G4Media.ro

Consiliul de Securitate al ONU examinează conflictul din Nagorno-Karabah

Sursa Foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Consiliul de Securitate al ONU examinează conflictul din Nagorno-Karabah

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au cerut luni Armeniei şi Azerbaidjanului să respecte încetarea focului care ar fi trebuit să intre în vigoare cu o zi înainte în regiunea disputată Nagorno-Karabah, relatează AFP, citată de Agerpres.

O reuniune cu uşile închise la sediul organizaţiei din New York a examinat situaţia din acest mic teritoriu muntos în care reluarea luptelor la 27 septembrie a făcut sute de victime.

În cursul reuniunii, organizată la cererea Franţei, Rusiei şi a SUA, cei 15 membri ai consiliului s-au alăturat apelului secretarului general, Antonio Guterres, de a respecta armistiţiul.

  • Citește și VIDEO Stepanakert, capitala regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a fost din nou bombardată

    ”Toată lumea a spus acelaşi lucru: situaţia este rea şi ambele părţi trebuie să se oprească şi să ţină seama de apelurile secretarului general la încetarea focului”, au raportat diplomaţii.

    Rusia, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului, lucrează la o declaraţie în acest sens, au adăugat diplomaţii.

    Textul, al cărui conţinut urmează să facă obiectul unui acord între membri în această săptămână, ar trebui, de asemenea, să solicite Armeniei şi Azerbaidjanului să reia negocierile sub egida Grupului de la Minsk, coprezidat de Franţa, Rusia şi Statele Unite. Creat în 1992 de Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE), grupul are ca obiectiv să rezolve acest conflict teritorial.

    Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează