olanda sa nu sufere din cauza concurentei fermierilor romani care au obtinut bani prin Pro Economica???
    Ca statul roman nu-si face treaba, ca nu demareaza si nu finanteaza proiecte?
    Sau vrea sa blocheze proiecte care genereaza locuri de munca, venituri in Romania, dar si impozite si taxe de care beneficiaza bugetul Romaniei?
    Sa moara si capra vecinului daca eu sunt incapabil sa fac ceva util?
    Pe de alta parte, Romania a bagat sute de milioane de euro in R. Moldova, fara sa fie intrebat de catre nicio autoritate interna sau europeana de sanatate.

    • Romanii pot aplica in limba romana pentru ajutoarele agricole oferite de Ungaria?!

      Raspuns : NU! Deci romanii care nu sunt etnici maghiari sunt discriminati.

      Hotaraste Guvernul Romaniei unde e nevoie mai mare de acele ajutoare , de exemplu acum in pandemia covid 19 hotaraste daca mastile merg in Suceava unde situatia e grava sau in Covasna unde nu e grava?
      Raspuns: NU! Hotaraste guvernul Ungariei.

      Minoritatea maghiara poate aplica pentru proiecte guvernamentale romanesti in limba maghiara (multe putine cum sunt) ?!

      Raspuns: DA, poate!

      Romania ajuta Republica Moldova prin acorduri guvernamentale bilaterale fara discriminare de limba. Guvernul Moldovei decide unde si cum se folosesc ajutoarele din Romania.

      Beneficiaza de ajutoare si rusii si ucrainienii din Republica Moldova?
      Raspuns : DA!

      In concluzie, NU hotaraste Ungaria ce si cum se intampla in Romania!

      Daca vrea sa ajute Romania trebuie s-o faca prin acord guvernamental bilateral agreat bineinteles de partea Romana.

      Propaganda nationalista anti-romaneasca Fidesz-Udmr sa coboare mai usor cu pianul pe scarile non-democratiei.

  5. Liliana, nu ai dreptate! Statul român s-a exprimat foarte clar. Pentru a implementa programul, Ungaria trebuie sa obtina acordul prealabil al statului român, trebuie sa se asigure ca nu incalca legislatia europeana si legislatia nationala, trebuie sa nu discrimineze din punct de vedere etnic iar procesul de acordare trebuie sa fie transparent si echitabil, bazat pe criterii tehnice clare…la fel ca la toate ajutoarele de stat. Evident ca acordul se obtine in urma unor negocieri pe care Ungaria nu le-a dorit. De ce oare? Sa fie vorba despre banii acordati preferential acolitilor lui VOrban si pe care nu i-ar mai fi putut jongla dupa bunul plac? Da, programul poate fi bun in conditii de transparenta, legalitate si nediscriminare! De ce fuge Ungaria de negociere si a incercat sa ocoleasca regulile prin intelegeri ascunse cu corupti gen Dragnea? Poate ne raspunzi Monika….pardon Liliana.

  6. Sunt curios ce rezultat va avea investigația din pct de vedere al condiției de nediscriminare a beneficiarilor pe criterii de etnicitate.